Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»


Διεκδικούν μόνιμη, κρατική, δωρεάν δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους, 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους, μονιμοποίηση τώρα όλων των εργαζομένων.

Στον δρόμο κατέβηκαν σήμερα οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι είχαν προκηρύξει 48ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα και αύριο, ζητώντας να δοθεί μόνιμη λύση για τη λειτουργία των περίπου 1.200 δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», με πλήρη χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνιμη κατοχύρωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι» που εξυπηρετούν 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, είναι αυτή τη στιγμή «στον αέρα». Όπως αναφέρουν, η λειτουργία των δομών λήγει στις 31 Αυγούστου 2008 και ακόμα δεν έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση για τη συνέχισή της, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου για μόνιμη βιωσιμότητα των δομών μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς ή εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους έως το 2013. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν αβεβαιότητα όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον και για έναν άλλο λόγο: όπως επισημαίνουν, για τη συνέχιση των προγραμμάτων θα πρέπει οι αναπτυξιακές και δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ, που τα υλοποιούν, να μετατραπούν έως τις 31 Αυγούστου, σε κοινωφελείς. Όμως, ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί η έγκαιρη μετατροπή τους. Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Στην Καρδίτσα

Στην κεντρική πλατεία της πόλης μας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σχεδόν απ’ όλους τους Δήμους του Νομού καθώς και ηλικιωμένοι άνθρωποι στους οποίους προσφέρεται βοήθεια, προκειμένου οι τελευταίοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για αγάπη, φροντίδα, μέριμνα. Οι εργαζόμενοι όπως τόνισαν απαιτούν μόνιμη, κρατική, δωρεάν δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους, 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους, μονιμοποίηση τώρα όλων των εργαζομένων γιατί: έχουν προσληφθεί με το πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα που είναι το ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν ουσιαστική προσφορά αναγνωρισμένη από την κοινωνία. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, σήμερα οι εργαζόμενοι του προγράμματος στο Νομό μας θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. και εν συνεχεία στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς τη Βουλή.

Προηγούμενο άρθρο Στις φυλακές Κορυδαλλού 52χρονος
Επόμενο άρθρο Π.Α.ΜΕ. Γραμματεία Καρδίτσας: Μεροκάματα και κέρδη, δεν πάνε μαζί !