Στο Δ.Σ. ο εξωραισμός της παραποτάμιας περιοχής Γαρβά


Με πρωτοβουλία της ΟικόΣφαιρας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 23-10-13, στο Πολιτιστικό Κέντρο Συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα, ευρεία σύσκεψη φορέων και πολιτών της Καρδίτσας, με θέμα την ανάπλαση, εξωραϊσμό και ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής του ποταμού Γαβρά, που βρίσκεται νότια και στις παρυφές της πόλης.

Μέσα από τη σύσκεψη, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα της παρέμβασης αυτής, διότι όπως τονίστηκε το υγρό στοιχείο, στην περίπτωσή μας το ποτάμι, ενώνει τους ανθρώπους, δίνει ζωή και ομορφαίνει την κάθε περιοχή που διασχίζει. Αναφέρθηκαν ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες τα ποτάμια αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και άλλαξαν την ζωή στις περιοχές.

Στη σύσκεψη μεταξύ των άλλων κλήθηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Ο δήμος Καρδίτσας και Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμος Καρδίτσας εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Κωτούλα Φίλιππο και τρεις υπαλλήλους του τμήματος προγραμματισμού.

Η συζήτηση περιστράφηκε στην πρόταση- άξονα συζήτησης της ΟικόΣφαιρας που ανέλυσε ο συντονιστής της δράσης κ. Αντώνης Ντάνης και είναι:

  • Συζήτηση για τις υπάρχουσες αλλά και πιθανές χρήσεις του ποταμού από την τοπική κοινωνία. Αξίες, προβλήματα και δυνατότητες.

  • Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων από τοπικούς φορείς . Δημιουργία προγράμματος.

  • Μελέτες και έρευνες που υπάρχουν αλλά και χρειάζονται

  • Εύρεση πόρων για την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του χώρου για αναψυχή, εκπαίδευση και άλλες χρήσεις με παράλληλη προστασία του φυσικού οικοσυστήματος

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των συνέδρων, από τις οποίες αναφέρουμε επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία :

Μπρουζιώτης Θεόφιλος, μέλος ΟικόΣφαιρας: Η ΑΝΚΑ έχει αναπτύξει κατά καιρούς ιδέες για δράσεις που αφορούν το ποτάμι με πολλούς σκοπούς. Μπορούν να γίνουν μικροπαρεμβάσεις στο ποτάμι. Η Καρδίτσα αρκετά τσιμενταρίστηκε και μόνη ευκαιρία είναι το περιαστικό πράσινο. Το τσιμεντάρισμα του ποταμού των Τρικάλων θεωρείται περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τσαντήλας Βασίλης, εκπρόσωπος τηςΑνεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Η Καρδίτσα είναι παραποτάμια πόλη. Από το 1990-92 επί δημαρχίας Κανταρτζή υπήρξε μια κίνηση για μελέτη για την παραποτάμια περιοχή από Παπαράντζα μέχρι σφαγεία. Επίσης επί Τέγου υπήρχε μια πρόταση για ανάπλαση όλου του χώρου αλλά δεν προχώρησε. Σε κάθε βήμα να λαβαίνεται υπόψη η προστασία του οικοσυστήματος. Άμεσα ο Δήμος να προχωρήσει σε σύνταξη μελέτης.

Μπόρλας Ηλίας πρόεδρος του Συλλόγου συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα

Προέχει ο καθαρισμός της κοίτης από σπασμένα δέντρα γενικά που αφθονούν, από την θεομηνία του Σεπτέμβρη του 2012 και τα οποία δυστυχώς ακόμη παραμένουν εκεί, με κίνδυνο με το πρώτο φούσκωμα του ποταμού να δημιουργηθούν πλημμύρες

Τσόγκας Τέλης μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις πρέπει να υποστηρίζονται σταθερά από το δήμο Καρδίτσας. Χρειάζεται γνώση του ποταμού, σοβαρή μελέτη και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Να ξεκινήσουμε.

Νταλός Γιώργος εκπρόσωπος του ΤΕΙ ξύλου και επίπλου

. Χρειάζεται η συμβολή του Δήμου και των φορέων. Τα χρήματα για μεγάλες παρεμβάσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Να προσπαθήσουμε μέσα από εθελοντική βάση. Το ΤΕΙ Ξύλου μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Μπορεί να γίνουν ήπιες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις με λίγα χρήματα αλλά αρκετή εθελοντική δουλειά

Κωτούλας Φίλιππος- Αντιδήμαρχος δήμου Καρδίτσας

Υπάρχουν δυσκολίες με το ΕΣΠΑ σχετικά με χρηματοδότηση της δράσης. Πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις με μικρό περιβαλλοντικό κόστος. Συντάσσεται ξανά το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ανάδειξης και προστασίας των χώρων μέσα από μελέτη. Πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους για να συμπεριληφθεί το ανάχωμα στο Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο που καθώς φαίνεται θα συμπεριληφθεί.

Κατσαρός Βαγγέλης μέλος Δ.Σ Οικόσφαιρας : Το ποτάμι έχει παραμεληθεί. Μπορεί να δημιουργηθούν πλημμυρικά προβλήματα. Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο είναι μια καλή αφορμή για να ενταχθεί και το ποτάμι σε αυτό. Ίσως η Καρδίτσα πρέπει να αναπτυχθεί γύρω από το ποτάμι. Χρειάζονται μικρές και ήπιες παρεμβάσεις. Να γίνει μια μίνι μελέτη στη λογική των ήπιων παρεμβάσεων. Το ποτάμι πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους. Μπορώ να βοηθήσω και σχεδιαστικά.

Τσίβου Ευαγγ. Τμήμα προγ/μού Δήμου Καρδίτσας και μέλος ΟικόΣφαιρας:

Σημαντική η ανάδειξη του θέματος από την Οικόσφαιρα. Ζωτικής σημασίας το ποτάμι για την Καρδίτσα. Υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα και πλήττονται και οι τσιγγάνοι περιοχής Μαύρικα, που κατοικούν κοντά στο ποτάμι. Θα συνδράμουμε και σαν άτομα αλλά και σαν υπηρεσία. Πρώτη φορά το ΓΠΣ θα περιλάβει το συγκεκριμένο ποτάμι.

2η Παρθένη Λαμπρινή- Τμήμα Προγραμματισμού του δήμου

Ναι στις ήπιες παρεμβάσεις αλλά να λύσουμε το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων. Ναι στους ποδηλατόδρομους κτλ. Μπορούμε σαν τεχνική υπηρεσία του Δήμου να κάνουμε μελέτες. Υπάρχει μια παλιά μελέτη του καθηγητή ΤΕΙ Δασοπονίας κ.Στ. Βέργου που είναι διαθέσιμη.

Γιαννουλάκη Γεωργία – Τμήμα Προγραμματισμού του δήμου

Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του ποταμού. Να καταγραφούν οι χρήσεις και οι επιθυμίες του κόσμου.

Γκούρλας Θανάσης ,δασολόγος-φίλος της ΟικόΣφαιρας

Χρειάζεται μελετητική ομάδα. Διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να γίνει οριοθέτηση ρέματος, Αντιπλημμυρικά έργα που σχετίζονται με την κοίτη του ποταμού. Πάνω στο ανάχωμα μπορεί να γίνουν διαφορετικές μελέτες και δράσεις αλλά τα αντιπλημμυρικά είναι πιο σοβαρό θέμα. Η αξιοποίηση του ποταμού θέλει χρόνο , γνώσεις και εμπειρία.

Χαραλαμπάκος Θωμάς κάτοικος συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα

Το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας και οι τοπικοί φορείς πρέπει να πάρουν θέση, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν έχει γίνει οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποβλήθηκε πρόταση για να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η ΟικόΣφαιρα.

Τη συζήτηση της σύσκεψης άνοιξε και έκλεισε ο πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας Σωκράτης Βασιλάκος, ο οποίος στον επίλογο της συζήτησης, συνόψισε τα κυριότερα σημεία της και είπε ότι η επόμενη φάση της παρέμβασης στο ανάχωμα, θα είναι η πραγματοποίηση ημερίδας, όσο το δυνατό πιο σύντομα, και με πιο διευρυμένη συμμετοχή φορέων και πολιτών.

 

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται η Ανάπλαση του Δάσους Ανωγείου Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Τον Μάρτιο η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας