Ειδήσεις

Στο επίκεντρο η ετοιμότητα του Γ.Ν.Κ. για την πανδημία του κορονοϊού


 Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων σε Νοσοκομείο και Κ.Υ. στη συνάντηση με το Διοικητή του Γ.Ν. Καρδίτσας έθεσε σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και με τη διαπιστωμένη ανετοιμότητα του Γ.Ν. Καρδίτσας να ανταπεξέλθει σε μία ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από το νέο κορονοϊό. Σε σχέση με τις διαπιστωμένες τεράστιες ελλείψεις υλικών ατομικής προστασίας και προληπτικής υγιεινής για το προσωπικό (μάσκες, αντισηπτικά, ποδιές μίας χρήσης), ο διοικητής ανέφερε ότι γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες από πλευράς διοίκησης, αλλά λόγω της μετατροπής της παγκόσμιας αγοράς τέτοιων υλικών σε μαύρη και του ότι δεν μπορεί να παίρνει σε όλα αποφάσεις μόνος του, περιμένουμε την προμήθεια από το υπουργείο. Επεσήμανε ότι την ευθύνη της ασφάλειας του προσωπικού την έχει ο διοικητής.

       Όσον αφορά το αίτημα για τις άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μας πληροφόρησε ότι το νοσοκομείο Καρδίτσας θα ενισχυθεί με κάποιους εργαζόμενους από την πανελλαδική προκήρυξη των 1.500 θέσεων, ενώ από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει ζητήσει από το προηγούμενο διάστημα 130 θέσεις.

Σχετικά με τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρών, τουλάχιστον για την κάλυψη των ελλείψεων που ήδη υπάρχουν, ο διοικητής απάντησε ότι αναμένεται η πρόσληψη δύο αναισθησιολόγων, πιθανώς επικουρικών. Επιπλέον, έχει ζητηθεί από την 5η ΥΠΕ η μετακίνηση 4 γενικών γιατρών και 8 νοσηλευτών από τα Κ.Υ. για την κάλυψη του ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των δύο κλειστών κλινών ΜΕΘ, μας διαβεβαίωσε ότι η παραγγελία δύο αναπνευστήρων βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Σχετικά με την ανάγκη αύξησης του προσωπικού καθαριότητας στο νοσοκομείο, απάντησε ότι αναμένεται μία νέα προκήρυξη για εργαζόμενους σε φύλαξη και καθαριότητα, πιθανά με τη σύναψη συμβάσεων με εργολαβική εταιρεία. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα αύξησης του ωραρίου των καθαριστριών που εργάζονται με 4ωρο, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα της υπερωριακής εργασίας των καθαριστριών που εργάζονται με 8ωρο.

Όσον αφορά την εξασφάλιση από το νοσοκομείο της σίτισης σε ολοήμερη βάση, μας πληροφόρησε ότι έχει τεθεί αίτημα για θέση τραπεζοκόμου.

Για την ανάγκη επισκευής των πλυντηρίων για τα ρούχα του προσωπικού που είναι χαλασμένα εδώ και 6 μήνες, ο διοικητής ανέφερε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη η ανάθεση του έργου αυτού σε εξωτερικό συνεργάτη-ιδιωτική επιχείρηση.

Στο θέμα των αδειών ειδικού σκοπού του προσωπικού, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αναμονή για ειδική εγκύκλιο και δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η υγεία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

       Σε σχέση με την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των συναδέλφων εργαζόμενων στις νέες συνθήκες, απάντησε ότι οι σχετικές ενημερώσεις του προσωπικού είναι σχεδόν καθημερινές με σκοπό βαθμιαία και γρήγορα να συμπεριληφθεί όλο το προσωπικό.

Το πλαισιο αιτηματων

Η ασφάλεια των υγειονομικών και η υγεία του λαού δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπουν στο ζύγι του κόστους και της ατομικής ευθύνης.

Να μην αξιοποιηθεί η υγειονομική κρίση για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, τη μεγαλύτερη είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων

  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών μόνιμων θέσεων γιατρών που αγγίζουν το 30% . Μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών.
  • Άμεση λειτουργία των δύο κλειστών κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αντιδραστηρίων και της πλήρους λειτουργίας των εργαστηρίων του νοσοκομείου όλο το 24ωρο για να μην ξανασυμβούν οι πρόσφατες ελλείψεις.
  • Μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα του οργανισμού του νοσοκομείου πριν το 2012, από τον οποίο περικόπηκαν σχεδόν 200 θέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων άμεσα.
  • Αναβάθμιση του ωραρίου των 24 συμβασιούχων καθαριστριών από 4ωρο σε 8ωρο. Μονιμοποίηση και των 30 καθαριστριών με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Επείγουσα επαναπρόσληψη των καθαριστριών που απολύθηκαν πριν από 2 μήνες και έχουν εμπειρία του χώρου.
  • Λειτουργία της κουζίνας του νοσοκομείου σε όλες τις βάρδιες αποκλειστικά με πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων.
  • Μόνο με τη ραγδαία αύξηση του προσωπικού μπορούν να εξασφαλιστούν ειδικές άδειες στους εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους ή αρρώστους στο σπίτιν να μην εκτεθού οι βαρέως πάσχοντες συνάδελφοι υγειονομικοί σε σοβαρό κίνδυνο και θα εξασφαλιστεί επάρκεια εάν επιβεβαιωθεί η αυξημένη πιθανότητα νόσησης του προσωπικού.
  • Άμεση ένταξη των επαγγελμάτων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας στο μεγαλύτερο εργασιακό χώρο του νομού με περισσότερους από 700 εργαζόμενους.
  • Πλήρης εξασφάλιση των υλικών μέσων ατομική υγιεινής και προστασίας σε όλο το προσωπικό (μάσκες, αντισηπτικό, στολές μίας χρήσης όπου είναι απαραίτητο). Δωρεάν διανομή των υλικών αυτών στους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας.
  • Επισκευή ή εκ νέου εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε ΜΕΘ, αίθουσα χειρουργείων, παθολογοανατομικό εργαστήριο, ΤΕΠ, ΤΗΝ-χώρος υποδοχής και νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων.
  • Άμεση επισκευή και επαναλειτουργία των πλυντηρίων για τα ρούχα των εργαζομένων.
  • Πλήρης στελέχωση των μόνιμων θέσεων ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που η σημερινή κάλυψη φτάνει λίγο πάνω από το 20% στα 3 περιφερειακά κέντρα υγείας του νομού. Δημιουργία οργανισμού και αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΚΥ της πόλης για να εφημερεύει όλο το 24ωρο.
  • Αντί για της σχεδιαζόμενη αποδυνάμωσή της, η ΠΦΥ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, όπου ο συνωστισμός ασθενών είναι μηδαμινός και ένας που θα χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό, μπορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια να πάει απευθείας στο νοσοκομείο αναφοράς.
  • Εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας του νομού με δυνατότητα ευρέως φάσματος εργαστηριακών εξετάσεων, αφού την τελευταία χρονιά τους αφαιρέθηκε αυτή η δυνατότητα.
  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμους γιατρούς, αφού δεν υπηρετεί κανένας γιατρός και οι διακομιδές των βαρέως πασχόντων επιβαρύνουν περαιτέρω τους αναισθησιολόγους και εντατικολόγους του νοσοκομείου.
Προηγούμενο άρθρο Τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων για την κατάσταση στα super market
Επόμενο άρθρο Virtual POS για τα μέλη του ΤΕΕ, χωρίς συνδρομή και πάγια χρέωση