Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισας – Καρδίτσας


Τις πρώτες αποφάσεις ένταξης έργων υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε παρουσία του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού και του Προέδρου ΤΕΔΚ Λάρισας κ. Κων/νου Τζανακούλη,  η απόφαση του Γενικού Γραμματέα για την ένταξη του οδικού έργου που αφορά στην ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισας – Καρδίτσας στον άξονα Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Θεσσαλίας και αφορά στο τμήμα από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου έως αρχή παράκαμψης Ελευθερών. Πρόκειται για ένα οδικό τμήμα 7,3 χλμ, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης στην εργολαβία περιλαμβάνονται:

i. Η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της αρτηρίας

ii. Η κατασκευή και ηλεκτροφωτισμός των κόμβων Κοιλάδας και Ελευθερών

iii. Η τοποθέτηση χαλύβδινου στηθαίου ασφαλείας οδού, διπλής όψης, στο κέντρο της αρτηρίας και μονόπλευρα δεξιά και αριστερά σε όλο το μήκος της οδού

iv. Η κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών έργων για την αποστράγγιση της οδού (κιβωτοειδών οχετών, σωληνωτών κτλ)

v. Η κατασκευή γέφυρας συνολικού ανοίγματος 30,13 m,

καθώς και οι  απαραίτητες απαλλοτριώσεις, οι αρχαιολογικές εργασίες   και οι μετατοπίσεις  δικτύων Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε και δικτύων ύδρευσης και άρδευσης

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της Οδού  Λάρισας – Καρδίτσας που κατασκευάζεται ή έχει δοθεί σε κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Πρόκειται για ένα σύγχρονο οδικό άξονα, προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ (52,7 από ΠΕΠ και 2,41 από Εθνικούς Πόρους), με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας στον άξονα της οδού.

Ειδικότερα:

    Α) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δόθηκαν στην κυκλοφορία τα εξής τμήματα:

1.     Έργο: «Κατασκευή οδικού τμήματος από Ματαράγκα έως γέφυρα Φαρσαλίτη», μήκους: 4,500 Km, με προϋπολογισμό  7.300.000€.

2.      Έργο: «Κατασκευή οδικού τμήματος Φαρσαλίτη – Ιτέα», μήκους: 4,160 Km, με προϋπολογισμό 6.250.000€.

3.  Έργο: «Κατασκευή γεφυρών στους ποταμούς Χτούρη και Φαρσαλίτη», με     προϋπολογισμό  5.400.000€.  

   

Β) Άμεσα ολοκληρώνεται:

4.       Έργο: «Κατασκευή παράλληλων οδών εκατέρωθεν  της Ε.Ο Λάρισας – Καρδίτσας και  ισόπεδων κόμβων στο τμήμα αυτό», προϋπολογισμού 11.342.000€

Γ) Κατασκευάζονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα παρακάτω τμήματα:

5.       Έργο: «Κατασκευή των οδικών τμημάτων: α) από τέλος παράκαμψης Συκεώνας μέχρι τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου και β) τέλος κόμβου Ιτέας έως αρχή παράκαμψης Συκεώνας», μήκους: 12,000 Km και προϋπολογισμού  23.000.000€.

Επιπλέον, για μετατοπίσεις ΟΚΩ , αρχαιολογικές εργασίες και απαλλοτριώσεις δόθηκαν 2,41 εκατ. ευρώ από Εθνικούς Πόρους.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτιος Γκούπας δήλωσε «Με τη σημερινή ανακοίνωση για την ένταξη του τμήματος από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου έως αρχή παράκαμψης Ελευθερών στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ολοκληρώνουμε την επαρχιακή οδό Λάρισα – Καρδίτσα. Γίνεται πραγματικότητα με έργα σαν το σημερινό η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για περιφερειακή ανάπτυξη,  καθώς με προσωπική του απόφαση περισσότερο από το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 διατίθενται  για έργα και δράσεις στην ελληνική περιφέρεια.

Με 23 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, αγγίζουμε τα 78 εκατομμύρια για την επαρχιακή οδό Λάρισας Καρδίτσας.  Ολοκληρώνουμε έναν άξονα τόσο σημαντικό, η κατασκευή του οποίου  αποτέλεσε στοίχημα και για τη συνέπεια του Κυβερνητικού μας λόγου και για την ανάπτυξη της περιοχής. Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε  σύγχρονα – κλειστά οδικά δίκτυα με στόχο τη σύνδεση των πρωτευουσών  των Νομών με την έδρα της περιφέρειας με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς.

Είμαι βέβαιος πως με την καλή συνεργασία φορέων, υπηρεσιών και πολιτών και την εντατικοποίηση των προσπαθειών θα πετύχουμε το στόχο, να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις βασικές  οδικές αρτηρίες, που θα  παρέχουν στους πολίτες και τους διερχόμενους από τη Θεσσαλία ταχύτητα και ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις τους .»

Προηγούμενο άρθρο Σύμβαση συντήρησης & αποκατάστασης οδικού δικτύου Ν.Α. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αποφάσεις της συνεχιζόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. Καρδίτσας