Ειδήσεις

Στο ΚΠΕ Μακρυνίτσας το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μακρυνίτσας πραγματοποίησε ομάδα 58 μαθητριών και μαθητών από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής, με θέμα «Το ποτάμι του χωριού μου» και πολιτιστικών Θεμάτων «Παραδοσιακοί χοροί», τα οποία εκπονούνται από την Περιβαλλοντική και την Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Οικοτουρισμός στο Πήλιο. Διαδρομές στη Φύση και στη Παράδοση» με το συντονισμό και την εποπτεία των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το ΚΠΕ Μακρυνίτσας.

Το πρόγραμμα έγινε με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, με δραστηριότητες πεδίου που προωθούν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση του θεωρητικού σκέλους του προγράμματος στους μαθητές στην αίθουσα προβολών του Κ.Π.Ε.

Ο Οικοτουρισμός και ο Αγροτουρισμός είναι μορφές εναλλακτικού τουρισμού και συγκεκριμένα κλάδοι του Τουρισμού της Υπαίθρου που γνωρίζουν συνεχή άνθιση και προσφέρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Η βασική τους διαφοροποίηση με τις κλασικές μορφές τουριστικής δραστηριότητας είναι ότι σέβονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύσσοντας δραστηριότητες ήπιας μορφής, απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, προωθούν τη μάθηση, τη γνώση και τη συμμετοχή του επισκέπτη σε διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες. Στηρίζονται σε αειφόρα πρότυπα ανάπτυξης, ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιδράσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα αυτό είχε ως στόχο να δείξει στους μαθητές ότι η γνωριμία με τη Μακρυνίτσα δεν είναι κυρίως το περπάτημα στα καλντερίμια της, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους της και η γνωριμία με τα αξιοθέατά της (π.χ. πέτρινα γεφύρια, εκκλησία της Παναγίας, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας). Με το Πρόγραμμα αυτό γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν οι μαθητές τις διαφορές με το μαζικό τουρισμό, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει.

Στη συνέχεια, στην πόλη του Βόλου  έγινε περιήγηση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι να αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της. Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα: βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann, καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας:

  • Όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων
  • Την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο

Τέλος, έγινε περιήγηση στην όμορφη πόλη του Βόλου, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, στο κέντρο της Ελλάδας. Κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου.

Ο πλούτος της περιοχής και η μεγάλη του ιστορία αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης, που αποπνέει αυτοπεποίθηση και αρχοντιά. Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική.

Η περιβαλλοντική και η πολιτιστική ομάδα αποτελούνταν από τους εκπαιδευτικούς Υφαντή Αθανάσιο ΠΕ14.04, Πιντζοπούλου Ελένη ΠΕ03-ΠΕ11, Πάσχου Αικατερίνη ΠΕ19, Σιαφάκα Ελένη ΠΕ02 και 58 μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν τόσο τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους όσο και τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε. Μακρυνίτσας που σχεδίασαν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Προηγούμενο άρθρο Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το ΣΔΕ Καρδίτσας