Ειδήσεις

Στο Κ.Π.Ε Μουζακίου η Οικολογική Θεσσαλία


Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» Νίκος Πουτσιάκας επισκέφθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017,τον Διευθυντή Δασών Π.Ε Τρικάλων κ. Κουτσονάσιο και τον Δασάρχη Τρικάλων κ. Κουλουκούρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συζητηθούν τα δασικά θέματα της περιοχής, καθώς και το θέμα που έχει προκύψει με την κοπή πλατάνων στην περιοχή της Μεγάλων Καλυβίων (Λαζαρίνα) .

Κατά τη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να τεθούν τα ζητήματα, που αφορούν τον Δασαρχείο, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα αποτροπής αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο Νίκος Πουτσιάκας αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στις δασικές υπηρεσίες, όπου διαπίστωσε μια ανησυχητική υποστελέχωση, κυρίως όσον αφορά το προσωπικό επιτήρησης, ζήτησε να ενημερωθεί για τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν την εν λόγω Υπηρεσία.

Από την πλευρά των δυο στελεχών των δασικών υπηρεσιών, ως κύρια θέματα παρουσιάστηκαν αυτό της αδυναμίας πραγματοποίησης διαρκών νυχτερινών ελέγχων μετά τις αλλαγές που επήλθαν στις διαδικασίες κάλυψης των διανυκτερεύσεων, καθώς και της περιοριστικής και ελλιπούς παροχής καυσίμων.

Στη συνέχεια ζητήθηκε ειδική ενημέρωση από τον Δασάρχη για την άσκοπη κοπή των δένδρων της περιοχής της Λαζαρίνας, για την οποία ο δασάρχης απάντησε ότι τα δένδρα που κόπηκαν είναι ελάχιστα και δεν δημιουργήθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας ότι τίποτα πλέον δεν θα πειραχθεί από την βλάστηση της συγκεκριμένης περιοχής και συμφωνήθηκε αυτή να προστατευτεί απολύτως. Από περαιτέρω όμως διερευνήσεις, φαίνεται να μην υπήρχε ρητή αναφορά στα πλατάνια και να μην είχε ακολουθηθεί η διαδικασία προσήμανσης, κάτι που επιβεβαιώνει την βασιμότητα των καταγγελιών των κατοίκων (ΕΛΟΚ), το γεγονός όμως της δέσμευσης για διακοπή των εργασιών, μετά από αναθεώρηση της διαδικασίας, κρίνεται ικανοποιητική, ελπίζοντας ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επικείμενης ανάρτησης των δασικών χαρτών, για τους οποίους ο Διευθυντής Δασών ανέφερε ότι υπάρχει εξαιρετική προεργασία και πλήρης ετοιμότητα, επισημάνθηκε δε ότι πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές, τώρα που υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία και ότι πρέπει το θέμα των χαρτών να προχωρήσει το συντομότερο ώστε να σταματήσουν, επιτέλους παθογένειες δεκαετιών.

Τα ζητήματα της λαθροϋλοτόμησης και η σύνδεσή τους με την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι τρόποι αποτροπής τους τέθηκαν επίσης στο τραπέζι.

Η συζήτηση, παρά τις ελάχιστες διαφωνίες, ήταν γόνιμη και συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμένη ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητας του δασαρχείου, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατόν τρόπο τα δασικά ζητήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία, με νέες μορφές αξιοποίησης του δασικού πλούτου, δημιουργώντας και αξιοποιώντας περιοχές υψηλής φυσικής αξίας.

Την επόμενη ημέρα ο Νίκος Πουτσιάκας επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου, όπου συζήτησε με στελέχη του κέντρου ζητήματα περιβαλλοντικής αγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε όλοι μας, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή του.

Προηγούμενο άρθρο Σχολική γιορτή στο Νηπιαγωγείο της Ματαράγκας
Επόμενο άρθρο Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γ. Καπράνας για τα εργασιακά