Στο Πακέτο Γιουνκέρ ο Ε65


Στο Πακέτο Γιουνκέρ στρέφεται το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών λόγω της στενότητας του Νέου ΕΣΠΑ. Με το ποσό για αμιγώς νέα έργα να μικραίνει όλο και περισσότερο γίνεται πλέον αντιληπτό πως το Ευρωπαϊκό χρήμα από αυτή τουλάχιστον την σκοπιά δεν φτάνει για να καλύψει τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για βασικά έργα υποδομής.

Με την αναμενόμενη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων με ποσό που θα φτάνει ως και τα 500εκ.ευρώ το ποσό μικραίνει ακόμα πιο πολύ και έτσι το Πακέτο Γιουνκέρ θα επωμιστεί πολλά από τα φιλόδοξα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ
Κλειδωμένα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ θεωρούνται λίγα: ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος είναι ένα από αυτά και πιθανότατα το Καλό Νερό-Τσακώνα. Μέσα θα είναι και το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Άλλα οδικά έργα που θα δούμε από το ίδιο πρόγραμμα θα είναι το Πάνορμος-Εξάντης του ΒΟΑΚ, η παράκαμψη Χαλκίδας, το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Στα σιδηροδρομικά έργα το έργο Ρίο-Λιμένα Πάτρας, η ηλεκτροκίνηση Κιάτο-Πάτρα, η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο. Υποψήφια είναι και τα έργα Στρυμόνας-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Όσο και αν ακούγεται παράξενο ολοταχώς για το Πακέτο Γιουνκέρ φαίνεται ότι οδεύει η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, λόγω του πολύ μεγάλου ποσού που είναι αναγκαίο. Από εκεί και έπειτα το Πακέτο Γιουνκέρ θα αρχίσει να έχει υποψηφιότητες για πολλά ακόμα έργα.

Από τα αυτά που είναι πολύ πιθανό τα δούμε να οδεύουν εκεί είναι το βόρειο τμήμα του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία, η μετατροπή του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ στην Κρήτη και πιθανότατα κάποια σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς.

Πάντως το γενικότερο κλίμα αυτή την εποχή είναι λίγο ρευστό καθώς η εκκρεμότητες του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σε 2,5 μήνες θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τελικά τις “καραμπόλες” που θα στείλουν τα έργα προς υλοποίηση είτε στο Νέο ΕΣΠΑ είτε στο Πακέτο Γιουνκέρ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Δυναμικό ξεκίνημα για την 14η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το ΚΚΕ Καρδίτσας για το χρέος