Ειδήσεις

Στο περιβόλι της Παναγίας μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Το περιβόλι της Παναγίας» μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας με επικεφαλής το Διευθυντή του σχολείου Αναστάσιο Τσίρα και συνοδούς εκπαιδευτικούς τους Προσγολίτη Ευάγγγελο και Μάττα Ευθύμιο πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Σκοποί  του προγράμματος ήταν :

  • να γνωρίσουν οι μαθητές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «περιβόλι της Παναγίας μας», τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία μας, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
  • να συνειδητοποιήσουν γιατί ο «΄Αθως»  της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται “καταφύγιο” και “μουσείο” μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
  • να γνωρίσουν τις μονές, τη ζωή των μοναχών, το φυσικό και πολιτικό περιβάλλον του Αγίου Όρους.
  • να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες  των μονών και τα λείψανα των Αγίων.

Με αφετηρία την Ουρανούπολη,  παίρνοντας το πλοίο της γραμμής μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτασαν στη Δάφνη, το λιμάνι του Αγίου Όρους απ΄ όπου με λεωφορειάκι πραγματοποίησαν  την πρώτη επίσκεψη στο Κελλί της Αναστάσεως του Κυρίου, που βρίσκεται στο δάσος της Καψάλας(ανήκει στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα),   όπου συνάντησαν  το θεόπνευστο γέροντα Ευθύμιο και προσκύνησαν στο νεόδμητο ναό,  ο οποίος είναι αφιερωμένος στον ΄Αγιο Παΐσιο.

Περπατώντας ανέβηκαν στην πρωτεύουσα του Αγίου ΄Ορους, τις Καρυές. Επισκέφτηκαν τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, την Αθωνιάδα Σχολή και κατόπιν  το Πρωτάτο, όπου και βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του  «Άξιον Εστί». Από κει κατευθύνθηκαν στην ιερά μονή Κουτλουμουσίου. Η μονή πρόσφερε στους περιηγητές τράπεζα και αφού προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας,  την « Φοβερά Προστασία»,  μετέβηκαν στο κελί του Μοναχού Γαβριήλ και στην περιοχή της Παναγούδας, στο κελί της οποίας ασκήτεψε ο Αγιος Παΐσιος και μέσα από το μονοπάτι του δάσους έφτασαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και διανυκτέρευσαν.

Στην μονή Ιβήρων προσκύνησαν τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ξεναγήθηκαν στο νέο μουσείο της μονής και με το Γέροντα Πρόδρομο επισκέφτηκαν  το χώρο όπου  βρίσκονται τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι μονές και οι μοναχοί. (Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου – Κοίμηση της Θεοτόκου).

Την επομένη ημέρα με λεωφορειάκι κατευθύνθηκαν προς την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και διανυκτέρευσαν.

Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού, έχει καεί και ξανακτιστεί πολλές φορές και βρίσκεται πάνω σε βράχο σε ύψος 230 μέτρα από την θάλασσα. Η ομάδα επισκέφθηκε τη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Άγιος Σίμων, ξεναγήθηκε  στους χώρους του μοναστηριού  και παρακολούθησε τις ακολουθίες  απολαμβάνοντας την ψαλτική των μοναχών της μονής.

Την επομένη ημέρα με το πλοίο της γραμμής έφτασαν στον τρίτο σταθμό της προσκυνηματικής  εκδρομής, την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου και διανυκτέρευσαν. Το απόγευμα επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Δοχειαρίου , το μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στο  οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπήκοου.

Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν  από τον Γέροντα Θεωνά στο καθολικό του Αγίου Γεωργίου και τους άλλους χώρους του μοναστηριού και προσκύνησαν  τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Την άλλη μέρα το πρωί  οι προσκυνητές  άφησαν το Άγιο Όρος και βρέθηκαν στο δρόμο της επιστροφής.

Οι εντυπώσεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των προσκυνητών  δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές. Θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους. Κοινή ελπίδα είναι  και στο μέλλον να τους δοθεί η ευκαιρία να περιδιαβούν ξανά τον ευλογημένο τόπο.

Προηγούμενο άρθρο Φώτης Αλεξάκος: Με έργα χτίζουμε την Καρδίτσα της επόμενης 20ετίας
Επόμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα και όχι απέναντι από τον συνδημότη μας