Στόχος η αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Σοφάδων


Με θέμα την προετοιμασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αρμοδίων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί της Μ. Δευτέρας το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων  υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου.

Παρόντες ήταν, ο αρμόδιος  Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Παπαμαργαρίτης, ο Διοικητής της Π.Υ Σοφάδων Αντιπύραρχος Νταουτάς Γεώργιος και ο Πυραγός Ζαβλάγκας Ευάγγελος, ο Αν. Διοικητής του Α.Τ Σοφάδων Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Κωστάμης, οι Προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων και εκπρόσωποι  Εθελοντικών Οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε διεξοδική συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς Δήμου σε συνεργασία πάντα με τις αρχές, ώστε να υπάρξει επιτυχής πρόληψη πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Θάνο Σκάρλο, στόχος της Δημ. Αρχής είναι να ξεκινήσουν εγκαίρως οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προετοιμασίες έτσι ώστε να επιτευχθεί μια άρτια και οργανωμένη αντιπυρική περίοδος, η οποία θα εξασφαλίσει  τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Σκάρλος τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την έγκαιρη προετοιμασία, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δυσμενείς καταστάσεις.

Ο Δήμαρχος  Σοφάδων εξήρε τον σημαντικό ρόλο των εμπλεκόμενων  Υπηρεσιών  αλλά και των εθελοντικών ομάδων ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημότες να επιδείξουν την δέουσα ευαισθητοποίηση και να συνταχθούν στον κοινό αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και της υγείας των κατοίκων.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαμαργαρίτης έκανε μια ενημέρωση για τα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος, τονίζοντας ότι θα προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων.

Ο Διοικητής της Π.Υ Σοφάδων υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συνεδρίαση γίνεται τόσο νωρίς κάτι που δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η Δημ. Αρχή.

Σημείωσε μάλιστα ότι την περυσινή περίοδο το Συντονιστικό Οργανο συνεδρίασε ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο ίδιος εστίασε στις λεγόμενες «αγροτικές» πυρκαγιές τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού σχετικά με την νομοθεσία αλλά και στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ζήτησε μάλιστα την καταγραφή οικοπέδων στις Τ.Κ, κάτι που σύμφωνα με την Δημ. Αρχή θα ξεκινήσει άμεσα σε συνεργασία με τους προέδρους.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Διοικητή του Α.Τ Σοφάδων που συνεχάρη τη  Δημ. Αρχή για την έγκαιρη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου. Και ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των κατοίκων, ενώ επισήμανε τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό της Αστυνομίας, που δεν τις επιτρέπει να έχει ιδιαίτερα ενεργό δράση στον τομά της πυροπροστασίας.

Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών Οργανώσεων και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ραδιολέσχης Καρδίτσας κ. Δημήτρης Βογιατζής, ο κ. Αντώνης Παπαδάκος μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας και υπεύθυνος του Τομέα Εθελοντισμού και εκπρόσωπος του Τμήματος Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών. Ολοι τους ανέλυσαν τις δραστηριότητες τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, επεσήμαναν τυχόν αδυναμίες και τέθηκαν στην διάθεση του Συντονιστικού ενόψει αντιπυρικής περιόδου.

Η επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου θα έχει διευρυμένη σύνθεση καθώς θα κληθούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι επιπλέον υπηρεσιών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βράβευση μαθητών ΡΟΜΑ στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρα των ΡΟΜ
Επόμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλίας