Στ. Θεολόγης: Επιστολή προς τους συναδέλφους


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δυστυχώς κάποιες φορές το ψέμα και το γελοίο αντιμετωπίζονται όχι σιωπώντας και αδιαφορώντας αλλά απαντώντας τα με ντοκουμέντα και επιχειρήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν επέλεξα να μη συνεχίσω την αντιπαράθεση, όταν σε ενημερωτικό μου, με θέμα τις προτάσεις της Π.Ε. Καρδίτσας για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, απάντησαν κάποιοι υποτίθεται ως Δ.Σ. του Συλλόγου. Τότε δεν έδωσα συνέχεια κι ας ήταν τόσο οξύμωρο να απαντά σε επιστολή μου το Δ.Σ. του Συλλόγου, στο οποίο συμμετέχω!

Διαβάζοντας ένα κείμενο με τίτλο «Ενωτική Δράση Πρωτοβάθμιας: Μια οφειλόμενη απάντηση στην αγαπητή μας ΔΑΚΕ» έχω να σημειώσω τα εξής:

Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των παρατάξεων να επικοινωνούν με τους συναδέλφους, και μέσω ενημερωτικών, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό κάναμε κι εμείς ως ΔΑΚΕ αποστέλοντας στα σχολεία επιστολή στις 14/9 με σύντομες αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, στην εικόνα που παρουσιάζει η Π.Ε. Καρδίτσας και στα δρώμενα του ΥΠΟΠΑΙΘ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τελικά μάλλον αυτό ήταν που ενόχλησε την ενωτική δράση, γιατί κριτική στο Δ.Σ. δεν κάναμε. Κάποιες απορίες εκφράσαμε και το γράψαμε εξάλλου ότι η κριτική θα γίνει στην ώρα της. Όταν όμως διακατέχεσαι από φασιστική νοοτροπία και θεωρείς εαυτόν αυθεντία ούτε απορίες δε δέχεσαι να υποβληθούν!

Χιλιοειπωμένο απ’ την πλευρά της ΔΑΚΕ. Δε στηρίζουμε μονοπαραταξιακό προεδρείο. Τελεία και παύλα. Τόσο απλά. Δε στηρίξαμε το προεδρείο της ενωτικής δράσης εξ’ αρχής και δεν το κάναμε ούτε όταν παραιτήθηκαν από το προεδρείο του Δ.Σ. μέλη της. Κι ας θέτανε εκβιαστικά διλήμματα προς όλες τις παρατάξεις του τύπου: Πώς θα λειτουργήσει ο Σύλλογος έτσι κ.ά. Η απάντηση είναι μία: Ό,τι προβλέπει το καταστατικό. Το παραμύθι δε περί εναλλαγής προσώπων από την παράταξή τους ισχύει κατά περίπτωση και μάλλον όχι όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. είναι και αιρετός στο ΠΥΣΠΕ.

Αναφέρονται σε προεδρείο «ανοχής» γνωρίζοντας πως πουθενά και σε κανένα καταστατικό δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο! Φρόντισαν, βέβαια, το Σύλλογο να τον κάνουν άνω κάτω με τις πρακτικές τους και την ανοργανωσιά που επέδειξαν στο θέμα: εγγραφές-συνδρομές. Αλλιώς δε θα παρατηρούνταν το φαινόμενο, στις εκλογές των αντιπροσώπων του περασμένου Μαΐου η ουρά και η αναμονή αρκετής ώρας να μην είναι έξω απ’ τα εκλογικά τμήματα, αλλά στο τραπεζάκι για την οικονομική τακτοποίηση! Σας προτρέπω δε να θυμηθείτε αν υπήρχαν μέλη της ΔΑΚΕ που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία, τη συγκεκριμένη ημέρα, για να ξέρουμε και τι λέμε σχετικά με το ποιος «βάζει πλάτη». Και βέβαια αν διαβάσετε το τελευταίο ενημερωτικό θα δείτε μόνο ονόματα και τηλέφωνα μελών της ΔΑΚΕ για το συντονισμό κάποιων θεμάτων.

Έρχομαι και σε ζητήματα που με αφορούν προσωπικά. Κανένας δε με όρισε πρακτικογράφο του Δ.Σ. (ούτε έχει εξάλλου την αρμοδιότητα αυτή κάποιος). Οικειοθελώς κράτησα πρακτικά – καθότι δεν επιθυμούσε κανείς – από δύο συνεδριάσεις, μία του Ιουνίου και μία του Σεπτεμβρίου. Τα πρόχειρα πρακτικά βρίσκονται στο βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου, στη διάθεση οποιουδήποτε. Δεν τους χρωστάω τίποτα λοιπόν, κανένα πρακτικό!

Στο κείμενο της ενωτικής δράσης μου αποδίδεται η φράση «για την ώρα μας καλύπτουν οι ανακοινώσεις της ΔΟΕ και αν χρειαστεί κάτι, αφού συνεδριάζουμε για το ΠΥΣΠΕ θα δούμε αν πρέπει να συγκληθούμε». Ανάθεμα αν βγαίνει νόημα. Ο «ποιητής» υποθέτω ότι θέλει να πει πως ενώ όλο το καλοκαίρι, όπως ισχυρίζονται, υπήρχε επικοινωνία, με πρωτοβουλία της ενωτικής δράσης (καμαρώστε πρωτοβουλίες!), με όλα τα μέλη του Δ.Σ., στο τέλος μόνος μου αποφάσιζα να μην πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο και γι’ αυτό δε συνεδριάζαμε για μήνες!

Είναι το λιγότερο ανέντιμο, να υπερβαίνω τις αρμοδιότητές μου ως απλό μέλος του Δ.Σ. σε πολλά θέματα και στο τέλος να εμφανίζομαι ως υπαίτιος – μαζί και η παράταξη της ΔΑΚΕ – για τις όποιες δυσλειτουργίες δημιούργησαν από μόνοι τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου

Με τιμή

Θεολόγης Στέφανος

Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας»

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 35χρονος για φοροδιαφυγή
Επόμενο άρθρο Η σύνδεση του αγροτικού τομέα με την απασχόληση στην Π.Ε. Καρδίτσας