Ειδήσεις

Συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής από σωματεία της Καρδίτσας


«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε πάλι την κρίση τους» με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, νέοι στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα σωματεία  Εμποροϋπαλλήλων ν. Καρδίτσας, Οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν η Επιτροπή Αγώνα υγειονομικών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού, η ΕΟΑΣΚ, και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Έκτορας Γάζος, που έκανε αναφορά στα τεράστια προβλήματα στον χώρο της υγείας στο νομό και κάλεσε σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών την Τρίτη 16 Ιουνίου, στις 10.30 πμ στην πύλη του νοσοκομείου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων  Στέλιος Σαριδάκης που κατήγγειλε τις πολιτικές που ακολουθούνται και τις επιπτώσεις τους στην παιδεία, την υγεία, στο εισόδημα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των  μικρομεσαίων αγροτών και των μικροσυνταξιούχων αλλά και και στις εργασιακές σχέσεις.

«Αυτές οι πολιτικές -τόνισε -εξυπηρετούν το  μεγάλο κεφάλαιο και δημιουργούν νέες στρατιές ανέργων, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεώσουν τον λαό να πληρώσει για άλλη μια φορά την κρίση που δημιουργούν.»

Κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και την ηγεσία της  ΓΣΕΕ ότι με την στάση τους εξυπηρετούν αυτές τις πολιτικές και κάλεσε όλους «να συνταχθούν με τα συνδικάτα και με τον αγώνα τους για να  ματαιώσουν στην πράξη όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές».

Τέλος τάχθηκε κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων στα Άγραφα και κάλεσε τους Καρδιτσιώτες στη μουσική διαμαρτυρία στις 21 Ιουνίου.

Μετά το τέλος της ομιλίας πραγματοποιήθηκε πορεία.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 11 ΙΟΥΝΗ 2020.

Στέλιος Σαριδάκης: Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας ΠΑΜΕ.

«Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους που καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και τώρα κρατάνε ψηλά το κεφάλι παλεύοντας για το δικαίωμα στην υγεία, την ασφάλεια σε κάθε τόπο δουλειάς.

Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα τώρα μέσα στη «φούρια» της δουλειάς τους ενώνοντας τη φωνή τους μαζί μας και παλεύοντας αυτή την πολιτική, που τους πλήττει σε ίσο βαθμό με εμάς.

Χαιρετίζουμε τις γυναίκες, τη νεολαία, που στο πλευρό των ταξικών σωματείων αντιπαλεύουν τη βαρβαρότητα, την ξεδιαντροπιά σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Συνάδερφοι

Φαίνεται να θέλουν από όλες τις πλευρές να μας πείσουν πως η σελίδα άλλαξε και οδεύουμε προς μια νέα, άλλη εποχή.

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί τους άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση και «σβήνει μονοκοντυλιά» μαθησιακά και εργασιακά δικαιώματα. Το ζήτημα της εκπαίδευσης, όμως, είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους και στηρίζουμε τον αγώνα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών ενώνοντας της φωνή μας μαζί τους, για να μην περάσει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Κυβέρνηση, ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία πανηγυρίζουν το άνοιγμα των αγορών, το τέλος της καραντίνας, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πανηγυρίζουν την «επιτυχία», όπως λένε της Ελλάδας να έχει τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους νεκρούς. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι όμως. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόσεχε ο ίδιος ο λαός, γιατί πρόσεξε τους δικούς του ανθρώπους, τους αγαπημένους του και όχι γιατί το σύστημα υγείας τα κατάφερε. Το δημόσιο σύστημα υγείας, το κάθε δημόσιο σύστημα υγείας στις μεγάλες χώρες του καπιταλισμού, στις χώρες πρότυπα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας είναι ξεκρέμαστο, έρμαιο των ελλείψεών του σε όλους τους τομείς από υλικά μέχρι και προσωπικό και φωνάζει όπως και χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τα τόσα ψεύτικα χειροκροτήματα που άκουσε και έλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα. Γι’ αυτά τα προβλήματα οι υγειονομικοί προχωράνε στις 16 του Ιούνη σε πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία, γι’ αυτά τα προβλήματα και το ταξικό εργατικό κίνημα θα βρίσκεται στο πλευρό τους πανελλαδικά αλλά και εδώ στην Καρδίτσα στηρίζοντας την όποια πρωτοβουλία τους.

Πανηγυρίζουν στα καλοπληρωμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον τουρισμό, που ξεκινάει, και τους τουρίστες, που θα φτάσουν σε νησιά και τουριστικές περιοχές χωρίς ούτε έναν γιατρό, χωρίς κέντρα υγείας. Για να δούμε όμως γιατί δε λένε κουβέντα για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, που δεν πρόκειται να δούνε διακοπές ούτε στον αιώνα τον άπαντα; Για όσους δουλεύουν στον τουρισμό, στον επισιτισμό που καλούνται σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας να λιώσουν τα κόκαλά τους, για να βγάλουν κέρδος οι μεγαλοξενοδόχοι; Για όσους συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι μετά και τις «προσωρινού χαρακτήρα» μόνιμες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε η Κυβέρνηση στα μουλωχτά όλο το προηγούμενο διάστημα για χάρη του ΣΕΒ;

Θα έρθουν οι τουρίστες να απολαύσουν τη φύση και τα κάλλη του περιβάλλοντος; Ποια; Τα ξεπουλημένα στις εταιρίες ενέργειας και στις μεγάλες κατασκευαστικές; Γιατί για τέτοια ανάπτυξη μιλάνε και τέτοια ανάπτυξη ονειρεύονται. Γιατί δεν  μιλάνε για το κομμένο, πανάκριβο αντικειμενικά ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, την πανάκριβη ενέργεια που ιδιωτικοποιείται και τα διάφορα φιλέτα που πουλιούνται στο όνομα του κέρδους από θάλασσες μέχρι βουνά όπως εδώ στην περιοχή μας; εμείς μιλάμε. Και όχι απλώς μιλάμε αλλά φωνάξαμε και φωνάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα εδώ στην Καρδίτσα αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα για φτηνό ρεύμα, φτηνή ενέργεια με βάση τις ανάγκες του λαού. Γι’ αυτό εξάλλου καλούμε στις 21 Ιούνη στη συναυλία που διοργανώνουμε μέσα στα πλαίσια του συντονιστικού ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα σε συνεργασία με τους συναδέρφους μουσικούς. Γι’ αυτό και το ζήτημα το συνδέουμε και με το στρατόπεδο – άλσος Λουμάκη που δίνεται φιλέτο ενώ κανονικά θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σαν πάρκο για την αναψυχή και άθληση όλων των πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Τρέξτε για το Νοσοκομείο μας