Συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας για το Πολυτεχνείο


Σε αγωνιστική συγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Ειρήνης τους Καρδιτσιώτες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα Τρίτη 17 Νοέμβρη ώρα 18:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας στα χρόνια της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας.

Να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα του Πολυτεχνείου και το αντιϊμπεριαλιστικό – αντιμονοπωλιακό – διεκδικητικό περιεχόμενο της εξέγερσης εκείνης  να είναι οδηγός μας στους σημερινούς αγώνες .

Η εξέγερση εκείνη, με τα αιτήματα που έβαζε, δεν αποσκοπούσε μόνο στην απαλλαγή του λαού μας από την ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Μαζί με το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» οι εξεγερθέντες της εποχής του Πολυτεχνείου πρόβαλλαν και τα συνθήματα «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ».

Τα οράματα και οι στόχοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν υλοποιήθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα μόνο η μορφή άσκησης της εξουσίας άλλαξε. Η εξουσία, όμως, παρέμεινε στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσες κυβερνήσεις αναδείχτηκαν, από τότε μέχρι και σήμερα, υπηρετούν το κεφάλαιο και τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις στις οποίες συμμετέχει. Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να παρουσιάσουν τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 ως μία αυθόρμητη εκδήλωση της νεολαίας, ως μια «ρομαντική» εξέγερση με αιτήματα μη υλοποιήσιμα.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο εσωτερικό, “συμπληρώνεται” με όρκους πίστης στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στις μεγάλες κόντρες που εξελίσσονται στη γειτονιά μας, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Τα επικίνδυνα αυτά σχέδια οδηγούν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και προσφυγιά, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών, ενώ μπορούν να οδηγήσουν και σε έναν πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Από αυτές τις αντιπαραθέσεις, κανένας λαός δε θα βγει κερδισμένος. Δεν έχει συμφέρον να χύσει το αίμα του, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων. Παλεύουμε με τη δική μας σημαία, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα της περασμένης εβδομάδας είναι φανερό ότι θα επηρεάσει άμεσα πολλά ζητήματα. Το βέβαιο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν και ενίσχυσαν εγκληματικές οργανώσεις τζιχαντιστών, τύπου «Ισλαμικού Κράτους» για τα διάφορα γεωστρατηγικά σχέδιά τους, και πάλι θα αξιοποιήσουν τα γεγονότα για ενίσχυση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», που θα είναι η νέα αφετηρία για νέες επεμβάσεις με θύματα τους λαούς.

Για να χτυπηθούν οι αγώνες των λαών μεγαλώνει η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η καταστολή. Καταργούνται ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων ξηλώνονται. Η ανεργία, η φτώχια, η εξαθλίωση, η πείνα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που βιώνει ο λαός μας, είναι προφανές ότι τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Είναι αναγκαία και επιτακτική η λαϊκή συσπείρωση και ενότητα για ανάπτυξη των αγώνων, η πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης. Το Πολυτεχνείο μας δείχνει τον δρόμο.

Χρειάζεται το λαϊκό κίνημα να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να υψώσει το ανάστημα του στον ταξικό αντίπαλο. “Σωτήρες” και “εύκολες λύσεις” δεν υπάρχουν. Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα όταν είναι μαζικοί και έχουν στο στόχαστρό τις αιτίες, που δημιουργούν τα προβλήματα. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Τιμούμε φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη συνέχιση των αγώνων για:

  • Να ανακόψουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική, που στόχο έχει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια

  • Να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

  • Να φύγουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις και τα στρατεύματα από τη χώρα μας

  • Να καταργηθούν οι τρομονόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: "Η ελευθερία, ο πολιτισμός και η δημοκρατία δεν τρομοκρατούνται, θα θριαμβεύσουν"
Επόμενο άρθρο Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου