Συλλαλητήριο – απάντηση του ΠΑΜΕ


  Mε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 17 Δεκεμβρίου, «απαντάει» το ΠΑΜΕ Καρδίτσας, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για κοινωνικό διάλογο με θέμα το ασφαλιστικό. Χθες το απόγευμα στο αίθριο της Δημοτικής μας Αγοράς πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες και συνταξιούχους, μετά το προσκλητήριο που απηύθυνε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Καρδίτσας σε όλους τους παραπάνω. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το μέλος του ΠΑΜΕ Καρδίτσας κ. Βασίλης Κρανιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να δείξει η νέα κυβέρνηση με ποιόν είναι, να μας δείξει τα παλιά κοφτερά δόντια της.
Δεν χρειάζεται πολλές γνώσεις κανείς για να καταλάβει σε ποιόν θα προσπαθήσουν πάλι να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης, σε ποιόν θα επιχειρήσουν να στείλουν πάλι το λογαριασμό για να  πληρώσει τα … σπασμένα τους και τα κέρδη τους.
Το έδειχναν οι προεκλογικές της θέσεις, ο ‘’πρότερος ανέντιμος βίος” της, το επιβεβαιώνουν τα πρώτα μέτρα και οι κατευθύνσεις που περνάνε μέσα από αυτά, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός που είδαμε αυτές τις μέρες, η προχτεσινή ατζέντα του υπουργού Λοβέρδου με τους βιομηχάνους για το ασφαλιστικό (12 αλλαγές όλες σε βάρος των ασφαλισμένων !). Όλες τους οι κινήσεις και σχεδιασμοί αποδείχνουν ότι θα συνεχίσουν ότι βρήκαν στη μέση από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι καινούργιο τους έδωσαν εντολή τα αφεντικά τους, οι εργοδότες τους, οι διάφοροι ΄΄κουμπάροι”, ‘’νταβαντζήδες”, ή όπως αλλιώς λέγονται κάθε φορά οι κεφαλαιοκράτες, οι πλουτοκράτες, ο μηχανισμός που τους υπηρετεί,  το κεφάλαιο όπως το λέμε εμείς στο ταξικό κίνημα.
Αυτούς υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, για τα δικά τους συμφέροντα κάνει ότι κάνει, για τα κέρδη τους αγωνιά και πασχίζει να περάσει τα μέτρα για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, για τη υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, … Τα πάντα υπηρετούν αυτόν το σκοπό.
Καλά κάνουν, … τη δουλειά τους κάνουν, … έχουν την αποστολή τους, … έχουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα …
Εμείς τι κάνουμε; …
Η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, όλοι εμείς που αντιλαμβανόμαστε ότι μας συνθλίβει η πολιτική των τελευταίων τριάντα χρόνων, όλοι εμείς που παραπονιόμαστε ότι πάντα σε μας πέφτουν τα βάρη των κρίσεων … ότι είμαστε τα μόνιμα ‘’κορόϊδα” που πάντα πληρώνουμε, … που λέμε ότι δεν πάει άλλο, … που λέμε ότι θα τους δείξουμε στις εκλογές που θα έρθουν, ….
Τι κάνουμε ; Πάμε από την Σκύλλα στη Χάρυβδη κάθε φορά …
Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα έτσι, … δεν θα μπει στο δρόμο της καμιά λύση, δεν θα φανεί ποτέ διέξοδος για καλλίτερες μέρες …Με πρόσχημα την κρίση, επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν για να υποκύψουμε και να πληρώσουμε τον ΄΄λογαριασμό”. Καλούμε την εργατική τάξη να παλέψει σύσσωμη και να επιβάλλει:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Πάγωμα των δανείων και των πλειστηριασμών
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στη ΔΕΗ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, να καταργηθούν όλα τα διόδια.
  • Να φορολογηθεί τώρα η πλουτοκρατία με 45%, να καταργηθούν τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές της.
  • Καμιά επιχειρηματική δράση στην υγεία, στην παιδεία. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, οι υποδομές να είναι αποκλειστικά δημόσια και να υπηρετούν το λαό.
  • Απαγόρευση των απολύσεων και επέκταση του Ν. 2112 για όλους τους εργατοϋπαλλήλους, και ίση αποζημίωση για όλους τους εργαζόμενους είτε με μισθό είτε με ημερομίσθιο.
  • Απαγόρευση με νόμο όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατάργηση των stage στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα αναδρομικά.
  • Κατάργηση των διαφόρων μορφών της αποκαλούμενης εργασιακής εμπειρίας, τύπου μαθητείας. Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα και αύξηση των αποδοχών.
  • Κατοχύρωση και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας και του ρεπό του Σαββατοκύριακου.
  • 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες 5 χρόνια λιγότερο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών ως ελάχιστου μέτρου στήριξης στον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας.
  • Ποινικοποίηση και αυστηρή τιμωρία όσων παραβιάζουν και δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως εργάσιμου χρόνου στη σύνταξη, στα επιδόματα μητρότητας κλπ.

• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας. Μπροστά στη θύελλα που έρχεται για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το ΠΑΜΕ πρότεινε στην ΓΣΕΕ απεργία για τις 17 του Δεκέμβρη – οι συνεργάτες των βιομηχάνων το αρνήθηκαν – (δεν τους έδωσαν άδεια τα αφεντικά τους !)
Εμείς, η εργατική τάξη, τι θα κάνουμε; Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα δε θα σταυρώσουμε τα χέρια. Αποφασίζουμε γενική απεργία για τις 17 του Δεκέμβρη και βάζουμε στόχο η συμμετοχή να ξεπεράσει τις κινητοποιήσεις για το σχέδιο Γιαννίτση του ΠΑΣΟΚ που το υλοποίησε ο Ρέππας! Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, στα τσιράκια τους στην ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταθούμε εμπόδιο στα αντεργατικά σχέδιά τους. Όπως κάναμε και κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ, που έγιναν οι περισσότερες κινητοποιήσεις από κάθε άλλη χρονική περίοδο και όλες φέρνουν τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ.Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να κάνει και προσωπική του υπόθεση τον αγώνα για την απεργία του Δεκέμβρη, αλλά και στην συνέχεια για έναν αγώνα διαρκείας, γιατί τα σχέδιά τους είναι διαρκείας, δεν έχουν τέλος».

Προηγούμενο άρθρο Έντονος προβληματισμός για τα προβλήματα των αγροτών
Επόμενο άρθρο Συγκαλείται το ΣΝΟ με θέμα τον Αχελώο