Ειδήσεις

Συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας για τη γρίπη


Ο εμβολιασμός, η πρόληψη, η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα όπλα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της ευεξίας των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας στην προσπάθειά του να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ενημερώνει τους πολίτες του νομού μας για την σημασία και την αναγκαιότητα τήρησης
των παραπάνω μέτρων, έτσι ώστε να μπορέσουμε σαν οργανωμένη κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο από την εποχική γρίπη.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από την εποχική γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός και η καλύτερη περίοδος είναι οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος κάθε
έτους.
Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Εμβολιασμός γίνεται Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου ή τετραδύναμου). Ο
αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν). Σε συγκεκριμένες οµάδες αυξημένου κινδύνου. Οι ομάδες αυτές είναι:
Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω·
Παιδιά· (ηλικίας άνω των 6 µηνών) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται µε αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εµφάνισης επιπλοκών (άσθµα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα µμεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιµοσφαιρινοπάθειες, µμεταμόσχευση οργάνων, νευροµυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαµβάνουν µμακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)
Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες·
Παχύσαρκα άτοµα (µε Δείκτη Μάζας Σώµατος· >40 kg/m2 )
· Άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά μικρότερα των 6 µηνών· επίσης όσοι φροντίζουν άτοµα (παιδιά ή ενήλικες) µε υποκείμενο νόσηµα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
Κλειστοί· πληθυσμοί (τρόφιµοι και προσωπικό ιδρυµάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνοµικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)
Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και άτοµα που έρχονται σε συστηµατική επαφή µε πουλερικά·
· Εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόµενοι) Ειδικά για την τελευταία κατηγορία (εργαζόµενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας).
Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο
• άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για
άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).
• άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
• άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre.
• άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.
Το εποχικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός.
Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain – Barre.
Το κάπνισμα συμβάλλει στην εμφάνιση και διάδοση της εποχικής γρίπης διότι δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, κάνοντάς το πιο ευαίσθητο σε ιογενείς και βακτηριδιακές λοιμώξεις.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 90%.
Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.
Μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.
Το εμβόλιο της γρίπης δεν προφυλάσσει από άλλες ιώσεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.
Η αντιβίωση, όχι μόνο δεν βοηθά αν έχετε ίωση του αναπνευστικού συστήματος, αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά .Στο κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις γενικά, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γρίπη, δεν παίρνουμε αντιβίωση εκτός αν μας το υποδείξει ο Ιατρός.
Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.
Κοινή λοιπόν είναι η διαπίστωση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες από νοσήματα, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά , η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η γαστρεντερίτιδα, οι ηπατίτιδες Α και Β, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η γρίπη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας θέλει να επιστήσει την προσοχή και να προτρέψει τους πολίτες του νομού μας αλλά και τα μέλη του να εμβολιαστούν βοηθώντας έτσι στην δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για την κοινωνία μας απέναντι σε επικίνδυνα νοσήματα.
Η εφαρμογή των εμβολιασμών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.
Εμβολιαζομαι, δεν καπνιζω, προλαμβανω.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανκαρδιτσιώτικη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Δύο σε ένα: Πλάτωνας κι Αριστοτέλης - Γράφει ο Κώστας Πάσχος, καθηγητής