Ειδήσεις

Συμβουλές του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την εποχική γρίπη


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης, μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Έως σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία το ΚΕΕΛΠΝΟ,  το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το (ΑΗ1Ν1) pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί. Σημειώνεται επίσης ότι στην πλειοψηφία τους (82%), οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα παρακάτω:

α. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

β. Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

γ. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κλπ) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

δ. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα πάντα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος συστήνουμε σε όλο τον πληθυσμό να μην προσέρχεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας για επισκεπτήριο παρά μόνο και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από το ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό και αυστηρά στις ώρες επισκεπτηρίου και την παραμονή ενός μόνο ασθενούς στους θαλάμους(εφόσον  κρίνεται απαραίτητο από τους θεράποντες Ιατρούς).

Προηγούμενο άρθρο Φυτοπροστατευτικά προβλήματα σε καλλιέργειες φιστικιάς
Επόμενο άρθρο Παρασκευή Ντούρβα: Για το Αιολικό Πάρκο Δρακότρυπας