Ειδήσεις

Συμμετοχή στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Στη σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, συζητήθηκε η δημιουργία διευρυμένων Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης με την ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των τμημάτων ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (Βρεφονηπιοκόμων), δηλαδή όλου του εκπαιδευτικού φάσματος από 0-6 ετών, από τη βρεφική έως τη σχολική ηλικία. Οι Πρόεδροι των Πανεπιστημίων εκφράστηκαν στην πλειονότητά τους θετικά για την εξέλιξη αυτή, θέτοντας κάποιους όρους που περιλαμβάνουν τη θεσμική διασφάλιση των διαφορετικών τύπων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους και την εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

Όμως την ίδια στιγμή

  • Είναι γνωστές οι κατευθύνσεις των υπερεθνικών οργανισμών και του ΟΟΣΑ για πλήρη αποδόμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα βασικά πτυχία.
  • Είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, βάσει των νεοφιλελεύθερων επιταγών.
  • Προωθούνται τα κουπόνια (voucher) για την αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων, μετατρέποντας τους μαθητές σε πελάτες και τα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία σε επιχειρηματικούς οργανισμούς.
  • Είναι εμφανείς, μέσω των καλλικρατικών νόμων, οι προθέσεις για απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους Δήμους και στους χορηγούς.
  • Είναι τραγική πραγματικότητα ότι ο μισός πληθυσμός νηπιακής ηλικίας βρίσκεται έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για σχεδιασμό κτιριακών υποδομών και χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Με λίγα λόγια, η πρόταση για ενοποιήσεις των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνονται σε συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πλαίσιο που στοχεύει στην αναδιάρθρωση και κατάργηση μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, που στοχεύει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της εκπαίδευσης και αγωγής, που στοχεύει στην υποταγή της αγωγής, της γνώσης και της επιστήμης στις εργασιακές στοχεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και της παγκοσμιοποίηση

Συναδέλφισσα/ε
Την Παρασκευή οφείλουμε χωρίς υπεκφυγές και αναθέσεις σε τρίτους να δώσουμε δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και να απαιτήσουμε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Για να υπερασπιστούμε

  • το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
  • το δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 ετών στη φοίτηση στο Νηπιαγωγείο (χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις)
  • το δικαίωμα όλων των παιδιών κάτω των 4 ετών στη φοίτηση σε Δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς κουπόνια και voucher
  • το δικαίωμα όλων των παιδιών σε Ποιοτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι.

Όχι στην ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά τμήματα των νηπιαγωγών.

Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Στις 24 Νοέμβρη κάθε συνάδελφος οφείλει να δώσει δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο στη 1.30΄μ.μ.

 

 

Από  το Δ.Σ.

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή πορτοκαλιών από το Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο 25η Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για τη βία κατά των γυναικών