Συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στη Δράση Επιστροφή στα Θρανία


 

Στα πλαίσια της δράσης «Επιστροφή στα Θρανία» (Back to School) στελέχη της Ευρωπαικής Ένωσης επέστρεψαν στα σχολεία τους για μία ημέρα και μιλησαν για τη δουλειά τους, τη ζωή τους και τις εμπειρίες τους.

Η δράση «Επιστροφή στα θρανία» αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία και πραγματοποίηθηκε με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Η δράση υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο 1ο Γενικό Λύκειο Λάρισας και στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου με επισκέπτες τον κ. Ζαμπούκα Νικόλαο, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στη Γενική Διεύθυνση Ερευνας & Καινοτομίας (DG RΤD), στο Τμήμα Θαλάσσιων Πόρων και την κα. Καρβουναράκη Αθηνά, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, απασχολούμενη στο Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC), στο Παρατηρητήριο Έρευνας και Καινοτομίας αντιστοιχα.

Στη Λάρισα, ο κ. Ζαμπούκας, απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου, κατα τη διάρκεια της παρουσίασης, μίλησε για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του (M.Sc. & PhD) στη Βιολογία με ειδίκευση στη Θαλάσσια Βιολογία, την απασχόληση του στην εκπαίδευση και στην έρευνα στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο και τη διαδρομή που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έγινε αναφορά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τρόπο λειτουργίας τους και στα επιτεύγματά τους, μέσα από παραδείγματα για το πώς επηρεάζουν θετικά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Στη συνέχεια έγινε λόγος για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη θαλάσσια έρευνα και καινοτομία με τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών. Το τελευταίο μέρος της παρουσίασης, εστιάστηκε στην καθημερινή εργασιακή και κοινωνική ζωή στις Βρυξέλλες.

Στο Βόλο, η κα Καρβουναράκη Αθηνά, απόφοιτη του 3ου Γενικού Λυκείου, μοιράστηκε τις εμπειρίες της με τους μαθητές σχετικά με τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές της στη Στατιστική και την εργασία της στο ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre) της Ε.Ε. στην Ιταλία και τις Βρυξέλλες. Έμφαση δόθηκε στη παρουσίαση της τρέχουσας ενασχόλησής της στο ‘’ Παρατηρητήριο Έρευνας και Καινοτομίας’’. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα όργανα της και στις πολιτικές, τους μέσω των οποίων επιτυγχάνεται το έργο της Ε.Ε. και οι στόχοι της σε όλους τους τομείς όπως οικονομία, επιστήμες, εκπαίδευση, περιβάλλον, πολιτισμός. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην συνεχόμενη κατάρτιση των νέων και στις δυνατότητες εξέλιξης τους, μεσα απο τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Σε όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων οι μαθητές της Γ’ Τάξης του 1ου Λυκείου Λάρισας και του 3ου Λυκείου Βόλου, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά με ερωτοαποκρίσεις.

Ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, κ. Μπλούμης και η διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, κα Γαρυφάλλου μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές δήλωσαν οτι τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να γίνονται για την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μαθητών και αναμένουν την επόμενη Επιστροφή στα Θρανία…..

Προηγούμενο άρθρο Καλάθια αλληλεγγύης στο τουρνουά του Γ.Σ Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Όσοι Δήμοι επλήγησαν από την κακοκαιρία να καταθέτουν το αίτημά τους