Συμμετοχή του Καρδιτσιώτη Θανάση Μπότα σε διεθνές συνέδριο – Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


 Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για την Ορθόδοξη Θρησκευτική Εκπαίδευση αναπτύχθηκαν σε διεθνές συνέδριο, που οργάνωσε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης ο Σύνδεσμος για την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκευτική Εκπαίδευση (OCREA), υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τις 13 ως τις 16 Ιουνίου 2011.

 Στις εργασίες του συνεδρίου, που είχε θέμα «Ορθόδοξη Θρησκευτική Εκπαίδευση σ’ έναν πολυπολιτισμικό κόσμο», κατατέθηκαν προτάσεις για τον προσανατολισμό των διδακτικών πρακτικών στην κατεύθυνση του πλουραλισμού των ιδεών, στην ανάδειξη στοιχείων από την Πατερική βιβλιογραφία, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση μέσα από τη μελέτη των μνημείων διαφορετικών λαών και θρησκειών, καθώς και στην ανάπτυξη της οικολογικοποιημένης σκέψης των μαθητών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια: Holy Cross Greek Orthodox School of Theology Brookline Mass. των Η.Π.Α., το University of Eastern Finland της Φινλανδίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στην εισήγησή του, από την ελληνική πλευρά, ο υποψήφιος διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θανάσης Μπότας, ανέπτυξε τη δυνατότητα να αποτελέσει η οικολογική αντίληψη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, ένα πεδίο εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σύγχρονο σχολείο και να καταστεί η Ορθοδοξία σημαντικός παράγοντας στο διεθνή διάλογο για το περιβάλλον και στο επίπεδο της Εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους εισηγητές του συνεδρίου δέχθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος με τη φιλοπεριβαλλοντική του δραστηριότητα και τις οικολογικές του πρωτοβουλίες έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως «ο πράσινος Πατριάρχης». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση νέων διδακτικών μεθόδων στη Θρησκευτική Εκπαίδευση, που απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Προηγούμενο άρθρο Καλοκαιρινή γιορτή πραγματοποίησε το ΚΔΑΠ Προδρόμου την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Επόμενο άρθρο Η συγγραφέας Κατερίνα Μουρίκη στη «Γιορτή Βιβλίου Τέχνης και Πολιτισμού»