Ειδήσεις

Συμπαράσταση στους σπουδαστές των ΤΕΙ


Βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις  των σπουδαστών των τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καρδίτσα.Κινητοποιήσεις που εκφράζουν με μαχητικό τρόπο την αντίθεση τους στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (της παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ) στους Δήμους της Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των σπουδαστών και μαζί τους απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Οι αλλαγές του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ενταγμένες στη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία ακόμα στενότερων δεσμών μεταξύ των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Εξάλλου η κυβέρνηση (όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι) με τη θετική ψήφο και των Καρδιτσιωτών βουλευτών, υλοποιεί απαρέγκλιτα αυτή την πολιτική.

Διαπιστώνουμε πως το βασικό κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι η εξοικονόμηση πόρων, ενώ είναι δεδομένη η υποχρηματοδότησή τους. Έτσι είναι βέβαιο πως θα διατηρηθούν τα διαπιστωμένα και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα διατηρηθεί η διαχρονική απουσία βασικών αναγκαίων υποδομών, όπως οι εστίες, για τους σπουδαστές από άλλες πόλεις.Παράλληλα διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων αφού σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Θεωρούμε πως το πτυχίο πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Αυτά κατά τη γνώμη μας –που αποτελούν και την ουσία των διεκδικήσεων των σπουδαστών-υποβαθμίζονται ή αποσιωπώνται από τους παράγοντεςτης τοπικής διοίκησης. Η «αναβάθμιση σπουδών» που επικαλούνται είναι γράμμα κενό αφού δεν διεκδικούν να εξασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των μορφωτικώνκαι επαγγελματικών ζητημάτων,αλλά αναδεικνύουν σαν κύριο αίτημα την έδρα των τμημάτων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Να μην κλείσουν τμήματα και σχολές.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Πτυχία με αξία.
  • Διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων για άνετη και αξιοπρεπή φοίτηση των σπουδαστών.

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Τα μεγάλα ζητούμενα ενόψει της νέας ΚΑΠ
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας στη Θεσσαλία