Συμπόσιο Τέχνης ‘δρυάδες 2009’


                  Το ταξίδι στους υδάτινους προορισμούς του ονείρου ολοκληρώθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 με το κλείσιμο του 6ου Συμποσίου Τέχνης ‘δρυάδες 2009′

Τα ‘‘ρω” του Νερού και της Τέχνης πρωταγωνίστησαν  στην έναρξη του συμποσίου Τέχνης «δρυάδες 2009» και του 6ου Πανελλήνιου θερινού σεμιναρίου Θεάτρου στις 11 Ιουλίου, στο Ξενοδοχείο Ανατολή, με θέα στην λίμνη Πλαστήρα, την μαγική θυγατέρα των Αγράφων.

Η Κατερίνα Σταθοπούλου ξεκίνησε τη γιορτή της έναρξης, παρουσιάζοντας τους συντελεστές του συμποσίου και ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Τους καθηγητές, τους μαθητές και τους επισκέπτες του συμποσίου υποδέχτηκε διοργανωτής του σεμιναρίου και πρόεδρος του ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας Σπύρος Μπουντούρης ενώ ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Τολιαδούρος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας κι ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων Γεώργιος Γόγολος απηύθυναν χαιρετισμό.

Ανάμεσα στους υπεύθυνους των σεμιναρίων ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ηθοποιός, ο Κώστας Βόμβολος, συνθέτης και διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Κυρίτσης δάσκαλος και εμψυχωτής του θεατρικού παιχνιδιού, η Βιργινία Κεχαγιά θεατρολόγος και εμψυχώτρια του θεατρικού παιχνιδιού, η Αγγελική Κασόλα, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο Ανδρέας Ζυγογιάννης, θεατρολόγος, ο αντιπρόεδρος του  ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας Στέφανος Κατσάρας, η γραμματέας Αργυρώ Πιοτογιαννάκη και άλλοι, συστήθηκαν στους προσκεκλημένους δημιουργώντας εκείνο το κλίμα που ευνοεί την μετατροπή της πράξης σε όνειρο και υπόσχεται επικοινωνία μέσα από όρους καλλιτεχνικής έκφρασης για να συνδιαλαγούν αρμονικά το χτες και το αύριο των πνευματικών ανθρώπων του μαγικού αυτού τόπου.

Τραγούδια γεννημένα στον κάμπο και στα βουνά της Θεσσαλίας ακούσαμε από την συγκινητική χορωδία του συλλόγου γυναικών του Νεοχωρίου κι από τον κύριο Σταθόπουλο.

Στα πλαίσια των εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας και γελοιογραφίας με θέμα ‘‘το νερό στην τέχνη” που διήρκεσε από 10 έως 19 Ιουλίου  στο ξενοδοχείο Ανατολή έργα τους παρουσίασαν τα μέλη της ΛΕΦΚ: Θωμάς Στεργιόπουλος, Τάσος Παλάσκας, Γιάννης Τσάτσος,  Θωμάς Κωστάμης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Παναγιώτα Ράγκου, Μάρκος Ψηφής. Επίσης οι φίλοι της φωτογραφίας Χρήστος Κολτσίδας, Έλενα Παπαδοπούλου, Σπύρος Μπουντούρης.

Ο γελοιογράφος και σκιτσογράφος Ηλίας Ταμπακέας, οι ζωγράφοι Σταυρούλα Τσιώνη, Ευτυχία Κουκουζέλη, Αγγέλα Μπιζίνη, Χρήστος Μπιζίνης και Βασίλης Δημακόπουλος.

Τέλος στις εκθέσεις ζωγραφικής έλαβαν μέρος οι μαθητές του 3ου δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Κορωπίου    

 Η βραδιά έκλεισε μέσα σε έντονα συγκινητική ατμόσφαιρα με ένα αφιέρωμα στον πρόωρα χαμένο συνθέτη Γιώργο Τσαγκάρη με τίτλο: ‘Δεν προστίθεμαι, δεν αφαιρούμαι, δεν διαιρέθηκα‘ σε επιμέλεια του Σπύρου Μπουντούρη. Για τον αγαπητό σε όλους καλλιτέχνη μίλησε επίσης ο φίλος του και δημοσιογράφος – συγγραφέας, Μηνάς Βιντιάδης.

Τραγούδια του ερμήνευσαν κατανυκτικά η Ειρήνη Γιαννούλα κι ο Ευάγγελος Δημάκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ως επίσημοι καλεσμένοι, μέλη της οικογένειας του συνθέτη οι Απόστολος και Δημήτρης Αρσενόπουλος

Ο Γιώργος Τσαγκάρης έχει συνθέσει εξαιρετική σκηνική μουσική για περισσότερες από 350 θεατρικές παραστάσεις με μια ιδιαίτερα ρωμαλέα αντιστικτική τεχνική που χαρακτηρίζεται από τις παύσεις των ογδόων στις εισαγωγές των μουσικών θεμάτων, τους έντονους και δυναμικούς ρυθμούς, τις απρόβλεπτες μετατροπίες και την στιβαρή θεατρικότητα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» και συνεργάστηκε με το χοροθέατρο της Ραλλούς Μάνου στην παραγωγή τριών μπαλέτων που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απέσπασε το 1ο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης που πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης με το συμφωνικό ποίημα του «Προμηθέας». Πίσω του άφησε εκτός από τις μουσικές συνθέσεις και τα τραγούδια και λογοτεχνικό έργο με την συλλογή ποιημάτων «Καιρού Επιτρέποντος» από τις εκδόσεις Ergo, τους «Ανένδοτους Ήλιους» και τα αφηγήματα «Η κυρία με την Τήβεννο και άλλα βλοσυρά πρόσωπα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Την επόμενη μέρα 12 Ιουλίου στο πλατύ μπαλκόνι της «Ανατολής» με θέα στην υπέροχη λίμνη, κάτω απ’ τ’ άστρα, με μοναδικό φωτισμό τα κεριά, ξεδιπλώθηκε μια υπέροχη βραδιά ποίησης, με τον τίτλο «ο Καρούζος στα αστέρια». Ο Μηνάς Βιντιάδης, ο οποίος σκηνοθέτησε την εκδήλωση, ζωντάνεψε μαζί με τον μουσικό Δημήτρη Αρσενόπουλο μνήμες του ποιητή χρησιμοποιώντας σαν πυξίδες, ανέκδοτα κείμενά του καθώς και αποσπάσματα από το δικό του βιβλίο το οποίο είναι προς έκδοσιν και στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ανδρομέδα, μια γυναίκα που θα γίνει ταξιδιώτης του διαστήματος. Ο Νίκος Χύτας ερμήνευσε τα ανέκδοτα ποιήματα του ποιητή με αισθαντικότητα, δωρικότητα και αυθεντική συγκίνηση, προσθέτοντας στη βραδιά, μια ακόμα δόνηση συμπαντικής μαγείας.

Η βραδιά έκλεισε με ακορντεόν, κιθάρα και τραγούδια, διασκεδάζοντας όλοι μαζί ως αργά τη νύχτα…

Τη Δευτέρα μετά τα μαθήματα των πρωινών εργαστηρίων, μαθητές, εμψυχωτές και προσκεκλημένοι κατέληξαν στο χωριό Μεσενικόλα όπου και εξασκηθήκαν σκληρά, στην τσιπουροποσία, την γευσιγνωσία και την ενθουσιώδη εκτέλεση θεσσαλικών χορών. Την πολύ όμορφη φιλοξενία προσέφερε ο Δήμος Ν. Πλαστήρα. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Μεσενικόλα Γεώργιος Μηλίτσης και η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Ζαρκάδα – Παπαστεργίου.

Ακολούθησαν τα απογευματινά σεμινάρια όπου στους εμψυχωτές των εργαστηρίων προστέθηκε και ο Καρδιτσιώτης μουσικός Άκης Αμπράζης και μετά ένας ακόμα περίπατος στην νύχτα εν χορδαίς και οργάνοις με τη συμμετοχή του Σωτήρη Ριζά, υπό το φως πάντα των αστεριών και μιας κατακόκκινης σελήνης που ξεπήδησε σαν ξωτικό μέσα από τη λίμνη.

Την Τρίτη 14 Ιουλίου μπήκαν σε περιπέτειες οι επίλεκτοι φυσιολάτρες του συμποσίου αφού ξεχύθηκαν στο περιβαλλοντικό κέντρο Νεοχωρίου παρακολουθώντας εισήγηση με θέμα «περί υδάτινων οικοσυστημάτων» από τον βιολόγο Μπρουζιώτη Θεόφιλο καθώς και στο βοτανικό κήπο πλάι στη λίμνη, όπου ξεναγήθηκαν από τον Παπαντώνη Δημήτρη. Το πρωινό τελείωσε με επιδόσεις στην τοξοβολία αρχικά και κατόπιν στην ποδηλασία.

Ακολούθησε μια βραδιά γευσιγνωσίας «μεταγγίσεις-αποστάξεις» στην διάρκεια της οποίας ο οινολόγος Ηλίας Σφέτσιος μύησε το κοινό του στο βαθύτερο πνεύμα του οινοπνεύματος. Παρουσιάστηκαν κρασιά αλλά και τα αγαπημένα τσίπουρα της περιοχής από τους παραγωγούς Γιώργο Καραμήτρο και Ηλία Λιακόπουλο και δοκιμάστηκαν συνοδευόμενα από παραδοσιακό λουκάνικο που ήταν προσφορά από το κρεοπωλείο του Χρήστου Πρίτσα από τους παρευρισκόμενους για μια ξενάγηση σε υπέροχες γεύσεις κι αρώματα. Ο κύριος Θεοδωρακόπουλος συνοδευόμενος από την γοητευτική κυρία Αριάδνη Κασόλα, ξεκίνησε την περιπέτεια της γευσιγνωσίας αφού όλοι ενημερωθήκαν για τα μικρά αλλά σημαντικά μυστικά που είναι απαραίτητα για την εξερεύνηση του αγαπημένου ποτού του Διονύσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντινομάρχης Θάνος Τότσικας

Η εξόχως μεθυστική αυτή βραδιά συνεχίστηκε με μουσική κλαρίνου (Ιωάννα Κοντοτάσιου) και κιθάρας (Κων/νος Νασιόπουλος) ενώ οι μαθητές και οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν δυναμικά σ’ έναν ωδικό μαραθώνιο, αποδεικνύοντας πως η φετινή διοργάνωση διαθέτει μερικές πραγματικά αξιόλογες φωνές. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η υπέροχη και αισθαντική φωνή της ηθοποιού Εύας Καμινάρη, αντάξια της σελήνης που ανέτειλε κατακόκκινη μέσα απ’ την αγκαλιά της λίμνης.

Το πρωινό της Τετάρτης 15 Ιουλίου και αφού ολοκληρώθηκαν οι ώρες των εργαστηρίων, εμψυχωτές και συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το φράγμα της λίμνης ενημερώθηκαν για αυτό, από την Όλγα Βασιάκου στο κέντρο ενημέρωσης του Δήμου. Επίσης μέλη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών του Δήμου Ιτάμου παρουσίασαν τα παραδοσιακά προϊόντα τους.

Το βράδυ της ίδιας μέρας Φιλοξενούμενος και πρωταγωνιστής ήταν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας ο οποίος με θεατρικότητα και χιούμορ παρουσίασε τα βιβλία του «Νίκος Καββαδίας-Γυναίκα-θάλασσα-ζωή» και «Νίκος Καββαδίας-ο Δαίμονας χόρευε μέσα του»

 Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του Κασόλα ζωντάνεψε ο βίος κι η δράση του θαλασσινού ποιητή καθώς  ερμηνεύονταν εκμυστηρεύσεις  του ίδιου και των ανθρώπων που τον γνώρισαν, διάλογοι από τη ζωή του, αστεία και τραγικά περιστατικά στην θάλασσα, στα λιμάνια του κόσμου, στον Πειραιά, με σχολιασμούς και λογοτεχνικά σχόλια του συγγραφέα.  Φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς κι αγαπημένοι του ποιητή,  ξαναμίλησαν με τις φωνές των ηθοποιών  για τον βάρδο των θαλασσινών ταξιδιών, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, έργα και ημέρες της  δράσης  του, περιπέτειες του πλάνητα βίου του. Την παρουσίαση σκηνοθέτησε η κόρη του Μήτσου Κασόλα,  σκηνοθέτης και συγγραφέας επίσης,  Αγγελική Κασόλα η οποία  μαζί με τους ηθοποιούς απέδωσε τμήματα του βιβλίου μ’ έναν ιδιαίτερα θεατρικό τρόπο. Τον Καββαδία και τους φίλους του ερμήνευσαν ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Καρούνης κι ο ηθοποιός Αντώνης Χαντζής. Για τα βιβλία που γέννησε η συνάντηση του Καββαδία με τον Κασόλα, μίλησε επίσης η συγγραφέας Μαρία Κυριάκη. Η Ειρήνη Γιαννούλα κι ο Ευάγγελος Δημάκης εμπλούτισαν την εκδήλωση με τις υπέροχες μελωδίες των τραγουδιών που γράφτηκαν σε στίχους του ποιητή. Παραβρέθηκε η ηθοποιός Αθηνά Κουτσιανούλη.

Οι εργασίες του σεμιναρίου δρυάδες 2009 ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου με την παρουσίαση δρώμενων από τα εργαστήρια που λειτούργησαν στη διάρκειά του και στην τελετή λήξης που ακολούθησε απονεμήθηκαν αναμνηστικά από τους Σπύρο Μπουντούρη, πρόεδρο Δ.Σ. του ‘τέχνης παίδευσις’, Στέφανο Κατσάρα, αντιπρόεδρο, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη, γραμματέα, Ελισάβετ Θεμελή – Θεοδωρίδου, ταμία, Απόστολο Τσαρουχά, έφορο και Δημήτρη Αρχοντή, νομαρχιακό σύμβουλο, στους Θανάση Παπαγεωργίου, Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Κώστα Βόμβολο,  Αγγελική Κασόλα, Παναγιώτη Κυρίτση, Βιργινία Κεχαγιά, καθώς και στις κυρίες Αριάδνη Κασόλα και Εύα Καμινάρη.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και αποχαιρετιστήριο γλέντι στη βεράντα του ξενοδοχείου ‘Ανατολή’ που όλες αυτές τις ημέρες φιλοξένησαν τις δράσεις του 6ου Συμποσίου Τέχνης με ιδιαίτερη φροντίδα.

Το Δ.Σ. του ‘τέχνης παίδευσις’ Θεατρικού Εργαστηρίου Καρδίτσας ευχαριστεί τους χορηγούς επικοινωνίας: ραδιοφωνικό σταθμό ‘στο κόκκινο’ 105,5 και το ηλεκτρονικό περιοδικό για το θέατρο ‘επί σκηνής’, όπως επίσης και τους χορηγούς: εκδόσεις Καστανιώτη, βιβλιοπωλεία ‘ΠΑΙΔΕΙΑ’, τα καφέ bar Μαργαρίτα, blues, Έντεκα, κάβα Σφέτσιος, κρεοπωλείο Χρήστου Πρίτσα, παραγωγούς κρασιών & τσίπουρου Γιώργο Καραμήτρο και Ηλία Λιακόπυλο και τη δ/νση και το προσωπικό των ξενοδοχείων ‘Ανατολή’ και ‘Αγνάντι’.

Ευχαριστίες τέλος σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς του σεμιναρίου: Γ. Γ. Νέας Γενιάς, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, Δήμο Ν. Πλαστήρα, Δήμο Ιτάμου, Δήμο Κορωπίου, ΑΝ.ΚΑ, Σύλλογο Γυναικών Νεοχωρίου, Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφάδων, Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Δήμου Ιτάμου, Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας, Λέσχη  Οινοφίλων Καρδίτσας, Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Επίσης στους Σωτήρη Αντωνόπουλο, Ειρήνη Γιαννούλα, Ευάγγελο Δημάκη, Ιωάννα Κοντοτάσιου, Κων/νο Νασιόπουλο, Σωτήρη Ριζά,  Γιώργο Γόγολο, σε όλους κατοίκους του Νεοχωρίου καθώς και τους φίλους που προσέφεραν την συμπαράσταση τους στην πραγματοποίηση του 6ου Συμποσίου Τέχνης ‘δρυάδες 2009′.

   

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για τον Χαρ. Φλωράκη
Επόμενο άρθρο Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να γίνουν εκλογές & να αλλάξει η κυβέρνηση