Ειδήσεις

Συνάντηση Αποστόλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας


Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Ε. Αποστόλου υποδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος, για να τον ενημερώσει για αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα που απασχολούν το Νομό. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης μετά το καλωσόρισμα υπογράμμισε πως είναι θετικό για την Καρδίτσα ότι την επισκέπτεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος ο αγροκτηνοτροφικός τομέας από πυλώνας ανάπτυξης να μεταβληθεί σε «βάλτο» προβλημάτων, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα. Στη συνέχεια ο κ. Τσιάκος ενημέρωσε τον υπουργό για ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Ειδικότερα επισήμανε στον υπουργό τα παρακάτω:

Κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους: Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης παραμένει υψηλό στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρ. Ενώσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και κατά συνέπεια και η δυνατότητα κερδοφορίας για τους Έλληνες παραγωγούς. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιάκος επισήμανε στον κ. Αποστόλου ότι για παράδειγμα στη Θεσσαλία το κόστος παραγωγής ανεβαίνει σημαντικά εξ αιτίας του υδατικού ελλείμματος και της έλλειψης αρδευτικών υποδομών. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί  με την ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου και την κατασκευή αρδευτικών έργων.

Το πρόβλημα με τις ανοικτές τιμές των αγροτικών προϊόντων και της αβεβαιότητας στις πληρωμές: Ο κ. Τσιάκος επισήμανε στον υπουργό ότι  οι αγρότες παραδίδουν το προϊόν τους και δεν ξέρουν με ποιά τιμή θα πληρωθούν ούτε και πότε θα πληρωθούν. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα το οποίο έχει «χρόνο ζωής» έως 10 ημέρες και τα χρήματα τους τα εισπράττουν σε 10 μήνες! Ο κ. Τσιάκος έφερε επίσης και το παράδειγμα των απλήρωτων εδώ και πάνω από ένα χρόνο καπνοπαραγωγών της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Ελασσόνας που ενώ παρέδωσαν το προϊόν τους δεν έχουν πληρωθεί. Ο κ. Αποστόλου για αυτά τα ζητήματα είπε πως το υπουργείο σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές, υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων να γίνεται το αργότερο εντός διμήνου από την ημερομηνία παράδοσης ενώ για τους καπνοπαραγωγούς είπε ότι το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Επαγγελματική εκπαίδευση αγροτών και ιδιαίτερα των νέων αγροτών: Ο κ. Τσιάκος έθεσε στον υπουργό το θέμα της έλλειψης συστηματικής επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων αλλά και των μεγαλύτερων αγροτών. Δεν μπορεί να πιστεύουμε πως μόνο με την εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ο αγρότης σήμερα είπε ο κ. Τσιάκος και ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για τη δημιουργία δομής που θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της επαγγελματικής εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού. Μάλιστα πρότεινε στην όλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Γήρανση του αγροτικού πληθυσμού: Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας επισήμανε στον υπουργό πως δεν μπορεί να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με έναν αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό γερασμένο. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο αλλά και για την αντιστροφή της δημογραφικής γήρανσης.

Έμφαση στην Κτηνοτροφία: ο κ. Τσιάκος υπογράμμισε στον υπουργό πως δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Ελλάδα να έχει ισχυρά αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται δράσεις είπε ο  Αντιπεριφερειάρχης. Ακόμη ενημέρωσε τον υπουργό για το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στην Καρδίτσα είχαμε μια μικρή αύξηση της αιγοπροβατοτροφίας η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί και στο υπόλοιπο ζωικό κεφάλαιο.

Τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης συνόδευαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χρ. Κατσιαβρία – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, ο συντονιστής της Ν.Ε. κ. Ηλίας Αντωνίου και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος.

Προηγούμενο άρθρο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό
Επόμενο άρθρο Ελεύθερο Δημοτικό Parking στο χώρο πίσω από το πρώην 1ο Λύκειο