Συνάντηση με του εργαζόμενους της ΑΝ.ΚΑ. ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του ο Θ. Ζαχαρόπουλου


  Η ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε είναι η πρώτη επιχείρηση της Αυτοδιοίκησης στην οποία ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος για μια δεκαετία και ακολούθησαν η ΠΙΝΔΟΣ, η ΜΕΔ LEADER II και το ΚΕΤΑ στην εικοσιπενταετή επιστημονική και επαγγελματική πορεία του στη Θεσσαλία.

Ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος στη συνάντηση τόνισε :

Εάν πριν από είκοσι δύο χρόνια, η πρόταση για την δημιουργία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ φάνταζε ουτοπική, η πορεία της ΑΝ.ΚΑ. απέδειξε ότι οι θεμελιωμένες προτάσεις για τις ανάγκες της κοινωνίας βρίσκουν έδαφος και έχουν αποτέλεσμα. Οι αναπτυξιακές εταιρίες έγιναν θεσμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εάν πριν δεκαπέντε χρόνια, η πρόταση για νέες πολιτικές στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές δύσκολα έβγαινε από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια, η δημιουργία της «ΠΙΝΔΟΣ» απέδειξε ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οροσειρά της Πίνδου όταν στηρίζεται σε ένα επεξεργασμένο σχέδιο βρίσκει την εφαρμογής της και έχει αποτελέσματα. Το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ ακόμα και σήμερα χρηματοδοτεί έργα και δράσεις για την ήπια ανάπτυξη της οροσειράς της Πίνδου.

Εάν το 1991 φάνταζε πολύ δύσκολη η αναγκαιότητα δημιουργίας δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα και να δημιουργηθούν τα ΚΕΤΑ, αποδεικνύοντας ότι οι θεμελιωμένες επιστημονικά προτάσεις όταν απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας, είναι θέμα χρόνου να υιοθετηθούν από τους θεσμούς και την πολιτική και να υλοποιηθούν.

Εάν πριν δέκα χρόνια, η πρόταση για οριζόντιες δομές υποστήριξης των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών εταιριών φαινόταν άπιαστο όνειρο, η δημιουργία της ΜΕΔ αλλά και της Μονάδας υποστήριξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης απέδειξαν ότι απέναντι σε μια δυσκίνητη και προβληματική δημόσια διοίκηση, η οριζόντια δικτύωση και η συνεργασία σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο των τοπικών και περιφερειακών θεσμών υποστηρίζει επιστημονικά τα τοπικά και περιφερειακά αιτήματα και προωθεί αποτελεσματικές ρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις. 

Σήμερα, το αίτημα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι η διέξοδος από την κρίση.  Σήμερα απαιτούνται, ΣΧΕΔΙΟ και καινοτόμες προτάσεις για μια δημοκρατική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο της Θεσσαλίας από την δομική κρίση που να στηρίζεται σε ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος ζήτησε από τους εργαζόμενους της ΑΝ.ΚΑ. την συμμετοχή τους  στην επιστημονική θεμελίωση του εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Υποστήριξε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας νέας δομής διαχείριση της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας που θα ενημερώνει, θα εμψυχώνει και θα υποστηρίζει τεχνικά τους πολίτες, τους αναπτυξιακούς συντελεστές, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, στην προώθηση και εφαρμογή του εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης στη Θεσσαλία.

Η πορεία της ΑΝ.ΚΑ. απέδειξε, ότι η πρόταση του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ» για μια νέα δομή διαχείρισης της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας στη Θεσσαλία δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και ικανή να υποστηρίξει επιστημονικά την αιρετή περιφέρεια και τους τοπικούς αναπτυξιακούς συντελεστές στην εφαρμογή του ΣΧΕΔΙΟΥ για μια βιώσιμη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο της Θεσσαλίας από την κρίση.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα αλλαγής πορείας, μήνυμα ελπίδας & ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο Ποια εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο Δήμο Καρδίτσας