Συνάντηση Ταλιαδούρου – Δένδια για τις επιχειρήσεις και τον Αναπτυξιακό Νόμο


Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Nίκο Δένδια σχετικά με την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 και το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, οι οποίες κινδυνεύουν με κλείσιμο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, αν δεν εισπράξουν την αναμενόμενη επιχορήγηση ζητώντας την κατάθεση τροπολογίας Νόμου ώστε να επανέλθουμε στο καθεστώς που  ίσχυε στο ΦΕΚ 261/23.12.2004 και όχι την απόρριψη του συνόλου των επενδύσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Ταλιαδούρος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3299/04 αλλά από παράλειψη και κακή ενημέρωση, πραγματοποίησαν έναρξη ορισμένων εργασιών μη παραγωγικής επένδυσης πριν τη δημοσίευση της έγκρισης της απόφασης στις 09.06.2008 (ΦΕΚ Α’ 1060/09.06.2008).

Αυτό έχει σαν συνέπεια την εισήγηση του οργάνου ελέγχου για μη πληρωμή και απόρριψη των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε ότι η αρχική εφαρμογή του Ν.3299/2004 (ΦΕΚ 261/23.12.2004, Άρθρο 5, § 6) προέβλεπε όσον αφορά την έναρξη των επενδυτικών σχεδίων:

α) Η έναρξη των επενδυτικών σχεδίων του παρόντος επιτρέπεται να γίνεται μετά την υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

β) Επενδυτικές δαπάνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν συνυπολογίζονται στο επιχορηγούμενο κόστος ούτε στην ίδια συμμετοχή του επενδυτή.

γ) Η έναρξη πραγματοποίησης της επένδυσης πριν τη δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή και δεν δεσμεύει την κρίση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ούτε την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με την υπαγωγή ή μη αυτής στις διατάξεις του παρόντος.

Δυστυχώς, όμως, όπως τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος, για τις επιχειρήσεις αυτές το άρθρο 5 στην τροποποίηση του Νόμου στις 22/12/06 που έχει εφαρμογή από 01/01/2007, η έναρξη εργασιών πριν την έγκριση του φακέλου και την δημοσίευση σε ΦΕΚ συνεπάγεται την απόρριψη του συνόλου της επένδυσης.

Ο κ. Ταλιαδούρος ζήτησε από τον Υπουργό στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων, που τα δύο όργανα ελέγχου, που πραγματοποιούν τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και τη λειτουργία αυτών με όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις (οικοδομική άδεια, άδεια λειτουργίας κλπ), να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με κατάθεση τροπολογίας Νόμου ώστε να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς της απόρριψης των προγενέστερων δαπανών όπως ίσχυε στο ΦΕΚ 261/23.12.2004 και όχι την απόρριψη του συνόλου της επένδυσης όπως ίσχυε μετέπειτα.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι θα εξετάσει το θέμα προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έργο συντήρησης ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Α. Σκόνδρα για την πληρωμή νιτρορύπανσης και τη θέσπιση οικολογικού ορίου στη λίμνη