Ειδήσεις

Συνάντηση της Χρ. Κατσαβριά με τον Υφυπουργό Παιδείας για τις Βιβλιοθήκες


Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας Θεοδόση Πελεγρίνη και τους συνεργάτες του υπεύθυνους για θέματα βιβλιοθηκών, πραγματοποίησε η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων . Συζητήθηκαν γενικά  θέματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες (δημόσιες, σχολικές και δημοτικές), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίουαλλά και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου . Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι δεν υπήρξε συντονισμένη και ουσιαστική πολιτική βιβλίου τα τελευταία χρόνια, ότι υπάρχει αξιόλογη υποδομή και βιβλιακό υλικό εγκαταλελειμμένο και επιβάλλεται επανασχεδιασμός και επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργία τους στο μέλλον.Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή για τις ενέργειες του Υπουργείου το οποίο ήδη  επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των δημόσιων βιβλιοθηκών με κεντρικό συντονιστή την Εθνική βιβλιοθήκη η οποία παράλληλα θα αναλάβει δράσεις του Ιδρύματος Νιάρχου. Σε πρώτη φάση στο δίκτυο αυτό θα ενταχθούν οι δημόσιες βιβλιοθήκες ενώ σταδιακά θα ενσωματωθούν και οι σχολικές ενώ θα εξετασθεί άμεσα το θέμα που αφορά την συντονισμένη δράση των δημοτικών βιβλιοθηκών.

Η βουλευτής από τη πλευρά της ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τα θέματα των σχολικών , δημοτικών βιβλιοθηκών καθώς και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του ν. Καρδίτσας και κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις της. Με ιδιαίτερη έμφαση η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στις δράσεις του δικτύου των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας και τόνισε την ανάγκη της ένταξης τους σε προγράμματα προκειμένου να επιτευχθεί η  αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Η κ. Κατσαβριάενημέρωσε στη συνέχεια  τον κ. Πελεγρίνη για τις πρωτοβουλίες που έχειαναλάβει ως μέλος της επιτροπής μορφωτικώνυποθέσεων της βουλής .Συγκεκριμένα για την πρόταση της η οποία έγινε αποδεκτήτόσο  απότον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη όσο και από το κ. Γαβρόγλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,  να ενταχθεί η πολιτικήβιβλίου και οι βιβλιοθήκες σαν μια από τις 25 θεματικές του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Πάνω σ ‘αυτό  το θέμα συμφώνησαν ότι θα επεξεργαστούν από κοινού σειράσυναντήσεων με φορείς και ανθρώπους του βιβλίου ώστε να υπάρξει το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Τέλος τονίστηκε η σπουδαιότητα του βιβλίου στη ζωή μας, η σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών για την κοινωνία και η πρόθεση του Υπουργείου να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο και την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου