Ειδήσεις

Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με στελέχη του δικτύου CIVINET CY-EL


Συνάντηση με εκπροσώπους- στελέχη του δικτύου ΟΤΑ για την βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο “CIVINET CY-EL” είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Ιωαν. Σβάρνα και της Προϊσταμένης του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου κ. Νατ. Τζέλλου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Δ/ντης της ΑΝ.ΚΑ κ. Β. Μπέλλης.

Η συζήτηση  ανέδειξε την ανάγκη αφενός να συνεχίσει η πόλη της Καρδίτσας να βρίσκεται στην πρωτοπορία της βιώσιμης κινητικότητας σε εθνικό επίπεδο, αφετέρου να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών τομέων και δράσεων (κινητικότητα, ενέργεια, τοπική/κοινωνική οικονομία, κοινωνική πολιτική κ.α.).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προβολή προκειμένου η Καρδίτσα να αναδειχθεί ως εργαστήρι καινοτομίας και “πόλη που αξίζει να ζεις” σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Το Civinet CY-EL, όπως τόνισαν τα στελέχη του, -που είχαν προηγουμένως της ευκαιρία να  περιηγηθούν στην πόλη με τα κοινόχρηστα ποδήλατα – θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε οι παραπάνω στόχοι να επιτευχθούν, τόσο για την Καρδίτσα, όσο και για κάθε ελληνική και κυπριακή πόλη που έχει ή σκοπεύει να πετύχει επιτεύγματα άξια διεθνούς προβολής.

Το CIVINET CY-EL ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με την υποστήριξη 117 δήμων- μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καρδίτσας και (δια)δημοτικών επιχειρήσεων, και 5 περιφερειών, ως ιδρυτικών μελών, καθώς και την στήριξη 3 Υπουργείων (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), 8 Οργανισμών και 9 Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Καταστατικοί ρόλοι του CIVINET CY-EL είναι:

  • η ενίσχυση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ,
  • η δημιουργία και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών για τους ΟΤΑ,
  • η προσαρμογή και η βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου και, φυσικά,
  • η αποτελεσματική προώθηση των αρχών, των στόχων και των δράσεων του CIVITAS στις δύο χώρες.

Το CIVINET CY-EL δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και αναβαθμισμένη διαπραγματευτική ισχύ, καθώς ενώνει τις δυνάμεις των ΟΤΑ, τους φέρνει πιο κοντά στα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων, φιλοδοξώντας να τους μετατρέψει σε ρυθμιστές και συνδιαμορφωτές των εξελίξεων.

Προηγούμενο άρθρο Τα Δίκτυα Πόλεων με Λίμνες και Δήμων Περιοχής Πίνδου σε μια στρατηγική συνεργασία
Επόμενο άρθρο ΠΜΣ: Σχεδιασμός Μαθήματος και Ανάπτυξη Διδακτικού Υλικού