Ειδήσεις

Συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας


Στον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο είχε τη δυνατότητα να θέσει το κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σωτήρης Κουλοκτσής. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου το Σάββατο συμμετείχε σε σύσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία είχε κληθεί να μετάσχει και παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Στην παρέμβαση που πραγματοποίησε επισήμανε στον υπουργό ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται αρνητικά.

Μάλιστα υπογράμμισε πως χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα συσσωρεύονται και αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η δραματική μείωση των πιστώσεων έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία καθώς και στις υπόλοιπες μονάδες του ΕΣΥ όπως τα Κέντρα Υγείας ενώ και η κατάσταση στα ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ είναι επίσης πολύ δύσκολη. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην περιοχή ευθύνης του την Καρδίτσα. Όπως τόνισε η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας είναι σε αρκετές περιπτώσεις οριακή καθώς η λειτουργία ορισμένων κλινικών στηρίζεται στην καλή θέληση και στον ηρωισμό των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. «Σήμερα είναι η παθολογική κλινική αυτή που κινδυνεύει να σταματήσει να εφημερεύει καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ και οι θέσεις επικουρικών γιατρών που προκηρύσσονται δεν kαλύπτονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Ο κ. Κουλοκτσής υπογράμμισε ότι αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν παλαιότερα και με άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η παιδιατρική και κάλεσε τον υπουργό να δώσει λύσεις σε τόσο κρίσιμα θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών.

Αναφέρθηκε επίσης και στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες γιατροί. Το κράτος στην ουσία υπογράμμισε βασίζει ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες γιατρούς τους οποίους όμως τους αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας.

Εκείνο που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες γιατροί είναι η εξόντωση τους με την υπέρμετρη φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις δυσμενείς συμβάσεις με το δημόσιο (όπου αυτές υπάρχουν)

και πολλές φορές τον διασυρμό περί φοροδιαφυγής, υπερσυνταγογράφησης κ.λπ. Αυτή η κατάσταση για τον ιατρικό κόσμο είναι πολύ δυσάρεστη και δεν μπορεί να συνεχιστεί τόνισε.

Τέλος ο κ. Κουλοκτσής με αφορμή κάποιες αναφορές του υπουργού περί αξιοπρέπειας των γιατρών υπογράμμισε πως οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ και αναφέρθηκε στο παράδειγμα γιατρών από την περιοχή της Καρδίτσας που από το 2015 κλήθηκαν να καλύψουν κενά στην Αλόννησο και από τότε παραμένουν απλήρωτοι όχι μόνο για τις εφημερίες τους αλλά και για τα άλλα έξοδα που έκαναν από την τσέπη τους όπως διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις κλπ.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο πάει Παυσιλυπούπολη!
Επόμενο άρθρο Ομιλία του Κ. Αγοραστού στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής