Ειδήσεις

Συνάντηση των συνδιοργανωτών του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου Θεσσαλών Καραγκούνηδων


Στα πλαίσια της προετοιμασίας του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κιλελέρ συνάντηση, που αφορούσε στην προετοιμασία του. Παρόντες ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Ανταμώματος Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Συνεδρίου Ευάγγελος Αυδίκος, ο Πρόεδρος και η Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απόστολος φιρφιρής και Βασιλική Κοζιού, αντίστοιχα και οι υπεύθυνοι τύπου και Δημοσίων σχέσεων του Συνεδρίου Βασιλική Πιλάτου και Δημήτρης Μπετχαβές. Συζητήθηκαν σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες και δρομολογήθηκαν οι ενέργειες που άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν έτσι ώστε το 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν από τους διοργανωτές.

«Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας-Καραγκούνηδες», είναι το θέμα του 4ου Πανελλήνιου Εθνολογικού Συνεδρίου που διοργανώνουν ο Δήμος Κιλελέρ, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο του 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος. Σκοπός του επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίo θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Δήμου, τη Νίκαια Λάρισας, είναι να παρουσιαστούν όλες οι νεώτερες έρευνες για τους καραγκούνικους πληθυσμούς της Πεδινής Θεσσαλίας, που αφορούν στους απελευθερωτικούς αγώνες και στις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και στους καθημερινούς αγώνες επιβίωσης των κατοίκων της διαχρονικά.

Κύριοι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι:

«H Θεσσαλία της μυθικής εποχής και της αρχαιότητας», λης﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φιλικςς «οι μετακινήσεις διάφορων φύλων από και προς τη Θεσσαλία», «η Θεσσαλία από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς», «η Θεσσαλία την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής», «τα επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία και οι προσπάθειες απελευθέρωσης από τον Τούρκικο ζυγό», «οι αγροτικές κινητοποιήσεις για την αποτίναξη του ζυγού των τσιφλικάδων και το μοίρασμα της Θεσσαλικής γης στους κολίγους», «τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας», «Θεσσαλοί ήρωες και λαϊκοί αγωνιστές» και τέλος «οι αγώνες των Θεσσαλών αγροτών στα νεώτερα χρόνια».

Στο 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, όπως και οι ερευνητές της Τοπικής Ιστορίας με ανακοινώσεις ή εργασίες με τη μορφή αναρτημένων πινακίδων(posters). Για τη συμμετοχή τους και για άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του Δήμου Κιλελέρ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Προηγούμενο άρθρο Η πρώτη καραγκούνα ρομποτάκι από τη Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης
Επόμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Χρυσίνου στη Διάβα Καλαμπάκας