Συνέντευξη Ντίνου Ρόβλια (υφυπουργού περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας)


 Ο υφυπουργός περιφερειακής ανάπτυξης μιλά στην εφημερίδα  «κεφάλαιο» για την αγορά, τις τιμές, τη συναίνεση και το μνημόνιο

 Την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, αν υπάρξουν κρούσματα αισχροκέρδειας, προαναγγέλει μιλώντας στο «Κ» ο Ντίνος Ρόβλιας. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκτιμά ότι οι αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν ήδη απορροφηθεί προς όφελος των καταναλωτών, ενώ συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι στην αγορά. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει «εθνικό καθήκον»

 να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο επιτρέπει εναλλακτικές πολιτικές, ενώ ζητεί «συναίνεση και συμμετοχή από όλους», στέλνοντας μηνύματα και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

 Από 1/1, ο ΦΠΑ τράβηξε και πάλι την… ανηφόρα. Πώς θα συγκρατήσετε τις τιμές στη αγορά;

Το Υπουργείο μας οφείλει να υπηρετεί μια δύσκολη ισορροπία: από τη μια μεριά να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας και από την άλλη νόμιμες, λογικές και χαμηλές τιμές. Χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, οφείλω να θυμίσω ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών των σούπερ μάρκετ και ειδικότερα των ειδών πρώτης ανάγκης κινούνται σε ποσοστό κάτω από τη μονάδα, από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Δεκέμβριο του 2010.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των προηγούμενων αυξήσεων του ΦΠΑ απορροφήθηκε πριν φτάσει στον καταναλωτή. Φυσικά αυτό δεν μας αρκεί. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, μειώθηκαν από 0,7% έως 38% οι τιμές σε 660 επώνυμα βασικά είδη πρώτης ανάγκης από το καλάθι της νοικοκυράς. Επίσης, για 1.510 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, απορροφήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ της 1/1. Από αυτά, προκύπτουν για τους πολίτες θετικά αποτελέσματα.

Στην κοινωνία υπάρχει η αίσθηση ότι όλα λειτουργούν ανεξέλεγκτα και ότι το κόστος ζωής έχει «απογειωθεί». Γίνονται έλεγχοι στην αγορά; Επιβάλλονται πρόστιμα; Και τι συμβαίνει με τα καύσιμα;

Το Υπουργείο μας έχει πενταπλασιάσει τα συνεργεία ελέγχου. Ελέγχουμε όχι μόνο το νόμιμο και φορολογούμενο εμπόριο, αλλά εξίσου και περισσότερο το λεγόμενο παραεμπόριο, που διακινεί ανεξέλεγκτα και χωρίς παραστατικά σε πολύ μεγάλες ποσότητες είδη επικίνδυνης «ποιότητας» και άγνωστης προέλευσης. Τους τελευταίους μήνες ανακοινώνουμε συνέχεια τόσο την επιβολή προστίμων όσο και την αποκάλυψη κυκλωμάτων παραεμπορίου.

Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας και το κάνει. Όπως είναι γνωστό, εντοπίσαμε για πρώτη φορά μηχανισμούς καταδολίευσης των αντλιών βενζίνης. Επειδή η νομοθεσία του 2007 ήταν ανεπαρκής, καταθέσαμε άμεσα τροπολογία, ώστε στο εξής ο πρατηριούχος που κλέβει τον καταναλωτή, θα υφίσταται ποινικές κυρώσεις, αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και διπλάσιο πρόστιμο από το ισχύον.

Όσον αφορά στην τιμή της βενζίνης, δυστυχώς ακολουθεί τις διεθνείς τιμές και επηρεάζεται από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Αν υπάρξει αισχροκέρδεια, μην αμφιβάλλετε ότι, όπως το Σεπτέμβριο, θα παρέμβουμε άμεσα με την επιβολή πλαφόν.

Θα βάλετε στο στόχαστρο πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Πώς θα λειτουργήσει η «νέα» Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Στο στόχαστρο του Υπουργείου είναι οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Οι εναρμονισμένες πρακτικές και η κατάχρηση της  δεσπόζουσας θέσης στην αγορά βρίσκονται εκτός των ορίων της νομιμότητας και, όποτε παρουσιάζονται, αντιμετωπίζονται. Αυτό που θέλει ο πολίτης από τη νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυξημένη αποτελεσματικότητα και ταχύτερη διερεύνηση των υποθέσεων, με σκοπό την προστασία του εισοδήματός του.

Τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένα. Λύνονται, όμως, μόνο με μειώσεις μισθών;

Η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι άδικο από όλα αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες να επικεντρώνουμε στις μειώσεις των μισθών. Εξελίσσεται ένα σύνολο πρωτοβουλιών, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η νέα αρχιτεκτονική του κράτους, η ενίσχυση των εξαγωγών, ο νέος επενδυτικός νόμος, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλα, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Εν όψει της τέταρτης δόσης, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς. Θα προλάβετε;

Να είστε βέβαιοι ότι θα προλάβουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να συνεδριάζει η Βουλή Σαββατοκύριακα. Σας θυμίζω ότι οι φετινές συνεδριάσεις της Βουλής άρχισαν από 3/1, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τις επενδύσεις. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλή συνεδριάζει μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Θα προλάβουμε, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό μας καθήκον. Διότι δεν πρέπει ούτε ως αστείο να σκεφτόμαστε ότι δεν θα πάρουμε την τέταρτη δόση.

«Οικονομία και χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κοινωνική αναταραχή είναι μπροστά μας. Εσείς, πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον που προδιαγράφεται στην Ελλάδα του Μνημονίου;

Το Μνημόνιο είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο για την έξοδο από την κρίση και την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης. Μέσα στο περίγραμμα του Μνημονίου υπάρχει δυνατότητα διαβάθμισης  πολιτικών. Επίσης, πέρα από τα όριά του, διαμορφώνονται πολιτικές που δεν είναι αμελητέες ή χωρίς σημασία. Η οικονομία και κατ’ επέκταση η χώρα είναι σε κατάσταση, θα μπορούσαμε να πούμε, έκτακτης ανάγκης. Σε μια τέτοια κατάσταση, όλοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια να αποφύγουμε τα χειρότερα και να ανακάμψουμε. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, η αυτοσυγκράτηση και η υπευθυνότητα.

Η συναίνεση είναι ζητούμενο; Σε ποια επίπεδα;

Η συναίνεση δεν είναι ζητούμενο, είναι αναγκαιότητα. Μαζί είναι αναγκαία η υπομονή και η κατανόηση από τους πολίτες, που πραγματικά δοκιμάζονται. Ένα πολιτικό και επικοινωνιακό μορατόριουμ είναι αυτό που χρειάζεται για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να πετύχουμε. Απαιτείται η συμμετοχή όλων, η συναίνεση όλων.

Πολλές παρεμβάσεις, όπως αυτές στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, προϋποθέτουν συγκρούσεις με τα «σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ». Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα μετράτε τέσσερις απώλειες. Θα αντέξετε;

Ούτε οι συγκρούσεις βοηθάνε ούτε οι κοινοβουλευτικές αποστασιοποιήσεις. Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα θα είναι μια χρονιά δυναμικής ανανέωσης, κοινής προσπάθειας και δημιουργικότητας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε. Θα προχωρήσουμε μπροστά, θα παλέψουμε την κρίση και στο τέλος του 2011 θα έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε τα πράγματα ακόμα πιο αισιόδοξα. Είτε το ενθυμούνται κάποιοι είτε όχι, σε τέτοιες ακραία δύσκολες ώρες για την Ελλάδα, ιστορικά η μόνη οδός ήταν και είναι αυτή της συστράτευσης στον κοινό στόχο.

Προηγούμενο άρθρο «Συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων στο 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΖΗΤΕΙ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ