Ειδήσεις

Συναντήσεις της ΕΣΕΚ με τους Δήμους Καρδίτσας και Παλαμά


Επισκέψεις στον Δήμο Καρδίτσας και Παλαμά, στα πλαίσια της μετατροπής του συνεταιρισμού σε Ενεργειακή Κοινότητα, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 04/02/2019 από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ε.Κ. με σκοπό την ενεργό συμμετοχή των Δήμων ως μέλη της Ενεργειακής Kοινότητας. Όπως εξήγησαν τα παριστάμενα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Κανδύλα,η Ε.Σ.Ε.Κ. αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο αξιοποίησης πολύτιμων τοπικών πόρων (των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε μορφής) το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των τοπικών φορέων. Μάλιστα, πρόσφατα, σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, μετατράπηκε σε Ενεργειακή Κοινότητα, βάσει των διατάξεων του Ν. 4513/2018.

Κοινή συνισταμένη τόσο των μελών του Διοικητικού συμβουλίου της Ε.Σ.Ε.Κ. αλλά και των Δημάρχων Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και Παλαμά κ. Γεώργιο Σακελλαρίου, αποτελεί η αξιοποίηση της Ενεργειακής Κοινότητας (Ε.Σ.Ε.Κ.) μέσω της οποίας μπορεί να αποτελέσει για τους Δήμους ένα εξαιρετικό εργαλείο, άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, αύξησης των εσόδων ή μείωσης των εξόδων των Δήμων για ενεργειακά θέματα.

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ συνδέεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πράγμα που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο Νομό και στην άρση των συνεπειών που επέφερε η Οικονομική Κρίση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επενδυτική προσπάθεια της Ε.Σ.Ε.Κ. με την κατασκευή σύγχρονης μονάδας παραγωγής στερεών καυσίμων (woodpellet), αξιοποιώντας αποκλειστικά τοπικές πρώτες ύλες.

Μέσω της Ε.Σ.Ε.Κ. ανοίγουν προοπτικές για τον σχεδιασμό επενδύσεων με αντικείμενο:

  • τον εικονικό συμψηφισμό των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος των Δήμων,
  • τη συμμετοχή των δήμων σε επενδύσεις παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους,
  • τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των φυτικών αστικών αποβλήτων από κλαδέματα και
  • την οργάνωση πολλών άλλων δράσεων που θα μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν.
Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια – πρότυπο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ η Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Σε Καρδίτσα και Βόλο η Φώφη Γεννηματά