Ειδήσεις

Συναντήσεις της Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων με φορείς


Με μια σειρά θεσμικών συναντήσεων ξεκίνησε το φθινόπωρο για την ΠΟΑΣ, καθόσον με τη νέα περίοδο των αυτοδιοικητικών και την ανάληψη καθηκόντων των νέων Βουλευτών που αναδείχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, υπήρξε και επιτακτικότερη ανάγκη τα μέλη του ΔΣ να συζητήσουν μαζί τους και να γνωρίσουν στους νέους θεσμικούς παράγοντες του νομού Καρδίτσας, το κορυφαίο δευτεροβάθμιο όργανο των πολιτιστικών συλλόγων της Αργιθέας, να ενημερώσουν για τις δράσεις της ΠΟΑΣ, αλλά να θέσουν και τα προβλήματα της περιοχής μας.

Το προεδρείο της ΠΟΑΣ βρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργιθέας, κατόπιν προσκλήσεως και του νέου Δημάρχου μας, ο οποίος διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΣ, κ. Ανδρέα Στεργίου, και ευχήθηκε δημιουργική και παραγωγική θητεία, θέτοντας πάντα, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, στη διάθεση του την ΠΟΑΣ για συνεργασία και συνέργεια στην πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής μας, θεωρώντας το βέβαια αυτονόητο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εκπρόσωποι του ΔΣ της ΠΟΑΣ συναντήθηκαν επίσης με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνο Νούσιο, καθώς και το νέο Δήμαρχο Καρδίτσας, κ Βασίλειο Τσιάκο, στους οποίους ευχήθηκαν δύναμη και καλό έργο στα νέα τους καθήκοντα. Το ΔΣ ενημερωσε το νέο Αντιπεριφερειάρχη για τις άριστες σχέσεις της ΠΟΑΣ με την Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για το πόσο σημαντική υπήρξε η στήριξη της στις ποικίλες δράσεις μας στην Αργιθέα, οι οποίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία τόσο στην περιοχή μας, όσο και στο νομό Καρδίτσας, ενώ ο κ.Νούσιος δεσμεύτηκε να εξετάσει με την ΠΟΑΣ τις πολλαπλές δυνατότητες πολιτιστικής ανάδειξης της κληρονομιάς μας.

Η συνάντηση με τον κ.Τσιάκο είχε βεβαίως τον ίδιο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά επιβεβαίωσε και την μακρόχρονη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης, ενώ ο ίδιος από τα νέα του καθήκοντα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της ΠΟΑΣ, καθόσον ως δευτεροβάθμιο όργανο με τις δράσεις του είχε και θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Καρδίτσας, και κατ’ επέκταση της πόλης, υπενθυμίζοντας μία σημαντική φιλανθρωπική εκδήλωση, που διοργανώθηκε επιτυχημένα από την ΠΟΑΣ και άλλα σωματεία του νομού Καρδίτσας, στην πόλη της Καρδίτσας.

Στα πλαίσια των λοιπών συναντήσεων σειρά είχαν οι νεοεκλεγέντες Βουλευτές του νομού Καρδίτσας, εκ των οποίων υπήρξε επικοινωνία με όλους, αλλά διαζώσης συναντήθηκε το ΔΣ της ΠΟΑΣ με τους κ.Λάππα Σπυρίδωνα και κ.Ασημίνα Σκόνδρα. Με τον κ. Κωτσό Γεώργιο  και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, δεν ήταν εφικτή η συνάντηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ με τους δύο Βουλευτές, κ.Λάππα και κ.Σκόνδρα, τέθηκε το μείζον θέμα αυτή τη χρονική περίοδο για την περιοχή της Αργιθέας, που είναι το άνοιγμα των σχολείων της, θέτοντας υπόψη τους το γεγονός ότι η μη λειτουργία τους θα σημάνει και την οριστική ερήμωση της περιοχής μας. Για  το  ίδιο  ζήτημα  υπήρξε  τηλεφωνική  επικοινωνία  με  το  βουλευτή  κ.Κωτσό, ο  οποίος  ήδη  έχει  προβεί  σε  ενέργειες  προς  το  αρμόδιο  Υπουργείο. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος και τη σημασία του να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της Αργιθέας, για τα λιγοστά παιδιά που συνεχίζουν να διαμένουν εκεί, πέραν του ότι είναι συνταγματικό τους δικαίωμα η παροχή δημόσιας παιδείας, είναι αδιανόητο στην εποχή μας τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα να χρήζουν ιδιαίτερης μνείας και αγώνες για να κατοχυρώνονται στους κατοίκους της Αργιθέας. Η πρόεδρος της ΠΟΑΣ ζήτησε από τους Βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία και να ζητήσουν ειδική νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο Υπουργείο, όπου θα δίνονται κίνητρα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να σταματήσουν να αρνούνται την τοποθέτηση τους εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν δύναται τα παιδιά μας να στερούνται της μόρφωσης και της παιδείας και να θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η ΠΟΑΣ απαιτεί την άμεση και διαχρονική επίλυση των προβλημάτων της Αργιθέας, όπως πχ. το οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα του χειμερινούς μήνες, τα οποία πολλές φορές στέκονται η αιτία να απομακρύνουν από αυτή και τους κατοίκους της, αλλά  και τους ανθρώπους που καλούνται να εργαστούν εκεί και δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να αντιληφθεί το ρόλο της και στη σύγχρονη εποχή! Είναι αδιανόητο σε παλαιότερες εποχές να υπήρχαν δάσκαλοι σε όλα τα χωριά της Αργιθέας, όταν στα περισσότερα έφταναν με ζώα, και σήμερα με τα σύγχρονα μέσα να θεωρείται δυσπρόσιτος προορισμός. Ο δάσκαλος επιτελεί ένα λειτούργημα το οποίο διαμορφώνει συνειδήσεις και σφυρηλατεί το μέλλον της χώρας μας. Έτσι, η άρνηση τους να επιτελέσουν το λειτούργημα αυτό στην Αργιθέα δεν συνάδει με την ιδιότητά τους. Σε κάθε περίπτωση όμως κατανοούμε εν μέρει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν, και θεωρούμε ότι εφόσον δημιουργείται πρόβλημα πρέπει  να συσταθούν ειδικές οργανικές θέσεις για την περιοχή μας και να τοποθετούνται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα τις δηλώνουν κατά σειρά προτίμησης και θα τις αποδέχονται.

Οι Βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες τόσο του Δήμου Αργιθέας, όσο και των λοιπών φορέων της περιοχής προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα και αποτελεσματικά.

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα στην καρδιά των Ευρωπαϊκών Εξελίξεων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Καραμαλάκη