Συνδιοργανώτρια η Ν.Α. Καρδίτσας σε πληθώρα εκδηλώσεων στο Νομό


 Με στόχο την στήριξη των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων στο δύσκολο έργο της προαγωγής του πολιτισμού και της διατήρησης της τοπικής μας παράδοσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας αποφάσισε να συμβάλλει οικονομικά στη διοργάνωση ορισμένων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις που θα συνδιοργανωθούν από τη Ν.Α. Καρδίτσας αποφασίστηκαν στο τελευταίο συμβούλιο του σώματος  και είναι:

  1. Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας: Για το 2009 έχει προγραμματίσει το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραισκακεια 2009» το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 26 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα θεσμό ευρέως καταξιωμένο όχι μόνο σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακά ξένα και ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα, συγκροτήματα από το νομό μας, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, σκοπευτικούς αγώνες, χορωδίες και ομιλίες που πραγματοποιούνται συγχρόνως σε όλους τους Δήμους του νομού μας. Η Ν.Α. Καρδίτσας εκτιμώντας ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις συμβάλλουν ενεργά στην πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νομού μας, στόχοι που συνάδουν με τους σκοπούς της Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 10.00 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο κόστος της εκδήλωσης (συνολικής δαπάνης 48.000 ευρώ) θα καλυφθεί από την ίδια την Ένωση, την ΤΕΔΚ και τον Δήμο Καρδίτσας – ΔΗΚΕΚ.
  2. Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας: Διοργανώνει το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας το μοναδικό στο νομό που έχει ως κύριο αντικείμενο την κλασσική μουσική. Πρόκειται για μια κορυφαία εκδήλωση και για έναν ευρέως καταξιωμένο θεσμό – πρότυπο επαρχιακού φεστιβάλ, με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της χώρας μας και του εξωτερικού. Στο φεστιβάλ έχουν προσκληθεί συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ όπερας και χορωδίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο (για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του) και στον διεθνούς φήμης σύνθετη Γιοζεφ Χαυδν (για τα 200 χρόνια από το θάνατο του). Επιπλέον στο φετινό φεστιβάλ θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει αγαπηθεί από τους κατοίκους όλου του νομού και συμβάλλει σημαντικά στην πνευματική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 3.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κόστος (συνολικό κόστος 94.000 ευρώ) θα καλυφθεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και το Δήμο Καρδίτσας.
  3. Αρχαιολογικός – Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «Οι Γόμφοι»: Διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες εκδηλώσεις «Μουζάκια 2009» οι οποίες πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία από το 1994 και εξής. Οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν στις 14-16 Αυγούστου και περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς με ξένα και ελληνικά συγκροτήματα, παραδοσιακή βραδιά με ντόπιες γεύσεις και κρασί Μουζακίου, καθώς και θεατρική παράσταση. Τα «Μουζάκια» είναι εκδηλώσεις ευρείας απήχησης, καθώς καλύπτουν πολιτιστικά τα 14 δ.δ. του Δήμου Μουζακίου και των γύρω δήμων, αποτελούν ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και συμβάλλουν στην πολιτιστική, τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νομού μας. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κόστος (συνολικό κόστος 8.500 ευρώ) θα καλυφθεί από τον ίδιο τον Σύλλογο και τον Δήμο Μουζακίου
  4. Οργανωτική Επιτροπή Παναργιθεατικου Ανταμώματος: Οι σύλλογοι Αργιθεατων Αθηνάς, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Μουζακίου, Τρικάλων και Φαρσάλων θα πραγματοποιήσουν και φέτος το ετήσιο «Παναργιθεατικο Αντάμωμα» την Κυριακή 5 Ιουλίου και ώρα 11 στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου Αν. Αργιθεας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναπαράσταση παραδοσιακών εθίμων, εμφάνιση χορευτικών τμημάτων και παραδοσιακή αργιθεατικη μουσική. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραβρεθούν παραπάνω από 2.500 Αργιεθατες και φίλοι της Αργιθεας από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν προσκληθεί και αρκετοί επίσημοι (υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και πολλοί άλλοι). Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει ως συνδιοργανώτρια με το ποσό των 1.500 ευρώ.
  5. Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών & Χορευτικών  Μελετών «Νικ. Πλαστήρας»: Διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση «26ο Πολιτιστικό Αντάμωμα» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 11-13/6 στον προαύλιο χώρο των 5ου & 16ου Δημοτικών Σχολείων της συνοικίας Αγ. Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ευρείας απήχησης καθώς έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων όχι μόνο της πόλης αλλά και όλου του νομού, λόγω της ποιότητας τους. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρουσίαση παραδοσιακών χορών και δρώμενων από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, συμμετοχή συγκροτημάτων από το νομό μας αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και άλλες μικρότερες εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου, όπως αιμοδοσία. Η Ν.Α. θα συμμετάσχει με το ποσό των 2.000 ευρώ.
  6. Η Ν.Α. Καρδίτσας διοργανώνει και φέτος την καλοκαιρινή περίοδο, θεατρικές παραστάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους δήμους του νομού. Οι παραστάσεις αυτές θα δοθούν από τα 5 θεατρικά σχήματα του νομού μας. Το κόστος είναι 15.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Ν.Α. Καρδίτσας.
  7. Η Ν.Α. Καρδίτσας διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το «Μουσικό Καλοκαίρι 2009» το οποίο αφορά στη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων – συναυλιών σε διαφόρους δήμους του νομού μας. Οι μουσικές παραστάσεις θα δοθούν από ντόπια μουσικά σχήματα – συγκροτήματα και το συνολικό κόστος των 15.000 ευρώ θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Ν.Α. Καρδίτσας.
  8. Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπυργου «Ο Αγ. Αθανάσιος»: Διοργανώνει και φέτος στις 17 Οκτωβρίου την Καστανογιορτή. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια σε ανάμνηση των όσων γίνονταν στο χωριό παλιότερα, την ημέρα που η κοινότητα επέτρεπε στους κατοίκους να μπουν στον καστανεωνα του χωριού και να μαζέψουν κάστανα. Η Ν.Α. Καρδίτσας θα συμμετάσχει με το ποσό των 1.500 ευρώ.
Προηγούμενο άρθρο Η αγανάκτηση να καταγραφεί στην κάλπη
Επόμενο άρθρο «Η ταλαιπωρία του αγρότη»