Ειδήσεις

Συνεδρίασε η αρμόδια Ομάδα Διοίκησης Έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Περισσότερους από 17.200 μαθητές μεταφέρει και φέτος με ασφάλεια  από το σπίτι στο σχολείο τους η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έργο προϋπολογισμού 10,8 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών,  που επιτρέπει την  απρόσκοπτη πρόσβαση χιλιάδων μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία  και  δημιουργεί θέσεις εργασίας για επαγγελματίες του κάδου των μεταφορών. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του σχολικού έτους 2019-2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετέφερε στην Π.Ε. Λάρισας 5.798 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με κόστος 4,2 εκατ. ευρώ, στην Π.Ε. Μαγνησίας 4.136 μαθητές με κόστος 2 εκατ. ευρώ, στην Π.Ε. Τρικάλων 3.875 μαθητές με κόστος 2,3 εκατ. ευρώ και στην Π.Ε. Καρδίτσας 3.392 μαθητές με κόστος 2,2 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά από και προς τα σχολεία γίνεται με μικρά και μεγάλα λεωφορεία και ταξί.

Φέτος το σύνθετο έργο της μεταφοράς μαθητών γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό λόγω της υγειονομικής κρίσης και της υποχρέωσης εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον κορωνοιό, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε στη Λάρισα, η  αρμόδια για τη μεταφορά των μαθητών Περιφερειακή Ομάδα Διοίκησης Έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  υπό τον συντονιστή της, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Χρήστο Καλομπάτσιο. Στην Επιτροπή μετέχουν: ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας ως αναπληρωτής συντονιστής, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ, η κ. Ζωή Σειτάνη ως εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι αρμόδιοι υπάλληλοι –επόπτες μεταφοράς  Β. Παπουλιάκος (Π.Ε. Λάρισας), Σ. Χαλμπέ (Π.Ε. Μαγνησίας), Αθ. Τζέλης (Π.Ε. Τρικάλων)  και Αλ. Κολοκύθα (Π.Ε. Καρδίτσας).

Τα θέματα που συζητήθηκαν:

-Συντονισμός δράσεων Περιφερειακών Ενοτήτων

-Διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων για την καλή εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών

-Βελτίωση του έργου της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών σε περιφερειακό επίπεδο

-Εισήγηση προτάσεων προς τη ΣΟΔΕ- ορισμός εκπροσώπου

-Ορισμός επόπτη

-Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τη διασφάλιση ασφαλούς τρόπου μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία , μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Μέτρα προστασίας κατά τη μετακίνηση των μαθητών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 3780 Β/2020) κατά την μετακίνηση μαθητών, εφαρμόζονται τα παρακάτω ειδικά μέτρα προστασίας έναντι του covid-19 :

-Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγεται συγχρωτισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.

-Τα οχήματα κάθε κατηγορίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών

τους, ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.

– Οι οδηγοί οχημάτων που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, οι συνοδοί, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

– Συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση η οποία δεν θα αλλάζει. Προκρίνεται μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.

-Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, δεν γίνεται δεκτή από τον οδηγό ή/και τον συνοδό η επιβίβασή του στο όχημα.

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κων/νου Νούσιου στα δημοσιεύματα των κ.κ. Γιάννη Γεννάδιου, Κώστα Καντερέ, Γιάννη Σβάρνα
Επόμενο άρθρο Σε αυξημένη επιτήρηση λόγω covid παραμένει η Καρδίτσα