Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας – Δήμου Κιλελέρ για την επέτειο στη μνήμη των εξεγερμένων αγροτών


Η συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Κιλελέρ για την επέτειο στη μνήμη των εξεγερμένων ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας στην έδρα της Περιφέρειας, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των αγροτών στις εκδηλώσεις του φετινού εορτασμού του Κιλελέρ.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Νέα ΚΑΠ 2014-2020, Εφαρμογή-Προβλήματα-Προοπτικές» με σημαντικούς ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν τις προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα. Ενώ την Κυριακή στις 31 Μαρτίου θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στη μνήμη των εξεγερμένων αγροτών, με επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμούς εκπροσώπων πολιτικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε την ανάγκη η επέτειος αυτή να αποτελεί κάθε χρόνο ένα βήμα διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και η ανάδειξή τους προς την κεντρική κυβέρνηση με τεκμηριωμένο και συστηματικό τρόπο.

«Η εξέγερση του Κιλελέρ, η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση της νεότερης Ελλάδας, εκτός από την ηρωική της διάσταση, υπήρξε ορόσημο στην ιστορία του αγροτικού κινήματος, γυρίζοντας τον τροχό της μεταρρυθμιστικής πολιτικής των μετέπειτα κυβερνήσεων. Η επέτειος αυτή που αποτελεί σταθμό για την Θεσσαλία και για ολόκληρη την Ελλάδα, τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, δίνοντάς της την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της. Ως αιρετή Περιφέρεια στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, εφόδια, ηλεκτρικό ρεύμα, κλοπές μετασχηματιστών κ.α.). Το αγροτικό ζήτημα είναι ένα εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πιστεύουμε δε ότι ο αγροδιατροφικός τομέα αποτελεί μια από τις λύσεις στην, αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Ρίζος Κομήτσας ανέφερε τα εξής: «Είμαστε υπερήφανοι που η ιστορική έδρα του Δήμου μας αποτελεί σημείο αναφοράς του αγώνα των Ελλήνων αγροτών για ένα καλύτερο αύριο. Οι αξίες των πρωτεργατών και τα μηνύματα αυτού του αγώνα είναι επίκαιρα και σήμερα, καθώς η κρίση πλήττει σε δραματικό βαθμό τον πρωτογενή μας τομέα και συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας εκμεταλλεύσεων. Οι Έλληνες αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή αδιέξοδα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, των υψηλών τιμών σε αγροεφόδια, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους αλλά και την έλλειψη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για να καταστούν τα ελληνικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον. Ο στόχος, για την πραγμάτωση του οποίου όλοι έχουμε ευθύνη να εργαστούμε, είναι να κρατηθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας στον τόπο μας και με την εφαρμογή ενός πλέγματος δράσεων από την ελληνική πολιτεία να μπορέσει να καταστεί η ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καλώ τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, αφού θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, υπεύθυνα και διεξοδικά, για τις ευθύνες και τις ευκαιρίες που φέρνει η νέα ΚΑΠ αλλά και να θέσουν δια ζώσης τους προβληματισμούς τους στους εκπροσώπους των αρχών του τόπου μας».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αγροτικής οικονομίας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, η αντιδήμαρχος αρμόδια για τις δημοτικές ενότητες Κιλελέρ και Αρμενίου Φωτεινή Παπαστεργίου, ο σύμβουλός αγροτικών θεμάτων Δ. Κιλελερ κ. Ντίνος Μπλιάτσιος, και η δ/ντρια Κοινωνικής Μέριμνας κα Αννέτα Ιεσουά

 

 

Προηγούμενο άρθρο - Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών: Η θα αγωνιστούμε ή θα μας συντρίψουν
Επόμενο άρθρο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου - Ο Καραϊσκάκης: «Τράπεζα αίματος Μαυρομματίου»