Συνεργασία των Δήμων και της Περιφερειακής Διοίκησης για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού


 Την ανάγκη συνεργασίας των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας   και την ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής μας, ανέδειξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου στην έδρα του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας, στον Σταυρό.

 Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου με αρμοδιότητα σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αθ. Μαρκινός και Φ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα, ο Γεωπόνος  της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Χριστόφορος Τζέλλας, ο Γεν. Δ/ντης της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. κ. Β. Μπέλης και ο Γεωπόνος – Υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης  της εταιρίας κ. Αθ. Μπαλτάς, καθώς και  τα στελέχη του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας κ.κ. Μαρ. Σκόνδρα, Ευαγ. Καριώτου, Ευαγ. Κοζάρη και Σ. Γκόγκου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχουν καθιερώσει οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων της περιοχής μας, με αρμοδιότητα σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης με την υποστήριξη της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. για τον συντονισμό της δράσης τους και τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων του αγροτικού τομέα..

Όπως επισήμανε ο κ. Αθ. Μαρκινός μία από τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι αιρετοί και τα υπηρεσιακά στελέχη των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης των Δήμων είναι η ουσιαστική εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος που κύριο κομμάτι της αποτελεί η Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση. Η εμπειρία της περσινής δύσκολης χρονιάς για τους βαμβακοκαλλιεργητές που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την προσβολή των καλλιεργειών τους από το πράσινο σκουλήκι, επιβάλει την έγκαιρη δραστηριοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης του συγκεκριμένου εχθρού και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν τα σχέδια δράσης που επεξεργάζεται το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τη φετινή περίοδο και διαπιστώθηκε η ανάγκη να προταθεί προς την Περιφέρεια να συμμετέχουν και οι Δήμοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των παγίδων να είναι επαρκής, ο έλεγχος για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι ουσιαστικός και η  ενημέρωση των αγροτών για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους, άμεση και έγκυρη.

Η ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε. με την τεχνογνωσία που διαθέτει έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την υποστήριξη των Δήμων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου προγράμματος και ήδη υπάρχει η σχετική προεργασία.

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα υπάρξουν οι αναγκαίες επαφές των Αντιδημάρχων με την Περιφέρεια, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου η πρόταση αυτή να εφαρμοσθεί.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση υπαλλήλων του Δήμου Καρδίτσας για θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για το Λοχαγό Κων/νο Ι. Ισχομάχο στο Δήμο Σοφάδων