Ειδήσεις

Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους σε καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου


Συνεχίζεται  η  παρουσία του άκουλους με πολύ μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες  καλλιέργειες  τομάτας θερμοκηπίου στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας

  Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής, με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του ωιδίου στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

    Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil.  κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

 

 

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α.

 

ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Αγιασμός στο Σπίτι Αγάπης Αγναντερού