Ειδήσεις

Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στη βιομηχανική τομάτα


Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις  καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας  και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   , Abamectin , avermectin, spiromesifen, sulphur, κ .α.

 

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του άκουλους στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας , Μαγνησίας, Τρικάλων και  Φθιώτιδας .

  Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή καστανοκόκκινη, και τα φυτά ξεραίνονται.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.

  Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

 

TUTA  ABSOLUTA

  Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι υψηλοί. Έχουν παρατηρηθεί  προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ήλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica).

   Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις καλλιέργειες μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και  Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες  που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου.

   Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

  Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxylm, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της βιομηχανικής τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

 

Λύκας Δημήτριος

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Σε ειδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας η δωρεά Δημ. Σιούφα