Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα μνημεία της Αργιθέας


 

Κλιμάκιο αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, αποτελούμενο από τους Αρχαιολόγους κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου και Κων. Βουζαξάκη, βρέθηκε σε αυτοψίες των μνημείων του δήμου Αργιθέας. Οι αρχαιολόγοι, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Αργιθέας Λάμπρο Τσιβόλα, επισκέφτηκαν τα μοναστήρια, γεφύρια και αρχαιολογικούς χώρους της δημοτικής ενότητας Ανατολικής Αργιθέας.

Στα περισσότερα μοναστήρια είναι εμφανείς οι επιπτώσεις από την έλλειψη συντηρήσεων, που επιβαρύνθηκαν περαιτέρω από τις τελευταίες πλημμύρες. Τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που κινδυνεύουν με αποκόλληση και η εισροή υγρασίας στα μνημεία τα καθιστά πλέον σε οριακά σημεία. Κοινή διαπίστωση είναι οι κατεπείγουσες επεμβάσεις για να συντηρηθούν και να διατηρούν όρθιες οι τοιχογραφίες και τα κτίσματα. Να σημειωθεί ότι έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ μελέτες για τις εργασίες αναστήλωσης του Αγίου Αθανασίου Δροσάτου, η συντήρηση των τοιχογραφιών της Μονής Κώστη, η αναστήλωση της Μονής Σπηλιάς, χωρίς να υπάρχουν όμως οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα μνημεία του δήμου Αργιθέας, με την ελπίδα να εξευρεθούν και οι αντίστοιχοι πόροι.

 

 

Προηγούμενο άρθρο H Χρ. Κατσαβριά για το σ/ν «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ' τύπου»
Επόμενο άρθρο Νέα του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας