Ειδήσεις

Συντονιστικό για Αχελώο υπό τον Γεραπετρίτη


Να ηγηθεί της σύστασης Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, ζητά από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδος στις 15.12.19, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η απουσία αναφοράς στο φράγμα της Συκιάς στη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Στην επιστολή του στον κ. Γεραπετρίτη προτείνει να προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών παραγόντων (υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, και Αγροτικής Ανάπτυξης) και των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας, από τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους μέχρι τους εκπροσώπους των αγροτών και των γεωτεχνικών, την ΕΘΕΜ και το ΤΕΕ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην επιστολή-παρέμβαση προς τον υπουργό Επικρατείας σημειώνει τα εξής:

«Το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Συκιάς, δημιούργησε αναστάτωση στη Θεσσαλία και προκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη φορέων της στις 15.12.19, καθώς θεωρείται ότι ουσιαστικά παραπέμπεται στις καλένδες (τουλάχιστον έως το 2030) η ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού έργου Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

Ως γνωστόν, το έργο αυτό, αν και κατεξοχήν περιβαλλοντικό -όχι μόνο γιατί συντελεί στην παραγωγή “πράσινης” φιλικής προς το περιβάλλον υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διότι αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου- κατασυκοφαντήθηκε ως φαραωνικό, ενώ κάποιοι έχουν αυτοεγκλωβιστεί σε ξεπερασμένες απόψεις.

 

Διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου

Επειδή το έργο δεν προσφέρεται για μικροκομματικές, πόσο δε μάλλον για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, και με δεδομένες α) τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση των έργων της ήπιας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία και β) την εμπλοκή περισσοτέρων του ενός υπουργείων, μου ζητήθηκε στην παραπάνω διευρυμένη σύσκεψη να σας μεταφέρω την παράκληση να υπάρξει το συντομότερο δυνατό σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων υπό την προεδρεία σας, με τη συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων και των φορέων της Θεσσαλίας, προκειμένου να δρομολογηθεί ο “οδικός χάρτης” για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.

Όπως γνωρίζετε, για τα έως σήμερα ημιτελή έργα έχουν δαπανηθεί περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι με 150 εκατομμύρια μπορεί το έργο να ολοκληρωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η Θεσσαλία καταδικάζεται σε ερημοποίηση. Ήδη, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει δραματικά πέσει σε δυσθεώρητα βάθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το νερό που αντλείται είναι υφάλμυρο.

Επειδή είναι κρίμα ένα έργο δυο γενιών, που σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, να πάει στις καλένδες, σας ζητούμε να ηγηθείτε αυτής της πρωτοβουλίας δημιουργίας Συντονιστικού στην κυβέρνηση για την απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και την υλοποίησή του, με πρώτο βήμα την άμεση σύσκεψη που αιτούμαστε για την καταγραφή των δεδομένων και τη διατύπωση προτάσεων για τη δρομολόγηση λύσεων».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεου στο ΚΕΣΝ
Επόμενο άρθρο Κρατικός Προϋπολογισμός - καρμανιόλα για το 2020