ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας : Μη γυρνάτε την πλάτη


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., με νωπή λαϊκή εντολή, δίνει μάχη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς τη λήψη νέων υφεσιακών μέτρων, χωρίς νέες απολύσεις και χωρίς νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Στη μάχη αυτή είναι υποχρεωμένη να νομοθετήσει ακόμη και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Κατεπείγουσα νομοθέτηση, όμως, όχι για να απολύσει εργαζόμενους, ούτε να καταργήσει κεκτημένα, ούτε να  μειώσει μισθούς, ούτε να ‘’επιστρατεύσει’’ απεργούς, όπως ήταν πάγια τακτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Νομοθετεί για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των Δήμων, των Περιφερειών, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων από τις εμπορικές τράπεζες, όπου το επιτόκιο δεν υπερβαίνει το 1%, στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου είναι πλήρως εξασφαλισμένα τα ταμειακά διαθέσιμα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο και επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Η έσχατη λύση του «εσωτερικού δανεισμού» που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική ασφυξία των ευρωπαϊκών τοκογλυφικών «θεσμών», που με κάθε τρόπο επιδιώκουν την φθορά και την πτώση της κυβέρνησης και την υποταγή στα μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής, αποτέλεσε αφορμή να εκδοθεί από την πλειοψηφία του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε. ένα ψήφισμα που καλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες να μη συνεισφέρουν τα ταμειακά αποθεματικά, ξεκινώντας ένα ιδιότυπο «κίνημα κατσαρόλας».

Οι «Μπακογιάννηδες» και οι «Πατούληδες» της Κ.Ε.Δ.Ε. αλλά και τα συστημικά Μ.Μ.Ε. σπεκουλάρουν και εγκαλούν την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα 3,5 δις ευρώ του εσωτερικού δανεισμού θα δώσουν ανάσα στην οικονομία, ώστε να δοθεί χρόνος για δίκαιη συμφωνία για τις ανάγκες του λαού μας, χωρίς υπαρκτούς ή ανύπαρκτους κινδύνους «πιστωτικών  γεγονότων».

Οι δανειστές και οι ντόπιων συνοδοιπόροι τους συνεχίζουν να ορέγονται ότι μετά από μια «αριστερή παρένθεση», θα συνεχίσουν ανενόχλητοι την άθλια ταξική πολιτική τους και το ξεπούλημα της χώρας. Και φυσικά, το ενδιαφέρον τους για την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εντελώς προσχηματικό. Τα τελευταία πέντε χρόνια κάποιοι απ’ αυτούς προγραμμάτιζαν τις μνημονιακές πολιτικές και κάποιοι απ’ αυτούς αποδέχονταν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους χρηματοδοτικούς πόρους κατά 65%,το παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ, την αποσάθρωση κάθε εργαλείου κοινωνικής παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

Είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν να γίνει διαπραγμάτευση με κάθε δυνατότητα,  αλλά να οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια και συνέχιση της λιτότητας με αποτέλεσμα την όξυνση της ύφεσης και την εκτίναξη της ανεργίας.

Ένας λαοπρόβλητος και αμεσοδημοκρατικός θεσμός όπως είναι αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φορείς της θεωρούμε ότι σ’ αυτή την κρίσιμη για τον λαό μας ώρα δεν έχουν το δικαίωμα να «γυρίσουν την πλάτη» σε μια κυβέρνηση που μάχεται με τον λαϊκό παράγοντα στο πλευρό της.

Γραφείο Τύπου της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Όχι στο κλείσιμο της παλιάς Εμπορικής Τράπεζας
Επόμενο άρθρο Το αδιαχώρητο στα ΚΕΠ της Καρδίτσας για τα επιδόματα - Σχεδόν 160 αιτήσεις μέσα σε 4 ημέρες