Ειδήσεις

Σχετικά με την απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. Καρδίτσας για τις λαϊκές αγορές


Από την πρώτη στιγμή που ο δήμαρχος Καρδίτσας πήρε την απόφαση για το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε και πρότεινε να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις έκτακτες συνθήκες γιατί έκρινε αναγκαία τη συνέχιση λειτουργίας τους για την επιβίωση όσων πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές, για την ασφαλή τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων και την αποφυγή αισχροκέρδειας..

Μάλιστα προτείναμε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για εξασφάλιση όσο είναι δυνατόν της ασφαλούς πρόσβασης στις λαϊκές αγορές χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού (π.χ. αραίωση των πάγκων, περιορισμός του αριθμού των πάγκων, κλπ μέτρα) και τη τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων προφύλαξης και υγιεινής.

Επισημάναμε πως ενώ με κάλυψη της κυβέρνησης οι μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν χωρίς καμιά μείωση του προσωπικού τους, όταν με ευθύνη των κυβερνήσεων το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας έχουν τρομακτικές ελλείψεις, είναι ειρωνεία και μετάθεση ευθύνης η απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης μικροπαραγωγών λόγω καταστροφής των προϊόντων τους.

Η απαγόρευση πήγε από παράταση σε παράταση με άλλες τρεις αποφάσεις του δημάρχου μέχρι την απαγόρευση για 14 ημέρες από την κυβέρνηση λόγω κρουσμάτων σε ΡΟΜΑ στη Λάρισα. Η έγκριση των τεσσάρων αποφάσεων του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο έγινε και με την ψήφο των άλλων παρατάξεων ή με την ανοχή κάποιων συμβούλων σε μερικές (με λευκή ψήφο). Οι μόνοι που καταψήφισαν την απαγόρευση των λαϊκών αγορών ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Την Παρασκευή 24-4-2020 το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εισήγηση του δημάρχου για το άνοιγμα των λαϊκών αγορών «…με τη συμμετοχή ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  τοπικών παραγωγών της Π.Ε. Καρδίτσας  και  επαγγελματιών της Π.Ε. Καρδίτσας, με βάσει καταστάσεις συμμετεχόντων (ονομαστικών πινάκων), για την πώληση μόνο νωπών προϊόντων γης και θαλάσσης ως και φυτών…».

Διαφωνήσαμε με την εισήγηση θεωρώντας απαράδεκτους τους όρους που βάζει και επισημάναμε ότι και οι προηγούμενες αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών πάσχουν νομιμότητας και οι παραγωγοί μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το δήμο. Ζητήσαμε να απαντήσουν γιατί απαγόρευσαν τις λαϊκές ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης επέτρεπαν τη λειτουργία τους (πλην των 14 ημερών με τα κρούσματα στους ΡΟΜΑ), καθώς και γιατί δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή παραγωγών και πωλητών πέραν του νομού Καρδίτσας ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η απάντηση ήταν ότι ο νομικός τους σύμβουλος έκρινε νόμιμες αυτές τις ενέργειες.

Προτείναμε να ανοίξουν όλες οι λαϊκές αγορές του νομού Καρδίτσας με λήψη συγκεκριμένων μέτρων για εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού (αραίωση των πάγκων, περιορισμός του αριθμού των πάγκων, πάγκοι μόνο απ’ τη μια πλευρά του δρόμου, κλπ μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί της υγείας) για προστασία πωλητών και καταναλωτών.

  • Να γίνει εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση του δήμου.
  • Για τους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να ανασταλεί η υποχρέωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο υπάρχει πρόβλημα.
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση από το κράτος για τις περιπτώσεις πωλητών που για τη φύλαξη των παιδιών θα αναγκαστούν να μη δουλέψουν όσο ισχύει το κλείσιμο σχολείων, παιδικών σταθμών κλπ.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τέσσερις μήνες. Αναστολή καταβολής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων που ενοικιάζουν αγρότες για το παραπάνω διάστημα
  • Απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος. Θεώρηση των αδειών των παραγωγών λαϊκής αγοράς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικού και οικιακού ρεύματος.
  • Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ από το δήμο για πωλητές λαϊκών αγορών.
  • Λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, δεν μπορεί να απορροφηθεί και καταστρέφεται. Την ίδια ώρα το εμπορικό κεφάλαιο έχει βρει ευκαιρία να «αυγατίζει» τα κέρδη του. Εδώ και τώρα αποζημίωση από το κράτος για τις ζημιές που έχουν υποστεί και θα υποστούν στα απούλητα προϊόντα τους οι παραγωγοί. Να ενταχτούν όλοι οι αγρότες στα μέτρα στήριξης και προστασίας.
  • Να εξασφαλιστεί άδεια μετακίνησης και μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στις Περιφέρειες.
  • Ικανοποίηση βασικών αιτημάτων επιβίωσης, όπως η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, η αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Επίσης η καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου. Η δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη των δομών του Υπουργείου υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
  • Επί πλέον, να ληφθούν μέτρα διάθεσης από το κράτος των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν στη λαϊκή κατανάλωση και να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  • Να αποδοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, είτε εργάζονται, είτε νοσούν ή αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων. Το ίδιο και στους εργαζομένους στις λαϊκές.
  • Ενίσχυση του Νοσοκομείου και των Κ. Υ. του νομού Καρδίτσας με προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια υλικών για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Με την ψήφο των παρατάξεων του δημάρχου – κ. Ντελή – κ. Παπαλού – κ. Σχορετσανίτη και ‘’λευκό’’ του παρόντος ανεξάρτητου συμβούλου (κ. Ξυλωμένος) εγκρίθηκε αυτούσια η εισήγηση του δημάρχου για άνοιγμα των λαϊκών αγορών μόνο για παραγωγούς και πωλητές του νομού Καρδίτσας. Υπ’ όψη ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος ψήφισε ‘’λευκό’’ προτείνοντας παράταση της ολικής απαγόρευσης για άλλη μια βδομάδα!

 

Της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Για τις λαϊκές συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων