Σχετικά με το εργασιακό ωράριο


Αμέσως μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, ενημερωθήκαμε πως δόθηκε προφορική εντολή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων εκτός του εργασιακού μας ωραρίου και ζητήθηκε από τους διευθυντές σε κάποια σχολεία του νομού μας να εφαρμοστεί αυτή η προφορική εντολή. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπογραμμίσουμε, πως ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο ορίζεται με σαφήνεια από το νόμο 1566/85 και το νόμο 2413/96, οι οποίοι καθορίζουν επακριβώς το ωράριο του διδακτικού και εξωδιδακτικού μας έργου, το περιεχόμενό τους και τη διακριτότητα μεταξύ τους. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η προσθήκη δύο ωρών επιπλέον στο διδακτικό μας ωράριο, από την περυσινή σχολική χρονιά.
Τονίζουμε πως ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να συνεδριάσει εκτός ωραρίου εργασίας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 6 ώρες ημερησίως. Π.χ. Εάν ένα σχολείο αρχίζει στις 8.00 πμ δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν των 2.00 μμ ή αν αρχίζει 8.15 πμ, δεν μπορεί πέραν των 2.15μμ, αφού «…οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων».
Όλες τις άλλες ώρες το σχολείο βρίσκεται σε διδακτικό έργο!
Αποτελεί δικαίωμά μας να τηρούμε το εργασιακό μας ωράριο, σύμφωνα με το νόμο και να αποχωρούμε, αν δε μας έχει ανατεθεί έκτακτα άλλο έργο, για το πλαίσιο του οποίου επίσης ο νόμος έχει προβλέψει. Αποτελεί επίσης δικαίωμά μας να μην «απασχολούμε» στα κενά μας κανένα τμήμα. Η απασχόληση μαθητών αποτελεί διδακτικό χρόνο, οπότε ανάγεται στο διδακτικό ωράριο. Επιτήρηση μαθητών προβλέπεται μόνο στο διάλειμμα, κατά την εφημερία μας. Όλα τα άλλα, που ενδεχομένως μεθοδεύονται άνωθεν, για να παρακάμψουν την κείμενη νομοθεσία και διασπείρονται προφορικά στα σχολεία, αποτελούν καταστρατήγηση του ωραρίου μας, είναι παράνομα και στόχο έχουν την πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η αυθαιρεσία τείνει να παγιωθεί.
Καλούμε επομένως τους συναδέλφους να απαιτούν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Καλούμε τους διευθυντές να μην παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να μην υιοθετούν προφορικές εντολές, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προπομπού της διοίκησης και του ανιχνευτή των διαθέσεων για λογαριασμό του υπουργείου. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουμε διαρκώς στο νου μας πως το υπουργείο, δια στόματος των εκπροσώπων του, δεν κρύβει τις επιθετικές του διαθέσεις. Ο υπουργός επανειλημμένα δήλωσε την πρόθεσή του να αλλάξει το νόμο που αφορά στο ωράριό μας.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συλλογική μας αντίδραση η οποία οικοδομείται μόνο με τη διαρκή επαφή μας με το σωματείο και με την παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις. Να είμαστε όλοι παρόντες στη Γενική μας Συνέλευση, την Πέμπτη, 25/9, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Κάποιοι είναι «περισσότερο ίσοι» από τους άλλους!
Επόμενο άρθρο Πανθεσσαλική εκδήλωση για τις οφειλές των εμπόρων στον ΟΑΕΕ