Ειδήσεις

Σχετικά με το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Του Δομήνικου Βερίλλη


Στη  Θεσσαλία για πολλές δεκαετίας επικρατεί ο, κακώς εννοούμενος,  μικροτοπικισμός όπου ο κάθε νομός και η κάθε πόλη προσπαθεί να «πάρει»
ότι γίνεται περισσότερο από τις άλλες πόλεις.  Βέβαια σε αυτή την ατέρμονα διαδικασία φαινομενικά «χαμένος» είναι ο νομός Καρδίτσας, με την μερίδα του λέοντος την παίρνουν πάντοτε, όποια Κυβέρνηση και αν έρχεται, η Λάρισα και ο Βόλος  και κατόπιν τα Τρίκαλα. Στην πραγματικότητα όμως ,πραγματικά ζημιωμένη, είναι συνολικά ολόκληρη η Θεσσαλία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ξανοίγονται.

Αυτή η νοοτροπία επεκράτησε στη Θεσσαλία και με την διεκδίκηση των Σχολών και των τμημάτων του Νέου Πανεπιστημίου.

Ο Βόλος

Ο Βόλος αθόρυβα έμεινε ικανοποιημένος, μίας και η Έδρα του Πανεπιστημίου και η πλειοψηφία της Συγκλήτου θα ελέγχεται απόλυτα ..
Μία Σύγκλητος που στο μέλλον της δίνεται η δυνατότητα να καταργήσει όποια τμήματα κρίνει σκόπιμο.  Είναι δε βέβαιο πως στο μέλλον θα το πράξει για τα νέα τμήματα που θα κάνουν χρόνια να ορθοποδήσουν και κυρίως για τα τμήματα που η έδρα τους είναι διαφορετική από την έδρα της Σχολής που , σε κάθε περίπτωση υπάγονται και ιδιαίτερα ίσως αν αυτά είναι εκτός Βόλου. Η αιτιολογίες μπορεί να είναι πολλές όπως τα πολλά έξοδα στη λειτουργία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, οι ελλείψεις υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό. Είναι επίσης ικανοποιημένοι
γιατί «διατήρησαν» τις Σχολές  και είναι  ενισχυμένοι σε όλους τους τομείς ακόμη  και στον πρωτογενή τομέα με το Τμήμα  Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (με 6 Ινστιτούτα).

Η Λάρισα

Στη Λάρισα υπήρξε μία προσπάθεια «συναγωνισμού» με το Βόλο για ίδρυση τμημάτων  και Σχολών. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Πρωτογενή Τομέα και τα Τρόφιμα και για αυτό στη Λάρισα πέτυχαν και  θα λειτουργούν στο Νέο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, το Τμήμα Επιστήμης
Ζωϊκής Παραγωγής, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο,
μεγάλο, Αβερώφειο Αγροτοδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο και τα Κέντρα
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας  και Τεχνικών
Γεωργίας Ακρίβειας. Έτσι με αυτή «την αντιπαράθεση» Λάρισας–Βόλου τα
περιθώρια για μία Σχολή στην Καρδίτσα που θα αφορούσε τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα και το Περιβάλλον–που είναι ο τομέας με μέλλον στη Θεσσαλία – περιορίστηκαν.

Τα Τρίκαλα

Μου έκανε μου έκανε εντύπωση πως, ενώ  η Καρδίτσα ποτέ δεν στράφηκε εναντίον των Τρικάλων σε ζητήματα αναπτυξιακά,  οι φορείς των Τρικάλων από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα των Σχολών του Πανεπιστημίου στρέφονται εναντίον της Καρδίτσας. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται δυστυχώς και ο δήμαρχος των Τρικάλων. Υποστηρίζει ότι η Καρδίτσα είναι ευνοημένη γιατί θα έχει 5 τμήματα ενώ  τα Τρίκαλα θα έχουν 3 τμήματα.
Κάτι που έκανε κακό στις όποιες διεκδικήσεις και προσπάθειες της Καρδίτσας γιατί στα αντίθετα επιχειρήματα προστέθηκαν και αυτά των Τρικάλων  Το έκανε αυτό παρόλο ότι γνωρίζει πως η Λάρισα και ο Βόλος είναι οι απόλυτα ευνοημένοι νομοί σε όλους τους τομείς και πως η Καρδίτσα πάντα είναι η χαμένη  σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το χώρο της Θεσσαλίας.
Θα πρόσθετα δε ότι αυτό βασικά οφείλεται αφενός στο διαχρονικό τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού κράτους, όπου όποιος έχει τα μέσα και τις δυνατότητες επωφελείται και αφετέρου στην δική μας νοοτροπία και την έλλειψη διεκδικητικού πνεύματος από τους τοπικούς φορείς.
Αυτή ίσως είναι και η αιτία που τα Τρίκαλα διεκδίκησαν και πήραν από την Καρδίτσα το μοναδικό «έτοιμο» τμήμα  που ήδη λειτουργούσε και μεταφέρθηκε σε άλλη πόλη. Ενώ για καμία άλλη πόλη της Θεσσαλίας και τη Λαμία  που περιλαμβάνεται στο νέο πανεπιστήμιο δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο.
Παρόλο που αν έπρεπε να μεταφερθεί κάποιο τμήμα έπρεπε να είναι αυτό της Λαμίας με αντίστοιχο περιεχόμενο αυτό της Νέας σχολής των Τρικάλων. Αλλά κανένας δεν θα τολμούσε να μεταφέρει τμήμα που η λειτουργούσε ήδη στη Λαμία.

Επομένως είναι, τουλάχιστον,  άστοχες οι  αναφορές  του δημάρχου Τρικάλων και στην Καρδίτσα. Πιστεύω, δε, ότι πέραν της ενεργοποίησης όλων εδώ στην Καρδίτσα για τα αναπτυξιακά ζητήματα  και την αλλαγή της πάγιας, μέχρι τώρα, νοοτροπίας, πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Γιατί υπάρχουν πολλά κοινά που επιβάλλεται η από κοινού αντιμετώπισή τους.

Ανάπτυξη όλης της Θεσσαλίας

Τώρα όμως που ψηφίζεται από την βουλή η ίδρυση των Νέων Πανεπιστημίων
σε Πελοπόννησο και Κρήτη διαπιστώνουμε πόσο λανθασμένη ήταν η λογική
να επικεντρωθούν μόνον σε μικροτοπικιστικές διεκδικήσεις και αντιπαραθέσεις. Μετά από μήνες, συζητήσεων προτάσεων και αντιπαραθέσεων τώρα προβληματίζονται στη Θεσσαλία γιατί εκεί ιδρύθηκαν δύο πανεπιστημιακά Ιδρύματα και μάλιστα με αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης. Τώρα όμως είναι αργά και ίσως οι, εκ των υστέρων, συνεχείς αναφορές να ενέχουν άλλες σκοπιμότητες.
Εκείνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να διδαχθούν όλοι και τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Ο χώρος της Θεσσαλίας είναι ενιαίος και δεν πρέπει, να προχωρήσει  αναπτυξιακά μόνον με ορισμένους «πόλους» σε βάρος των άλλων. Δεν μπορεί έτσι να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που ξανοίγονται για το μέλλον.

Ιδιαίτερα η Καρδίτσα και γενικότερα Δυτική Θεσσαλία μπορεί να προσφέρει πολλά στη γενικότερη πρόοδο της Θεσσαλίας και να κερδίσουν
όλοι από την ανάπτυξή της.

Προηγούμενο άρθρο The Medical Project: Η νέα τάση για την υγεία και την ασφαλή άθληση
Επόμενο άρθρο Κοπή βασιλόπιτας και 2ο Σεμινάριο για τους Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως μας