Σχετικά με το πρόβλημα ύδρευσης της Καρδιτσομαγούλας


 Η συγκέντρωση με πρωτοβουλία της μείζονος αντιπολίτευσης την Παρασκευή το βράδυ στο Τοπικό Διαμέρισμα.

 Την Παρασκευή 20-8-2010 στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Καρδιτσομάγουλας έγινε πολυπληθής ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων με την συμμετοχή και των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Τέγο, σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Καρδιτσομαγούλα.

Ο κ. Τέγος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με το τι ελέχθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22/7) που έγινε με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, τις θέσεις της διοίκησης του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ καθώς και τις προτάσεις της παράταξής του. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η δημοτική αρχή, παρά το ότι πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά το ότι μόνον εμείς κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσα μέτρα, δυστυχώς δεν έκανε τίποτα. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με… οδηγίες, αφού σαν μόνιμη δικαιολογία και επωδός προβάλλεται  η μεγάλη κατανάλωση ανά κάτοικο, το πότισμα των κήπων, η κατάχρηση του κοινόχρηστου νερού με πότισμα κοινόχρηστου πρασίνου, δρόμων και πλατειών, οι παράνομες συνδέσεις κλπ. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι αυτά δεν ισχύουν, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται και στην πόλη της Καρδίτσας αλλά και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Μάλιστα Καρδίτσα και Αρτεσιανό έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ανά κάτοικο από αυτές της Καρδιτσομαγούλας. Πιστεύουμε πως  σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να καταργήσεις ως διά μαγείας παράνομες συνδέσεις, κακές νοοτροπίες ποτίσματος κήπων, αλόγιστη σπατάλη νερού από κάποιους κατοίκους, άμεσα, σήμερα που υπάρχει το πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά περνούν, πετυχαίνουν  σιγά – σιγά με υπομονή και επιμονή, με σχεδιασμό και προγραμματισμό. Αν οι διοικούντες την ΔΕΥΑΚ έχουν κάποιον σχεδιασμό, κάποια πρόταση, κάποια λύση πέρα από συμβουλές για …μείωση της κατανάλωσης, ας ζητήσουν να παραστούνε σε κάποια συνεδρίαση του εκλεγμένου από τους κατοίκους Τοπικό Συμβούλιο, να εξηγήσουν, να αναλύσουν, να προτείνουν. Τα προβλήματα δεν λύνονται με διαταγές σε αιρετούς, ούτε με συνεντεύξεις,  ούτε με αδράνεια, ούτε από τα καλοκαιρινά θέρετρα.

Ο κ. Βερίλλης δεν πρότεινε τίποτε στο Δημ. Συμβούλιο,  ο δε  κ. Παλαμιώτης έλαμψε με την απουσία του και μέχρι σήμερα είναι εξαφανισμένος. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πήρε κάποια πρωτοβουλία τον τελευταίο μήνα που η Καρδιτσομαγούλα …καίγεται. Ας εφαρμόσουν τουλάχιστον αυτά που εμείς εκεί προτείναμε και σήμερα επαναλαμβάνουμε.

Άμεσα:

α. Θέση σε λειτουργία του υδατόπυργου, ο οποίος μπορεί να γεμίζει διαρκώς, έτσι ώστε να μετριάζει κάπως στις ώρες αιχμής το πρόβλημα.

β. Αντικατάσταση από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ ή του Συνδέσμου Ύδρευσης μικρού τμήματος (5 έως 8 μέτρα) του αγωγού ύδρευσης που συνδέει το Αρτεσιανό με την Καρδιτσομαγούλα στο σημείο που διέρχεται πάνω από ανοιχτή τάφρο αποστράγγισης, όπου παρατηρείται στένωση (διάμετρος Φ125 αντί Φ150 που είναι όλος ο αγωγός), η οποία σε κάθε περίπτωση επιφέρει μικρότερο ή μεγαλύτερο στραγγαλισμό της πίεσης .

Βραχυπρόθεσμα:

Σύνδεση του δικτύου της Καρδιτσομαγούλας στο νότιο τμήμα της (δίπλα από τον περιφερειακό, όπου παρατηρείται το μεγάλο πρόβλημα) με το βόρειο τμήμα του περιμετρικού δικτύου ύδρευσης της Καρδίτσας (περιοχή Μουσικού Γυμνασίου), έτσι ώστε να βοηθήσει στην επάρκεια του δικτύου. Αυτό απαιτεί τοποθέτηση πλαστικού αγωγού διαμέτρου Φ150 ή και μικρότερης, μήκους όχι μεγαλύτερου από ένα χιλιόμετρο, λύση που προβλέπει και η μελέτη Λαζαρίδη που εδώ και καιρό βρίσκεται στα συρτάρια της ΔΕΥΑΚ. Εκτιμούμε, αν και δεν είμαστε ειδικοί, ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αυτό να μεταφερθεί στην βόρεια περιοχή της Καρδίτσας που είναι νότια του περιφερειακού.

Μεσοπρόθεσμα

Πρόσφατα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγινε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για έργα σχετικά με υδροδότηση πόλεων και οικισμών. Να ετοιμαστεί λοιπόν άμεσα και να υποβληθεί από την ΔΕΥΑΚ φάκελος προκειμένου να γίνει δυνατή η υδροδότηση της Καρδιτσομαγούλας από τον νέο (διαμέτρου Φ700) αγωγό του βόρειου κλάδου του Συνδέσμου Ύδρευσης, που πολύ σύντομα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Έτσι υπάρχει δυνατότητα να κατασκευασθεί το προβλεπόμενο περιμετρικό δίκτυο ύδρευσης της Καρδιτσομαγούλας που σε συνδυασμό με το υφιστάμενο ακτινωτό θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.»

Προηγούμενο άρθρο Μαθησιακές δυσκολίες – Πότε κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη σε ειδικό
Επόμενο άρθρο Πτώση του τζίρου κατά 20%-30% για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις