Ειδήσεις

Σωκράτης Βασιλάκος : Σπουδαία η εκδήλωση για τη Μεραρχία PINEROLO


Μια πραγματικά σπουδαία εκδήλωση για την προσχώρηση της  ιταλικής Μεραρχίας PINEROLO στις δυνάμεις του ΕΑΜ το 1943, πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο το Σάββατο 26-11-16, ενώ την Κυριακή κατατέθηκαν στεφάνια στο αντίστοιχο μνημείο πεσόντων που αναγέρθηκε στον οικισμό  Νεράϊδας δήμου Πλαστήρα.  Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο συστηματικά απέκρυψαν οι ιστορικοί των ελληνικών κυβερνήσεων, μη εξαιρουμένων της σοσιαλιστικής του Αντρέα Παπαντρέου και της Αριστερής (αριστερής με κεφαλαίο!!!) του Αλέξη Τσίπρα, από τα σχολικά βιβλία.

Δυό λόγια για το ιστορικό της μεραρχίας PINEROLO: Το 1943 η Ιταλία συνθηκολογεί με τους συμμάχους. Οι διάσπαρτες ιταλικές δυνάμεις συνεργάτες, μέχρι πριν λίγο, των Γερμανών, βρέθηκαν στο δίλλημα τι να κάνουν. Στην Κεφαλονιά αντιστάθηκαν στους Γερμανούς και σχεδόν εκτελέστηκαν στο σύνολό τους.

Η μεραρχία  Pinerolo, της Θεσσαλίας με 12.000 άνδρες δύναμη και πλήρως εξοπλισμένη, με διοικητή τον στρατηγό Infante,  μετά από διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ αποφάσισε να προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ  από το να παραδοθεί στους Γερμανούς με αβέβαιο το μέλλον, αφού θα έπρεπε να συνεχίζει να μάχεται ή θα κατέληγε στα στρατόπεδα αιχμαλωσίας της Γερμανίας.

Για το ιστορικό αυτό γράφτηκαν αρκετά από διάφορους ιστορικούς, τα οποία επιμελώς κρατούνταν και κρατούνται κρυμμένα στα χρονοντούλαπα της ιστορίας, από όλες τις κυβερνήσεις σε ότι έχει σχέση με τα σχολικά βιβλία ιστορίας, ακόμη και από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άραγε; Αυτή  είναι η αντικειμενική σχολική ιστοριογραφία;

Μεταξύ αυτών που έγραψαν είναι και ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με το βιβλίο του «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΙΝΕΡΟΛΟ – Χρονικό της αντίστασης και του μαρτυρίου της. Σεπτ. 1943-Δεκ.1944» Το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και κυρίως στους εμπνευστές αυτής της εκδήλωσης, τόσο για την μεστή και άρτια οργανωμένη εκδήλωση, όσο κυρίως για το γεγονός ότι έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, πολύτιμα ιστορικά στοιχεία, τα οποία η αστική τάξηεπιμελώς κρατάει μακριά από το ιστορικό γίγνεσθαι!

Και κάτι από τα παραλειπόμενα: Επίσημα προσκαλεσμένοι, ήταν οι αρχές του νομού, οι λεγόμενοι άρχοντες του τόπου. Μεταξύ αυτών και ο ιταλός Αντώνιο Αλμπανέζε, πτέραρχος, στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Μετά τους χαιρετισμούς των «επισήμων» οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν, ως συνήθως, σιγά – σιγά να αποχωρούν, αφήνοντας σχεδόν μόνο τον ιταλό πτέραρχο, με παρέα τις άδειες καρέκλες τους. Το γεγονός αυτό στιγμάτισε ένας επώνυμος σύνεδρος, ο οποίος χειροκροτήθηκε από το πλήθος, επικροτώντας έτσι τα λόγια του και αποδοκιμάζοντας την αποχώρηση των επισήμων, αφού όπως είπε «ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟ ΙΤΑΛΟ ΠΤΕΡΑΡΧΟ-ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ κλπ-κλπ».  Ας είναι,  εμείς οι παρακαθήμενοι είμαστε συνηθισμένοι από τέτοιες ασέβειες…..

*www.sokratisvasilakos.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 49χρονος, δυνάμει εντάλματος σύλληψης
Επόμενο άρθρο Διάλεξη με θέμα: Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα