Ειδήσεις

Σωτ. Κουλοκτσής: Πρόχειρο και ανεφάρμοστο το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Ουσιαστική παρέμβαση για το προσχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Σωτ. Κουλοκτσής  στη συνδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Στην τοποθέτησή του μεταφέροντας και τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας εξήγησε, γιατί ο ιατρικός κόσμος της χώρας στέκεται κριτικά απέναντι στο προσχέδιο της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στη σημερινή ελλιπέστατη παρουσία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ κατέθεσε και σειρά προτάσεων για το πώς το όλο σύστημα θα μπορούσε να αναμορφωθεί στην κατεύθυνση της πραγματικής λειτουργίας υπέρ της υγείας των πολιτών, αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των ιατρών.

Ειδικότερα ο κ. Κουλοκτσής υπογράμμισε ότι η βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα έχει δραματικές  επιπτώσεις στο χώρο της υγείας. Το Δημόσιο σύστημα υποχρηματοδοτείται. Τα χρήματα που παίρνουν οι δημόσιες δομές υγείας κινούνται λίγο πάνω από τα όρια της κατάρρευσης, ενώ η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Καρδίτσας και ιδιαίτερα στην υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής . Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι και εκεί οι επιπτώσεις είναι δραματικές, καθώς  χιλιάδες νέοι γιατροί αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ και όσοι μένουν στη χώρα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εξ αιτίας της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων εξόδων που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κουλοκτσής υπογράμμισε πως ένα σωστά δομημένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι απαραίτητο για να απολαμβάνουν οι πολίτες υψηλές ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης.  Ωστόσο τόνισε πως το προσχέδιο της κυβέρνησης είναι πρόχειρο και δεν δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικές τομές, που θα δημιουργούσαν πραγματικές προϋποθέσεις επιτυχίας του όλου εγχειρήματος.

Στον τομέα των προτάσεων ανέφερε πως ένα σωστό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας πρέπει να στηρίζεται στην ύπαρξη του υγειονομικού χάρτη, (ο οποίος δεν υπάρχει στη χώρα μας), διότι οι ανάγκες και τα προβλήματα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές και στην ανάγκη κινήτρων για την κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών.  Επίσης είναι σημαντική η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του ασθενούς, που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τεχνικής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και η επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόληψη για θέματα υγείας (για να καλύψουμε το κενό ως ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας πραγματοποιούμε τακτικά τέτοιες ενημερώσεις είπε ο κ. Κουλοκτσής), η οποία θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Επίσης στον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας συμβάλουν η εφαρμογή συνταγογραφικών και  διαγνωστικών πρωτοκόλλων, τα οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν με επιστημονικά δεδομένα και όχι με λογιστικά κριτήρια. Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις είναι χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση τόνισε ο κ. Κουλοκτσής.

Επισήμανε πως ιδιαίτερο βάρος για τη σωστή λειτουργία ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να δοθεί στο ρόλο του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να είναι σύμβουλος υγείας, υπεύθυνος για την πρόληψη και την αγωγή υγείας και την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων. Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει ένα σωστό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπως επίσης δεν μπορεί να γίνει αποσυμφόρηση, αν δεν λειτουργήσουν ανεξάρτητα τμήματα επειγόντων περιστατικών, υπογράμμισε ο κ. Κουλοκτσής.

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου μας τόνισε πως το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πρόχειρο και ανεφάρμοστο. Δεν εξασφαλίζει ούτε ικανοποιητικές παροχές υγείας στους πολίτες, αλλά ούτε δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να ασκήσουν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, λαμβάνοντας σοβαρά υπ όψιν τις προτάσεις των επαγγελματιών υγείας, αφού προηγηθεί μια ειλικρινή και ευρεία διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς.

 

Προηγούμενο άρθρο Όλες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθρο Συγκρότηση Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΤΕΕ