Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού


Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και η κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας είναι αποκαλυπτική:

Α) Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για την φετινή χρονιά 2015-2016:

ΥΠΗΡΧΑΝ 1199 ΑΙΤΗΣΕΙΣ για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας.

Υπήρχε μια αύξηση 274 αιτήσεων από την περσινή χρονιά (29%) (925 αιτήσεις το 2014).

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ 738 ΑΙΤΗΣΕΙΣ (61,8%) από τις οποίες:

  • ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 650.

  • ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ:52

  • ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ:10

  • ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ: 26

Απ’ αυτά:

  • ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑΝ 281 ΝΗΠΙΑ (2,5-5 ΕΤΩΝ) σε όλο το νομό, 193 στους παιδικούς του δήμου Καρδίτσας).

  • ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 12 (2 ΜΗΝΩΝ-2,5ΕΤΩΝ)

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΑ 457 (38,3%)! (επιλαχόντα 324 και 133 απορριφθέντα).

Είναι σημαντικοί οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις πολλών μητέρων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μητέρες ανασφάλιστες, (ΟΓΑ-ΟΑΕΕ), άνεργες χωρίς βεβαίωση από ΟΑΕΔ ή οικογένειες που την περσινή χρονιά είχαν εισόδημα πάνω από το προβλεπόμενο αλλά φέτος μπορεί ένας ή και οι δυο γονείς να είναι άνεργοι χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα!!

Φυσικά οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα γιατί ένας μεγάλος αριθμός δεν έκαναν καθόλου αίτηση γιατί δεν είχαν δικαίωμα (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ,λ.π.)

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Καρδίτσας που διαχειρίζεται το Κέντρο Γυναικών, έναν άρτια εξοπλισμένο σταθμό με άριστο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όπως αποδεικνύει η πολύχρονη παρουσία του.

Ενώ είναι δυναμικότητας 20 βρεφών και νηπίων (ο μοναδικός στην Καρδίτσα που αναλαμβάνει βρέφη από 2 μηνών), με βάση το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ πήρε μόνο 12.

Β)ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις (461 νήπια), αριθμός ρεκόρ που δείχνει και τις αυξημένες ανάγκες των νέων ζευγαριών στην Καρδίτσα για προσχολική αγωγή στα παιδιά τους.

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

1.Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.

2.Υπάρχει πρόβλημα χώρου και μάλιστα με τον αυξημένο για την φετινή χρονιά αριθμό νηπίων.

3. Το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως έχει ομολογηθεί από τις ίδιες υπηρεσίες του δήμου. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου το προσωπικό των παιδικών σταθμών από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 35,2! Διαπιστώνεται δε ότι: «Η Διεύθυνση μετά την προαναφερόμενη μείωση του προσωπικού δεν μπορεί να υποστηρίζει πλέον το υφιστάμενο οργανόγραμμα. Ήδη έχει προχωρήσει στη συστέγαση του Α΄ και του Β΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, καθώς και του Α΄ Παιδικού Σταθμού με τον Παιδικό Σταθμό Αρτεσιανού για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Σήμερα λειτουργούν με κοινό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Σ’ αυτά τα πλαίσια για την φετινή περίοδο υπηρετούν (21/9/2015) 13 νηπιαγωγοί, 6 βρεφονηπιοκόμοι, 7 βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, 1 κοινωνική λειτουργός! 1 γραφίστας ΔΕ!! 9 μάγειροι και 12 καθαρίστριες. Δεν διευκρινίζεται στα στοιχεία που δόθηκαν με τι σχέση εργασίας υπηρετεί το δοσμένο προσωπικό.

Ο κίνδυνος να μειωθεί, το ήδη εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων μειωμένο προσωπικό, με τη λήξη συμβάσεων, τις περαιτέρω συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση προσλήψεων είναι ορατός. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση στην αναλογία νηπίου και παιδαγωγού.

Τι κάνει η δημοτική αρχή της Καρδίτσας για να λύσει το πρόβλημα;

-Αποσπά προσωπικό από άλλες δομές.

-Ζητά προσωπικό ορισμένου χρόνου, δηλαδή, 5μηνα ή δίμηνα!

Μετά την λήξη των συμβάσεων τι θα γίνει;

-Θα στηρίζουν την λειτουργία των παιδικών σταθμών νέες κοπέλες από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ δηλαδή βοηθοί που κάνουν πρακτική άσκηση;

-Θα μπαινοβγαίνουν παιδαγωγοί μέσα στα παιδιά με την λήξη των συμβάσεων κάθε δίμηνο ή την λήξη της πρακτικής άσκησης;

-Μετά την λήξη της 5μηνης σύμβασης τι θα γίνει με το προσωπικό των σταθμών μέχρι το τέλος της χρονιάς;

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ;

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Καρδίτσας και η ΕΟΑΣΚ θεωρούν ότι για όλα αυτά ευθύνη έχουν:

Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς. Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση-εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά». Ώστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας.

Θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Καλούμε εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τους/τις εργαζόμενους/ες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να αγωνιστούν μαζί μας, με κάθε τρόπο που θα επιβάλουν οι ανάγκες.

ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:

  • Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού.

  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

  • Καμιά απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων για μόνιμο και επαρκές προσωπικό.

  • Να καταργηθούν τα τροφεία.

  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που έκαναν αίτηση (στην ΕΕΤΑΑ) οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

  • Τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.

  • Γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.

  • Άμεσα να ολοκληρωθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην εργατικής εστίας) στην Καρδίτσα δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων και να αξιοποιηθεί από τον δήμο Καρδίτσας για εγκατάσταση του 3ου παιδικού σταθμού(ενοίκιο 700 €) και του (συγχωνευμένου με τον 2ο βρεφονηπιακό σταθμό) 1ου Βρεφονηπιακού σταθμού.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Μαθήματα μπριτζ στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αγιασμός στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Δήμου Καρδίτσας