Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας: Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού


Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για μια ακόμη χρονιά, πολλά νοικοκυριά ψάχνουν και δεν βρίσκουν θέση χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας, δημοτικούς και ιδιωτικούς (το 39%!!! έμεινε απέξω)
Να σημειωθεί ότι φέτος τόσο η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ανά παιδί μειώθηκε και πάλι, όσο και ο αριθμός αφού ορίζονταν να παρθεί το 70% των παιδιών.
Έτσι στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για την φετινή χρονιά 2014-2015:
ΥΠΗΡΧΑΝ 920 ΑΙΤΗΣΕΙΣ για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας.
Υπήρχε μια αύξηση 91αιτήσεων από την περσινή χρονιά (11%) (829 αιτήσεις).
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ 563 ΑΙΤΗΣΕΙΣ (61%) (583 πέρσι) από τις οποίες:
• 342 αφορούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και 221 ΚΔΑΠ.
Από αυτές:
• 85 αφορούν βρεφικούς σταθμούς (από 2 μηνών-2,5 ετών)
• 257 παιδικούς (από 2,5-4 ετών).
Να σημειωθεί ότι κύρια ωφελημένοι είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Από τις 342 αιτήσεις που ικανοποιήθηκαν, 228 αφορούν ιδιωτικούς σταθμούς που και φέτος έδωσαν μαζικά θέσεις.
Στα δε βρέφη από τις 85 θέσεις οι 71 αφορούν ιδιωτικούς σταθμούς και μόνο οι 14 τον βρεφικό του δήμου Καρδίτσας.
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΑ 357 παιδιά (39%)!
• 271 επιλαχόντα
• 86 απορριφθέντα.
Από αυτά:
• 179 είναι βρέφη και νήπια
• 92 στα ΚΔΑΠ.
Είναι σημαντικοί οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις πολλών μητέρων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μητέρες ανασφάλιστες, (ΟΓΑ-ΟΑΕΕ), άνεργες χωρίς βεβαίωση από ΟΑΕΔ ή οικογένειες που την περσινή χρονιά είχαν εισόδημα πάνω από το προβλεπόμενο αλλά φέτος ένας ή και οι δυο γονείς είναι άνεργοι χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα!!
Φυσικά οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα γιατί ένας μεγάλος αριθμός δεν έκαναν καθόλου αίτηση γιατί δεν είχαν δικαίωμα (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ,λ.π.)
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Καρδίτσας που διαχειρίζεται το Κέντρο Γυναικών, έναν άρτια εξοπλισμένο σταθμό με άριστο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όπως αποδεικνύει η πολύχρονη παρουσία του.
Ενώ είναι δυναμικότητας 20 βρεφών και νηπίων (ο μοναδικός στην Καρδίτσα που αναλαμβάνει βρέφη από 2 μηνών), με βάση το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ πήρε μόνο 14.
Τα υπόλοιπα 6; Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο στο ΔΣ του Κέντρου Γυναικών που συνεδρίασε στις 27 Αυγούστου με την παρουσία του απερχόμενου δημάρχου και μέχρι 29 /8 προέδρου του Κέντρου Γυναικών και του σημερινού δημάρχου και θέμα την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του σταθμού.
Το ανησυχητικό είναι ότι η ανανέωση των συμβάσεων έγινε δίμηνη! και όχι ετήσια όπως ήταν μέχρι τώρα με το επιχείρημα ότι τα παιδιά είναι 14, ο νόμος προβλέπει 2 βρεφονηπιοκόμους, άρα αν δεν πάρουμε τα υπόλοιπα 6 δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση της τρίτης, δηλαδή με λίγα λόγια θα απολυθεί!
Στο ερώτημα γιατί να μην πάρουμε τα 6 παιδιά αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη από τους γονείς, η απάντηση ήταν ότι θα το δει η καινούρια δημοτική αρχή και το νέο ΔΣ του Κέντρου, με σαφή υπονόηση από τη νέα δημοτική αρχή ότι αν γίνει θα υπάρξουν τροφεία… Ναι αλλά η χρονιά ξεκίνησε και οι γονείς είναι ξεκρέμαστοι και ενώ έφτασε σχεδόν μέσα Σεπτέμβρη δεν έχει οριστεί ο νέος πρόεδρος του Κέντρου, για να μπορέσει να λύσει τέτοια ζητήματα. Ερώτημα φυσικά προκύπτει γιατί βιάστηκε να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών κ. Παπαλός αφού δεν υποχρεωνόταν από το νόμο.
Υπάρχει και ζήτημα με την καθαρίστρια του Σταθμού αφού είχε λήξει η σύμβαση της προηγούμενης. Αντιμετωπίστηκε με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο από τη νέα δημοτική αρχή. Να καθαρίσουν οι εργαζόμενες!!! και στη συνέχεια θα λυθεί εκ των ενόντων. Δηλαδή πως; Δεν απαντήθηκε.
Μπροστά στη ζοφερή, για γονείς και παιδιά, πραγματικότητα ενώνουμε τη φωνή μας με με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σύγχρονους δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη.
Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα. Η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για περικοπή των κοινωνικών παροχών θα μας βρει απέναντί της στο δρόμο του αγώνα.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενες του Κέντρου Γυναικών εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες για 13(!) μήνες.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να λύσει άμεσα το πρόβλημα και να εξασφαλιστεί κονδύλι για την πληρωμή των εργαζόμενων.
Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Καρδίτσας να πάρουν θέση σε όλα τα παραπάνω διεκδικώντας λύσεις.
Οι κοινωνικές δομές μας αφορούν όλους !!!
Υπάρχει άμεση ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, και να αγωνιστούν διεκδικώντας:
 Αποκλειστικά κρατικούς-δημόσιους-δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
 Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
 Να καταργηθούν τα τροφεία.
 Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
 Άμεσα να ολοκληρωθεί η βρεφονηπιακός σταθμός της εργατικής εστίας δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων (έχει ξεκινήσει η κατασκευή του)
Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι δική μας ευθύνη!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΛΑΤΣΗ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ).

 

 
,

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα Τιμόθεου στους νέους φοιτητές
Επόμενο άρθρο Δήλωση Αλεξάκου για την επιλογή του Δήμου για εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος