Στη σύνταξη κοινού επιχειρησιακού για όλους τους Δήμους προχωρά η ΤΕΔΚ


Σύσκεψη για την σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης όλων των ΟΤΑ του Νομού συγκαλεί η ΤΕΔΚ τη Δευτέρα 2 Ιουνίου με στόχο τον συντονισμό όλων των Δημάρχων για την καταγραφή των έργων που θα αποτυπωθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό την  χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης θεωρείται χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ΟΤΑ.

Για την εκπόνηση του λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εγκεκριμένο Χωροταξικό Σχέδιο Περιφερείας Θεσσαλίας, το Εθνικό Χωροταξικό καθώς επίσης και οι εγκεκριμένοι σχεδιασμοί σε επίπεδο Νομαρχίας αλλά και Δήμων. 

Στο κοινό επιχειρησιακό θα περιγράφεται η υφισταμένη κατάσταση, αλλά παράλληλα θα τεκμηριώνεται και η  αναγκαιότητα των έργων που θα προταθούν για λογαριασμό όλων των ΟΤΑ. Ακόμη θα περιγράφεται το αναπτυξιακό όραμα του Νομού καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

 Όπως είναι γνωστό η ΤΕΔΚ χρηματοδοτεί με 50% του κόστους την εκπόνηση των επιχειρησιακών όλων των Δήμων του Νομού. Η εκπόνηση των επιχειρησιακών γίνεται σε συνεργασία με την ΑΝΚΑ και με την ολοκλήρωση τους η Δήμοι του Νομού θα διαθέτουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω αναπτυξιακή τους πορεία.

Η ΤΕΔΚ άρχισε ήδη τις επαφές με την Γενική Γραμματεία Περιφερείας Θεσσαλίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης υποστήριξης των ΟΤΑ του Νομού για την απόκτηση διαχειριστικής επαρκείας σύμφωνα με το ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης.

Από 1/1/2009 η πιστοποίηση διαχειριστικής επαρκείας στους ΟΤΑ θα δίνεται σύμφωνα με το ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε πρόσφατα και βάση του οποίου οι ΟΤΑ θα αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια για να μπορούν να εκτελούν έργα που θα χρηματοδοτούνται  από το ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ.Κωτσός σε δηλώσεις επισήμανε την αναγκαιότητα ενόψει της εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 εκπόνησης ενός κοινού Επιχειρησιακού σχεδίου για όλους τους ΟΤΑ και την κοινότητα του Νομού Καρδίτσας. Το επιχειρησιακό θα πρέπει να κατατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έως τις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Κωτσός ανέφερε ακόμη ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού ήδη έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για την κατάθεση φακέλου από τους  ΟΤΑ  για την πιστοποίηση  της Διαχειριστικής τους Επαρκείας στο μεταβατικό στάδιο. (ισχύει  μέχρι 31/12/2008). 

Προηγούμενο άρθρο Από το ΙΓΜΕ ο ποιοτικός έλεγχος των νερών ύδρευσης
Επόμενο άρθρο Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος Πίνδος