Σύσκεψη-ενημέρωση του Συλλόγου Γυναικών για την κοινωνική ασφάλιση


Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη-ενημέρωση την Τρίτη 24 Νοέμβρη για τα ζητήματα της κοινωνικής Ασφάλισης, που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ).

Η Χρυσούλα Στουρνάρα αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών ανέλυσε ποια είναι η τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται και όσα ετοιμάζονται να ψηφιστούν πλήττοντας με ιδιαίτερο τρόπο τις γυναίκες.

Μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η γυναίκα της υπαίθρου, η αγρότισσα που είναι η πλειοψηφία των γυναικών του νομού μας, και είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, πλήττεται με ιδιαίτερο τρόπο, αφού απαιτείται να δουλέψει και να ασφαλιστεί 47! χρόνια για να μπορεί να πάρει μια πενιχρή σύνταξη στα 67 χρόνια της.

Ετοιμάζονται δε με βάση όσα διαρρέουν, και προβλέπονται από τα  προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να ανεβάσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ και την συμμετοχή στα φάρμακα,  σε ύψη που θα είναι άπιαστα για την φτωχομεσαία αγροτική οικογένεια. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατώτερη εισφορά να ανεβεί στα 750 € και η ανώτερη στα 1350 €. Να σημειωθεί ότι το 1998 που ξεκίνησε η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ, ήταν 300€ και 800€ τα ποσά των αντίστοιχων κατηγοριών. Και με αυτά τα ποσά ήδη 200 χιλ. αγρότες είναι ανασφάλιστοι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανταστούμε τι θα συμβεί αν επιτρέψουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα. Κάλεσε δε τις γυναίκες της Καρδίτσας, να συμμετέχουν μαζικά στους αγροτικούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη».

Στην συνέχεια ο Στέλιος Σαριδάκης πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Καρδίτσας και μέλος της γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, περιέγραψε τι ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς και τι ετοιμάζεται να ψηφιστεί σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα και σε εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ που συναινεί και η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «όλες συτές οι αλλαγές που κυριολεκτικά σαρώνουν ότι είχε απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν. Η πρώτη απάντηση με την απεργία της 12 Νοέμβρη και τις απεργιακή συγκέντρωση στην Καρδίτσα ήταν  μαζική και δυναμική, δείχνοντας τι πρέπει να ακολουθήσει. Το επόμενο διάστημα οι αγώνες θα ενταθούν και η συμμετοχή των γυναικών θα είναι καθοριστική.»

Ακολούθησε  συζήτηση, που επικεντρώθηκε, όχι μόνοι σε ζητήματα στενά της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά  συνολικότερα στις προσπάθειες και στα μέτρα που πρέπει  να παρθούν από την πλευρά του κινήματος ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας, για ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών που σπρώχνουν τις γυναίκες ιδιαίτερα, πιο βαθιά στο περιθώριο.

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών  κάλεσε τις  γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 27 Νοέμβρη στις 9 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες της Καρδίτσας που αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών του ηλεκτρικού  ρεύματος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Την Κυριακή 29/11 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων
Επόμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα : Χτυπούν την αμπελο-οινοποιϊα, αντί να τη στηρίξουν