Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας


  Δήλωσε ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος                                                                                  

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με το σχέδιο νόμου «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» που ψηφίζεται στο σύνολό του σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, δήλωσε τα παρακάτω:

“Ο ΕΛΓΑ ως βασικό εργαλείο της κοινωνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα ήταν μέχρι σήμερα ο μοναδικός Οργανισμός κοινής ωφέλειας για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Σήμερα που οι αγρότες της χώρας μας βιώνουν τη χειρότερη και σκληρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του στη Βουλή καταλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και δημιουργεί επιπρόσθετα σημαντικά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα:

-Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συμμετοχή του δημοσίου σε ποσοστό 20% στις δαπάνες του ΕΛΓΑ. Η ρύθμιση όμως αυτή αποτελεί απλώς ένα μπάλωμα που αποτυπώνει τη λογιστική αντίληψη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη είναι η εξασφάλιση της οικονομικής εξυγίανσης και της βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ. Να απαλλαγεί δηλαδή ο ΕΛΓΑ από δάνεια και υποχρεώσεις που δημιούργησε προκειμένου να υπηρετήσει το δημόσιο και να απαλλαγεί ο ΕΛΓΑ από τα λειτουργικά του έξοδα, τα οποία θα πρέπει να καλύπτει το κράτος.

-Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ενώ οι αγρότες θα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, ο ΕΛΓΑ θα προκαταβάλλει σε αυτούς ένα άγνωστο ποσό και μόνο εφόσον στο τέλος του έτους έχει περίσσευμα χρημάτων, θα καταβάλλει το υπόλοιπο των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Αντ’ αυτού του συστήματος, πρέπει να θεσμοθετηθεί το σύστημα της κρατικής συμμετοχής, να συμμετέχει δηλαδή το κράτος όσο και όπου χρειάζεται, ώστε να καλύπτεται πλήρως το εισόδημα του αγρότη.

-Αλλοιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και μετατρέπεται σε απλή ασφαλιστική επιχείρηση διανομής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

Το νομοσχέδιο καταργεί ουσιαστικά την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ και αντικαθιστά τον ΕΛΓΑ με ένα σύστημα προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Υποκαθιστά δηλαδή έναν κρατικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ένα σύστημα με όρους ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης, μειώνονται οι παροχές της υποχρεωτικής ασφάλισης και με τον τρόπο αυτό οι αγρότες οδηγούνται στην πρόσθετη και προαιρετική ασφάλιση.

-Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η χρηματοδότηση του συστήματος ουσιαστικά μεταφέρεται ουσιαστικά στους αγρότες, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, ενώ το κράτος περιορίζεται σε ένα διαχειριστικό ρόλο.

Θεσμοθετείται η οριζόντια καταβολή εισφορών από τους αγρότες όλων των περιοχών, χωρίς καμία ειδικότερη πρόβλεψη και διάκριση με αποτέλεσμα π.χ. ο αγρότης παραγωγός της Καρδίτσας να πληρώνει τις ίδιες εισφορές με αγρότες άλλων περιοχών στις οποίες καταβάλλονται πολύ υψηλότερες αποζημιώσεις.

       Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, οι αγρότες μας χάνουν οριστικά μια μεγάλη κατάκτηση: την κρατική προστασία της παραγωγής τους και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους .

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Μ. Θεοχάρη για τη δραματική ύφεση στο ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΔΝΤ